Ukrajinci granatirali selo Perevaljsk specijalnom municijom; Herš: Bajden se vodi mržnjom prema Putinu

13.03.2023

16:32 >> 01:06

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Ukrajinci granatirali selo Perevaljsk specijalnom municijom; Herš: Bajden se vodi mržnjom prema Putinu
Rusija-Ukrajina - Copyright AP Photo/Libkos/Kostiantyn Liberov/Leo Correa Tanjug

Rat u Ukrajini - 382. dan.

Bitka za Bahmut dostigla je najveći stepen napetosti, izjavio je komandant ukrajinske kopnene vojske.

Bahmut ima simboličnu vrednost, pad grada neće nužno značiti da su Rusi promenili tok rata, poručuje Pentagon.

Na listu nedavno sankcionisanih subjekata zbog navodne podrške Rusiji, SAD uvrstile i dve kanadske kompanije.

Najvažnije činjenice

U toku je 382. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbijaju

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.59 - Portal 24sedam završava blog za danas

Najnovije informacije iz Ukrajine pratite sa nama i sutra. Hvala na pažnji. Laku noć!

23.15 - Nemački list: Antiruske sankcije najjače pogađaju Nemačku

U nedavnom obraćanju Bundestagu nemački kancelar Olaf Šolc usredsredio se na motivacione slogane, ali uopšte nije spominjao neprijatnu istinu o ukrajinskoj krizi, koja glasi da zapadne sankcije protiv Rusije najviše pogađaju Nemačku, dok je Rusija naučila da ih zaobilazi, piše novinar Gabor Štajnhart u tekstu za „Fokus onlajn“.

Novinar ističe da, pored toga što vešto zaobilazi sankcije, Rusija nije izolovana u ostatku sveta, dok američka podrška Ukrajini počinje da opada.

Prema Štajnhartovom mišljenju, da je Šolcov cilj bio da slušaocima predoči stvarno stanje stvari, njegovo govor bi izgledao mnogo drugačije. U njemu bi moralo da bude nabrojano nekoliko neprijatnih činjenica o ukrajinskoj krizi.
 

23.00 - Osnivač Vagnera: Situacija u Bahmutu je veoma teška

Situacija u Artemovsku (Bahmut) je veoma teška, Oružane snage Ukrajine „izbacuju beskrajne rezerve“, rekao je Jevgenij Prigožin, osnivač Vagner PMC, čije su reči citirane na Telegram kanalu pres službe biznismena.

Profimedia
 

„Situacija na Bahmutu je teška, veoma teška, neprijatelj grize svaki metar, a što smo bliže centru grada, borbe su teže, više artiljerija deluje na nas, više tenkova“, rekao je Prigožin.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine „izbacuju beskrajne rezerve“. Biznismen je naglasio da borci PMC-a idu napred, uprkos situaciji sa municijom.

22.22 - Zelenski se zamerio gruzijskom premijeru

Gruzijski premijer Irakli Garibašvili zamerio je ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom i drugim političarima što podržavaju proteste u Tbilisiju.

„Pomenuli ste apel Zelenskog. Kada čovek u ratnom stanju nađe vremena i odgovori na destruktivnu akciju koju ovde sprovodi nekoliko hiljada ljudi, to je direktan dokaz da je napaljen, motivisan je da se i ovde nešto desi, da se promeni, “, rekao je Garibašvili u emisiji TV kanala IMEDI.

Garibašvili je takođe savetovao ukrajinskim vlastima „da prvo vode računa o sebi i svojoj zemlji“.

21.35 - Ukrajina za kontraofanzivu čeka oružje sa Zapada

Ukrajina planira kontraofanzivu i čeka oružje sa Zapada, kako ne bi „išla golih ruku na Ruse“, izjavila je potpredsednica Vlade Ukrajine za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina u intervjuu za Journal du Dimacnhe.

„Nećete videti da krećemo u kontraofanzivu dok ne smatramo da su naše oružje i municija dovoljni da to izvedemo. Planiranje ove operacije je već počelo“, uverila je ona.

21.29 - Marija Zaharova: Kuleba bunca

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je kolosalna laž izjava ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe "da Moskva nerado pregovara sa Ukrajinom o rešavanju krize".

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 


"Kuleba se ovih dana ponovo brukao i buncajući u intervjuima italijanskim listovima Republika i Stampa. On je nazvao licemerima Italijane koji se zalažu da se sukob sa Rusijom rešava razgovorima, a ne na bojnom polju. To nije ništa drugo do želja da njegova zemlja bude poražena i zbrisana. Ne mir Ukrajini, nego počivaj u miru Ukrajino", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

20.26 - Jaroslavski: Ukrajinske trupe pred opkoljavanjem

Preostalo je još oko četiri kilometra do opkoljavanja ukrajinskih trupa u Bahmutu, izjavio je danas komandant ukrajinske jedinice koja se bori u tom gradu.

"Borbe se upravo sada vode na ulicama u Bahmutu. Najveća pretnja je to što linija koja se brani nije duža od četiri kilometra. Nema ništa bez logistike, snabdevanja i municije", rekao je Denis Jaroslavski za Espreso TV, prenosi TASS.

19.13 - Sofija: Građani traže neutralnost Bugarske od sukoba u Ukrajini

Stotine građana protestovale su danas na Trgu Atanasa Burova u Sofiji zahtevajući potpunu neutralnost Bugarske od vojnog sukoba u Ukrajini.

Građani okupljeni ispred predsedničke palate molili su se za mir noseći trasparente na kojima je pisalo: Bugarska zona mira - Ne pucamo u braću, Opet istočni front - ali bez nas, Bez bugarskih dečaka u klanici, prenela je novinska agencija BTA.

 

 

Bugarski nuklearni fizičar Hristo Lavčijev, poručio je vladi Bugarske da se ne poigrava sa ratom, jer kako je rekao "ko se igra rata između NATO i Rusije, igra se sa Trećim svetskim ratom".

18.36 - Herš: Bajdenova administracija se vodi mržnjom prema Putinu

Simor Herš, autor istrage o sabotaži u Severnom toku, smatra da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena vođena mržnjom prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i komunizmu.

„Mislim da ih jednostavno pokreće mržnja prema svemu što se tiče, posebno, Putina, kao i komunizma... Oni nisu oni sami. Zbog toga rade gluposti“, rekao je on u intervjuu kineskom TV kanalu CGTN.

18.02 - Protest podrške Rusiji mogli bi da se pretvore u katastrofu za Kijev

Sve veći protesti u Evropi protiv podrške Ukrajini mogli bi da se pretvore u katastrofu za Kijev, rekao je Oleg Soskin, bivši savetnik bivšeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučme na svom Jutjub kanalu.

„Češka se nalazi nedaleko od Ukrajine i tamo se sada pogoršava situacija sa protivnicima Kijeva“, rekao je on.

 

 

Soskin je primetio da taj trend dobija na zamahu širom Evrope i da bi režim u Kijevu mogao da dovede u tešku poziciju.

17.36 - Kindžal je pokazao nemoć Amerike

Upotreba hipersoničnih raketa Kinžal od strane Oružanih snaga Rusije u Ukrajini pokazala je da SAD i njihovi saveznici ne poseduju slično oružje koje je teško presresti savremenim raketnim odbrambenim sistemima, piše Vašington Post.

Foto: Profimedia
 

17.15 - Ukrajinci granatirali selo Perevaljsk specijalnom municijom

Ukrajinske snage su granatirale selo Perevaljsk specijalnom municijom - šrapnelom, saopštili su Sputnjiku zvaničnici u LNR.

Zrno sadrži mnogo metalnih ili olovnih kuglica i upaljač koji služi da se može podesiti (tempirati) da eksplodira na određenoj visini u vazduhu, ispred cilja. Kuglice izleću u obliku levka, čija je dužina veća od širine. U novije vreme šrapnel je zamenjen granatom s tempiranim upaljačem.

16.33 - Papa želi u Kijev, ali pod uslovom da ide i u Moskvu

Papa Franja kaže da je spreman da ide u Kijev, ali samo ako poseti i Moskvu.

- Idem na oba mesta ili ni na jedno - rekao je.

Papa je kazao kako smatra da putovanje u rusku prestonicu "nije nemoguće".

AP Photo Alessandra Tarantino
Papa Franja

15.58 - Povećava se vojna potrošnja Ukrajine

Vojna potrošnja Ukrajine ove godine će se povećati za više od 13,5 milijardi dolara, napisao je zamenik predsednika Vrhovne rade Jaroslav Železnjak na svom Telegram kanalu.

- Planirano je da se napravi revizija budžeta za 2023. godinu. Rashodi za vojsku će biti povećani za više od 500 milijardi grivni (13,5 milijardi dolara). Ovo je najveće povećanje budžeta u istoriji Ukrajine. Promene su planirane za ovaj mesec - rekao je on.

15.44 - Politiko: Naziru se razmirice između Kijeva i Vašingtona

Portal Politiko je u današnjoj opširnoj analizi američko-ukrajinskih odnosa u kontekstu rata u Ukrajini naveo da su oni uglavnom u "zastoju" otkako je administracija predsednika Džozefa Bajdena obećala podršku "koliko god bude potrebna" u odupiranju.

Više od godinu dana nakon rata, sve više rastu razlike iza kulisa između Vašingtona i Kijeva u vezi sa ratnim ciljevima, kao i potencijalne tačke žarišta o tome kako i kada će se sukob okončati.

14.00 - Ukrajinski komandant: U Bahmutu se vode borbe za svaku ulicu

Komandant jedne od jedinica Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu Denis Jaroslavski izjavio je da se u tom gradu vodi borba za svaku ulicu i da su ruske snage za nedelju i po uspele da se pomere 1,5 kilometara u dubinu grada.

- Teško je zadržati svaku kuću - rekao je Jaroslavski, prenosi Unian.

Prema njegovim rečima, ruske snage drže pod vatrom sve puteve snabdevanja Bahmuta, a cilj im je da prekinu logistiku Oružanih snaga Ukrajine.

AP Photo/Libkos
 

13.10 - Tajani: Nikada nismo razgovarali o slanju trupa u Ukrajinu

Ministar spoljnih poslova Italije, Antonio Tajani, izjavio je da zapadne zemlje nikada nisu razgovarale o slanju trupa u Ukrajinu.

Tajani je istakao da Italija želi da bude protagonista u obnovi Ukrajine i najavio da će  Ministarstvo spoljnih poslova Italije organizovati u Rimu skup na kojem će se razgovarati o učešću Italije u obnovi. 

10.11 - Ministar inostranih poslova Ukrajine: Nećemo uskoro dobiti lovce

Kijev ne računa da će ukrajinska vojska uskoro dobiti lovce, priznao je ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba u intervjuu nemačkom "Bildu".

- Ne očekujem da će nam lovci uskoro biti isporučeni, jer je to veoma složen logistički i tehnički zadatak - izjavio je političar.

Dodao je da je ukazao na potrebu da se započne obuka ukrajinskih pilota na zapadnim avionima.

9.13 - Grupa „Vagner“ zauzela pozicije u industrijskoj zoni Bahmuta

Jurišne jedinice grupe "Vagner" zauzimaju pozicije u industrijskoj zoni Bahmut i formiraju teren za dalje napredovanje, napisao je na Telegramu potpukovnik u penziji Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

- Jurišne jedinice su na teritoriji fabrike za obradu metala u industrijskoj zoni Artjomovska zauzele pogodne pozicije. One im omogućavaju da kontrolišu kretanje neprijatelja, kao i da stvaraju dobar teren za dalje napredovanje naše vojske - napisao je on.

AP Photo/LIBKOS
Ukrajinski vojnici kod Bahmuta

7.15 - Čehe hapse zbog slova "Z" i zahteva za skidanje ukrajinske zastave

U centru Praga je održan antivladin miting pod devizom „Češka protiv siromaštva“.

Učestovalo je oko 10 hiljada ljudi koji su tražili ostavku premijera Petra Fijale koji se, kako smatraju, slepo drži politike EU na štetu interesa države i građana.

Između ostalog, demonstranti su tražili da se sa zgrade Narodnog muzeja skine ukrajinska zastava i okači češka.

Tokom protesta priveden je mladić koji je na rancu imao slovo Z, a bilo kakva propaganda u vezi sa specijalnom operacijom ruske vojske u Ukrajini u Češkoj se smatra za prestup.

Češki mediji prenose da je, kada su demonstranti tražili da se skine ukrajinska zastava sa zgrade muzeja, došlo do koškanja sa policijom. Privedeno je 15 lica a jedan policajac je povređen.

7.00 - Ukrajinske snage bezbednosti izvršile pretres kod arhiepiskopa Arkadija

Pripadnici ukrajinskih bezbednosnih snaga izvršili su pretres kod arhiepiskopa Rovenjkovskog i Sverdlovskog Ruske pravoslavne crkve (RPC) Arkadija na osnovu člana o kolaboracionističkoj aktivnosti, prenosi ukrajinsko izdanje „Leva obala“, pozivajući se na izvore u organima reda.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike