Poslednja služba UPC u Kijevsko-pečerskoj lavri? Hiljade vernika u svetinji, mitropolit najavio štrajk glađu (VIDEO)

26.03.2023

17:50

0

Autor: M. Vu.

Nekoliko hiljada vernika okupilo se danas na današnjoj službi u Kijevsko-pečerskoj lavri, za koju mnogi kažu da će biti i poslednja

Poslednja služba UPC u Kijevsko-pečerskoj lavri? Hiljade vernika u svetinji, mitropolit najavio štrajk glađu (VIDEO)
Kijevsko-pečerska lavra - Copyright AP Photo/Natacha Pisarenko

Nekoliko hiljada vernika okupilo se danas na današnjoj službi u Kijevsko-pečerskoj lavri, za koju mnogi kažu da će biti i poslednja, uzimajući u obzir da je kijevski režim pripretio da bi bratija manastira trebalo da napusti njegove prostorije do 29. marta. 

- U svetoj obitelji je u toku jaka molitva. Svet ne postoji zahvaljujući razgovorima, već molitvama. Molim vas, braćo i sestre, da se molite za bratiju manastira, kako bi oni ovde mogli da nastave da služe i uznose svoje molitve i ubuduće - rekao je mitropolit Onufrij okupljenima. 

 

 

Kako je saopštila Nacionalna istorijsko-kulturna ustanova "Kijevo-pečerska lavra", od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Kao odgovor na ovo, mitropolit Pavel, iguman manastira, i monasi lavre, podsetimo, uputili su apel i ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom u kojem su ga zamolili da ih ostavi na miru, a pojedini od njih poručili su da neće napustiti manastir ni pod pretnjom sile. 

Mitropolit Pavle je takođe pozvao pravoslavne Ukrajince da dođu u manastir na molitvu, istakavši da je njihova dužnost da zajedno sa sveštenstvom štite svetinje svim zakonskim sredstvima.

 

 

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril nazvao je progon UPC ismevanjem principa ljudskih prava i sloboda, a takođe je pozvao verske lidere i međunarodne ličnosti da spreče zatvaranje Kijevo-pečerske lavre.

Tokom dana, mitropolit Zaporoški i Melitopoljski Luka poručio je da će u znak protesta započeti štrajk glađu, kako bi na taj način izrazio podršku bratiji lavre. 

Podsetimo, 29. marta ističe dogovor koji je bio postignut 2013. godine, a prema kojem je bratija kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve imala pravo da svih ovih godina bude u lavri. Kijev je doneo odluku da se on ne produžuje, čime monasi UPC više neće imati pravo da koriste prostorije lavre nakon isteka roka. 

Kijevsko-pečerska lavra jedan je od prvih ruskih manastira i najstariji manastir na teritoriji savremene Ukrajine. Osnovan je u 11. veku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike