Poljski rudari „sahranili" Gretu Tunberg i Ursulu fon der Lajen: Na protestu u Varšavi odjekivalo „lopovi" (VIDEO)

25.03.2023

14:03

0

Gnev demonstranata izazvao je predlog koji je upućen državama članicama EU koji poziva na veliko smanjenje emisije metana od 2027.

Poljski rudari „sahranili" Gretu Tunberg i Ursulu fon der Lajen: Na protestu u Varšavi odjekivalo „lopovi" (VIDEO)
Copyright Profimedia

Poljski rudari uglja, ljuti zbog direktive Evropske unije o emisijama, za koju kažu da bi primorala većinu rudnika uglja u zemlji da se zatvori, protestovali su u petak ispred kancelarija EU u Varšavi. Na jednom od protesta radnici su nosili kovčeg sa fotografijama klimatske aktivistkinje Grete Tunberg, šefice EU Ursule fon der Lajen i zamenika šefa Evropske komisije Fransa Timermansa.

Gnev rudara izazvao je predlog koji je upućen državama članicama EU koji poziva na veliko smanjenje emisije metana od 2027. Solidarnost, sindikat popularizovan u Poljskoj 1980-ih, koji je koristio metode građanskog otpora da promoviše radničko prava, tvrdi da bi predloženi planovi doveli do zatvaranja većine rudnika uglja u zemlji.

 

 

To bi, ističe sindikat, dovelo do gubitka desetina hiljada radnih mesta i predstavljalo bi „smrtnu kaznu za poljsku rudarsku industriju“.

Oko 300 rudara uglja bilo je prisutno na demonstracijama u petak, prema procenama Asošijejted presa, gde su skandirali „lopovi!“ ispred zgrade EU. Takođe su koristili dimne baklje i sirene kako bi skrenuli pažnju na protest, što je navelo gradske vlasti da privremeno zatvore ovu oblast za saobraćaj.

Mnogi poljski rudnici sadrže visoke nivoe gasa metana koji se često ispušta u atmosferu tokom rudarskih operacija. Metan je takođe doveo do nekoliko eksplozija u rudnicima pošto je eksplozivne prirode kada se pomeša sa kiseonikom. Metan je, prema studiji Evropske komisije, drugi najmoćniji faktor koji doprinosi klimatskim promenama, posle ugljen-dioksida.

 

 

Zemlje članice EU složile su se prošle godine sa novim pravilima osmišljenim kako bi se emisije metana smanjile za 30 odsto do 2030. Prema ovom planu, spaljivanje gasova iz rudnika trebalo bi da bude zabranjeno do januara 2025. Ispuštanje metana iz rudnika uglja, koji emituju više od pet tona metana po kilotoni iskopanog uglja, biće zabranjeno od januara 2027.

 

 

Tinejdžerka koja je postala simbol borbe protiv klimatskih promena Greta Tunberg poslednjih godina je često predlagala korenite promene u različitim industrijama kako bi se ispunili ciljevi emisija. To je, međutim, dovelo do toga da postane meta raznih grupa i lobista koji su je optuživali za preterano uzbunjivanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike