Hajka na Trampa da odustane od kandidature za 2024? Prete mu da bi mogao da bude jedini optuženi predsednik SAD u istoriji

16.02.2023

23:55

0

Autor: 24sedam

Istragu velike porote pokrenuo je jednočasovni telefonski razgovor u januaru 2021. između Trampa i državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera

Hajka na Trampa da odustane od kandidature za 2024? Prete mu da bi mogao da bude jedini optuženi predsednik SAD u istoriji
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Alex Brandon

Sudija iz američke države Džordžije objavio je delove izveštaja o tome da li su bivši predsednik SAD Donald Tramp i njegovi saveznici prekršili zakon u pokušaju da promene ishod izbora, na kojima je republikanski kandidat poražen.

Kako prenosi BBC u izveštaju se sumira dvogodišnja istraga o ponašanju Trampa i saveznika u Džordžiji nakon izbora.

U njemu se navodi da velika porota veruje da su neki svedoci počinili krivokletstvo u svedočenjima pred specijalnim većem.

"Veći deo velike porote veruje da je lažno svedočenje možda počinio jedan ili više svedoka koji su svedočili", navodi se u izveštaju koji je objavio sudija Višeg suda okruga Fulton Robert Mekbarni.

Velika porota takođe preporučuje da okružni tužilac "traži odgovarajuće optužnice za krivokletstvo, gde su dokazi uverljivi".
Profimedia
Donald Tramp

Do dana, nije podignuta optužnica protiv Trampa ili njegovih saveznika.

Velika porota ne može da podigne optužnice, ali može da preporuči takav potez.

Dosad nijedan američki predsednik nije bio optužen.

Porota je takođe odbacila "lažne tvrdnje" Trampa da su izbori namešteni, naglašavajući da se nikakva prevara nije dogodila u Džordžiji, što bi moglo da rezultira promenom rezultata.
Tramp je u Džordžiji na predsedničkim izborima u novembru 2020. godin, izgubio od Bajdena za 11.779 glasova.

Istragu velike porote pokrenuo je jednočasovni telefonski razgovor u januaru 2021. između Trampa i državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera, tokom kojeg je bivši predsednik zamolio Rafenspergera da "pronađe" glasove koji su mu potrebni da bi rezultate preokrenuo u svoju korist.

Istraga se vremenom proširila i uključila lažne tvrdnje o izbornoj prevari date državnim zakonodavcima, kao i plan za slanje  republikanskih elektora koji su potpisali izjave u kojima se lažno tvrdi da je Tramp pobedio u državi Džordžija. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike