Usvojena specijalna Rezolucija UN: Države će morati da definišu obaveze u borbi sa klimatskim promenama

29.03.2023

23:37

0

Autor: 24sedam

Rezolucija podrazumeva da će morati da se definiše pravno mišljenje koje bi obavezalo zemlje da pooštre mere u tu svrhu

Usvojena specijalna Rezolucija UN: Države će morati da definišu obaveze u borbi sa klimatskim promenama
Logo Ujedinjenih nacija - Copyright AP Photo/Bebeto Matthews

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde traži definisanje obaveza država u borbi protiv klimatskih promena.

To podrazumeva da će morati da se definiše pravno mišljenje koje bi obavezalo zemlje da pooštre mere u tu svrhu.

Rezolucija kojom se traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde stigla je do Generalne skupštine UN nakon četvorogodišnje kampanje koju je vodila Republika Vanuatu, prenosi Rojters.

- Rezolucija i savetodavno mišljenje će imati snažan i pozitivan uticaj na to kako se bavimo klimatskim promenama i štitimo sadašnje i buduće generacije - rekao je premijer Vanuatua Išmael Kalsakau.

Savetodavno mišljenje sudskog organa UN ne bi bilo obavezujuće ni u jednoj jurisdikciji, ali bi moglo da bude osnova za buduće pregovore o klimatskim promenama, tako što će precizno određivati finansijske obaveze koje zemlje imaju u vezi sa klimatskim promenama.

To će, smatraju, pomoći državama da revidiraju i unaprede nacionalne klimatske politike, kao i jačanje domaćih politika i zakonodavstva, navodi Rojters.

Kalsakau je naveo da če UN usvajanjem rezolucije ''poslati glasnu i jasnu poruku, ne samo širom sveta, već i daleko u budućnost, da su upravo na današnji dan zemlje članice UN odlučile da ostave po strani razlike i rade zajedno na rešavanju presudnog izazova našeg vremena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike