Putin: Zapad gradi novu osovinu, sličnu bloku nacističke Nemačke i Japana

26.03.2023

10:16

0

Sjedinjene Američke Države stvaraju sve više novih saveza, kazao je ruski lider

Putin: Zapad gradi novu osovinu, sličnu bloku nacističke Nemačke i Japana
Copyright Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Zapad počinje da gradi novu osovinu poput one koju su izgradili fašistička Nemačka i militaristički Japan, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Šta rade Sjedinjene Američke Države? Stvaraju sve više novih saveza. I to zapadnim političkim analitičarima daje razlog da govore da Zapad gradi nove "osovine"... Ne mi, već zapadni analitičari sami govore da Zapad počinje da gradi novu osovinu sličnu onoj koju su tridesetih godina prošlog veka stvorili fašistički režimi u Nemačkoj i Italiji i militarističkom Japanu - naglasio je ruski predsednik.

Putin je podsetio da je NATO 2022. godine dogovorio novi strateški koncept razvoja bloka.
U strateškom konceptu se eksplicitno govori o planovima za razvoj odnosa sa zemljama Azijsko-pacifičkog regiona i o planovima za stvaranje „globalnog NATO-a“. On je dodao da su u konceptu navedene Novi Zeland, Australija i Južna Koreja.

Sa druge strane, Putin je naglasio da saradnja Rusije i Kine nije vojni savez, te da ne predstavlja nikakvu pretnju za Zapad.

- Mi s Kinom ne stvaramo nikakav vojni savez. Tačno je, imamo saradnju i u vojno-tehničkoj sferi, ne krijemo to, nego radimo transparentno, tamo nema ničega tajnog - rekao je Putin.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike