Umro kineski doktor koji je razotkrio zataškavanje SARS-a

15.03.2023

08:14

0

Umro kineski doktor koji je razotkrio zataškavanje SARS-a
Copyright Tanjug/AP Photo

U 91. godini preminuo je Jiang Janjong, bivši vojni hirurg koji je 2003. razotkrio kinesko zataškavanje epidemije SARS-a. Jangjong je preminuo u subotu u Pekingu od upale pluća, izvestili su prijatelji i porodica, prenosi BBC.

On je napisao upozorenje u ranoj fazi krize sa SARS-om u kojem je otkrio da su zvaničnici umanjili pretnju.

Za vreme pojave SARS-a radio je u pekinškoj bolnici i reagovao je nakon što je kineski ministar zdravstva saopštio građanima kako je do sada zabeleženo samo nekoliko slučajeva te smrtonosne respiratorne bolesti. Naime, on je znao za više od 100 slučajeva zaraze u vojnim bolnicama, prenosi BBC.

Poslao je pismo kineskim državnim medijima u kojem je razotkrio što se događa, ali lokalni mediji su ga ignorisali.

Pismo je potom procurilo u strane medije koji su njegovu priču objavili u celosti.

Njegova otkrića naterala su kinesku vladu da prizna da je dala lažne informacije o epidemiji i podstakla su Svetsku zdravstvenu organizaciju na akciju. Preko noći su uvedene stroge mere karantina, što je pomoglo u obuzdavanju širenja virusa, a smenjeni su tadašnji kineski ministar zdravlja i gradonačelnik Pekinga, prenosi BBC.

Jangjong je zatim sledeće godine ponovno izazvao kineske vlasti, navodi BBC. Pozvao je čelnike Komunističke partije Kine da priznaju kako je gušenje demonstracija na Trgu Tjenanmen 1989. bilo pogrešno i da su pritom ubijene stotine, možda i hiljade civila.

Pisao je o tome kako je te noći kad su tenkovi došli na trg bio glavni hirurg u vojnoj glavnoj bolnici u Pekingu i da su vojnici pucali u masu.

Nedugo nakon objavljivanja priče, policija je privela njega i njegovu suprugu. To ga nije zaustavilo, pa je 2019. napisao pismo kineskom predsedniku Si Đinpingu ponovno osuđujući represiju prema demonstrantima. Navodno je nakon toga stavljen u kućni pritvor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike