Britanski premijer greje privatni bazen u jeku energetske krize

12.03.2023

23:33

0

Autor: M. Vu.

Inženjeri su instalirali "znatnu količinu opreme" i novu vezu između premijerovog imanja u Severnom Jorkširu i Elektrodistribucije

Britanski premijer greje privatni bazen u jeku energetske krize
Riši Sunak - Copyright AP Photo/Alberto Pezzali

Britanski premijer Riši Sunak unajmio je lokalnu elektrodistributivnu kompaniju da unapredi grejanje bazena u njegovoj seoskoj kući, u trenutku kada se desetine javnih bazena u Velikoj Britaniji zatvara zbog vrtoglavih računa za energente, prenosi "Gardijan".

Inženjeri su instalirali "znatnu količinu opreme" i novu vezu između premijerovog imanja u Severnom Jorkširu i Elektrodistribucije. Navodno će Sunak platiti nadogradnju iz svog džepa, a troškovi se procenjuju na "desetine hiljada funti".

Sunak je navodno kupio imanje 2015. za 1,5 miliona funti (1,8 miliona dolara). Održavanje toplog bazena od skoro 40 stopa koštaće ga oko 13.000 funti (15.600 dolara) godišnje, navodi "Dejli mejl".

Više od 60 javnih bazena zatvoreno je širom Velike Britanije između 2019. i 2022. zbog rastućih troškova energenata i nestašice hemikalija, preneo je Bi-Bi-Si.

U julu su britanski mediji izvestili da je veliki rekreativni centar u Ričmondu, koji je deo Sunakove izborne jedinice, jedan od plivačkih objekata koji se bore da ostanu otvoreni.

U utorak je izabrana komisija Donjeg doma saopštila da je "nedostatak podrške" vlade primorao oko 350 javnih bazena da se zatvori ili skrati radno vreme.

Vlada je u januaru predstavila program popusta kako bi pomogla preduzećima da se izbore sa visokim računima za struju i gas. Šema "pruža dugoročnu sigurnost" onima koji su pogođeni krizom, navodi vlada u saopštenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike