Podoljak zapretio je da će Krimu prirediti „vrelo leto“; Posada grčkog tankera zna nešto o eksploziji na Severnom toku? (FOTO)

11.03.2023

15:26 >> 00:35

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Podoljak zapretio je da će Krimu prirediti „vrelo leto“; Posada grčkog tankera zna nešto o eksploziji na Severnom toku? (FOTO)
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Roman Chop/Libkos/Evgeniy Maloletka

Rat u Ukrajini - 380. dan.

Bitka za Bahmut dostigla je najveći stepen napetosti, izjavio je komandant ukrajinske kopnene vojske.

Bahmut ima simboličnu vrednost, pad grada neće nužno značiti da su Rusi promenili tok rata, poručuje Pentagon.

Na listu nedavno sankcionisanih subjekata zbog navodne podrške Rusiji, SAD uvrstile i dve kanadske kompanije.

Najvažnije činjenice

U toku je 380. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbijaju

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.59 - Portal 24sedam završava blog za danas

Najnovije informacije iz Ukrajine pratite sa nama i sutra. Hvala na pažnji. Laku noć!

23.50 - Posada grčkog tankera moguć svedok eksplozije na Severnom toku

Tanker pod grčkom zastavom Minerva Julie bio je u blizini eksplozija nekoliko dana skoro dve nedelje pre napada na Severni tok, prenosi Business Insider, pozivajući se na analitičara Olivera Aleksandera.

Ekspert ne isključuje da je posada broda mogla da bude svedok „nečeg važnog”.

23.32 - U Donbasu je poginuo 22-godišnji plaćenik iz Francuske, njegovo telo će narednih dana biti dopremljeno u domovinu, piše Le Figaro.

 

22.50 - Podoljak zapreti Krimu

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak zapretio je da će Krimu prirediti „vrelo leto“.

„Ukrajina će objasniti da se prema njoj treba odnositi ne samo s poštovanjem, već i sa velikim strahom“, tvrdi političar.

Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP
 


On je u intervjuu ukrajinskom voditelju Vasiliju Golovanovu takođe najavio i planove za stvaranje „sezone slobode“, koja će privući pažnju zemalja sa „nestabilnim“ političkim režimima.

22.23 -Uzbuna za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u delovima DNR koje kontroliše Kijev, kao i u Zaporoškoj oblasti, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

22.11 - Zahtev Rusije poslat UN

Rusija je tražila da sednica Saveta bezbednosti UN o problemu rusofobije u Ukrajini i na Zapadu bude održana 14. marta.

20.55 - Oglasila se Ketrin Ešton

Bivša visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da ruski lider Vladimir Putin želi da njegovo nasleđe „bude to što nije izgubio Ukrajinu“.

Eštonova je za izdanje „Politiko ocenila da se Putin, donoseći odluke, rukovodi istorijom i želi da Rusija bude „jaka, moćna zemlja“.

19.03 - Nove sankcije Rusiji iz Kanade

Kanada je zabranila uvoz aluminijuma, gvožđa i čelika iz Rusije, saopštila je vlada te zemlje.

18.20 - Uskoro napad ukrajinskih snaga u Artjomovsku

Ukrajinske snage pokušaće uskoro da odblokiraju Artjomosk koji je u operativnom okruženju, rekao je pomoćnik lidera Čečenije i komandant specijalne jedinice „Ahmat“ Apti Alaudinov.

„Oni (ukrajinske vlasti) spremni su da tamo ubace bilo koju količinu topovskog mesa kako bi nam naneli poraz koji bi nam pokvario imidž – pretili smo ali nismo zauzeli taj Artjomovsk. Zbog toga se čitava operacija priprema pod rukovodstvom NATO. Do ovog momenta koncentrisane su tri grupacije“, rekao je on za TV „Rusija 1“.

16.16 - Francuska i Britanija nameravaju da pomognu Ukrajini da krene u kontraofanzivu

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je posle sastanka sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u Parizu da dve države nameravaju da u bliskoj budućnosti pomognu Ukrajini da krene u kontraofranzivu.

- Naša želja je da u bliskoj budućnosti pomognemo Ukrajini da izdrži i počne kontraofanzivu - rekao je francuski lider na zajedničkoj konferenciji za medije sa Sunakom.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Emanuel Makron

Britanski premijer je rekao da su se Pariz i London dogovorili da obučavaju ukrajinske marince.

- Dogovorili smo se da obučavamo ukrajinske marince kako bi Ukrajina uspela da ostvari prednost na frontu - rekao je Sunak.

15.25 - Finska premijerka u Ukrajini prisustvovala sahrani vođe ekstremista

Finska premijerka Sana Marin je za vreme posete Kijevu sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim prisustvovala sahrani jednog od lidera ekstremističkog „Desnog sektora“ (organizacija zabranjena u Rusiji).

To je saopštila administracija ukrajinskog predsednika.

14.43 - Ukrajina upotrebila američku „pametnu bombu“ kod Artjomovska

Ukrajinski list „Strana.ua“ prvi put je saopštio da su kijevske snage upotrebile američku „pametnu bombu“ JDAM tokom sukoba u Ukrajini.

- Saopštavaju da je američka „pametna bomba" JDAM upotrebljena kod Artjomovska - navodi se u opisu videa na kome je zabeležen udar. Prema navodima lista, u snimku je prikazan teren u području Kurdjumovke.

12.33 - Lavrov: Događaji u Gruziji umnogome podsećaju na kijevski "Majdan"

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrova ocenio je danas da nedavni događaji u Gruziji veoma podsećaju na ukrajinske proteste na Majdanu 2014. godine. 

Lavrov je za televizijski "Kanal 1" rekao da je situacija oko predloga zakona o stranim agentima u Gruziji samo izgovor za pokušaj promene vlasti silom, prenosi TASS. 

- Situacija je veoma slična kijevskom "majdanu". Nema sumnje da je protivljenje predlogu zakona o registraciji nevladinih organizacija koje dobijaju novac iz inostranstva u iznosu od više od 20 budžeta izgovor da se počne smena vlasti silom - dodao je Lavrov.

12.25 - Peskov: Odnosi Rusije i Ukrajine neizbežni "uprkos propagandnim tokovima mržnje"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su odnosi Rusije i Ukrajine u budućnosti neizbežni uprkos "propagandnim tokovima mržnje i ispiranju mozga ukrajinskom stanovništvu".

Portparol ruskog predsednika je na taj način reagovao na nedavnu izjavu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (NSDC) Oleksija Danilova, prenose RIA Novosti. 
Danilov je rekao da je sve više Ukrajinaca, uključujući i one koji žive u zapadnim regionima zemlje, za mirovne pregovore sa Rusijom, što je po njemu "opasan trend."

Profimedia
 

12.16 - SBU optužila tri Ukrajinca za ometanje vojske

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da su bivši šef avio-kompanije Antonov Serhij Bičkov, njegov zamenik, kao i šef bezbednosti avijacije, osumnjičeni da su ometali ukrajinsku vojsku i sprečili je da obezbedi aerodrom Gostomel na početku rata u Ukrajini.

Ova opstrukcija odbrane pomenutog aerodroma je dovela do toga da ruske snage nakratko preuzele kontrolu nad Gostomelom, prenosi Kijev independent.

Tom prilikom uništen je i najveći teretni avion na svetu, An-225 „Mrija“.

12.09 - Sofija uklanja spomenik sovjetskoj armiji iz centra grada

Gradsko veće Sofije izglasalo je uklanjanje spomenika sovjetskoj armiji iz centra grada i pozvalo da se ponudi rešenje i popuni prazan prostor koji će ostati posle uklanjanja spomenika.

Diskusija je trajala više od dva sata, a 41 poslanik je bio za uklanjanje, 14 protiv i jedan je bio uzdržan, preneo je sajt Bugarskog radija.

Gradsko veće je zadužilo gradonačelnicu Sofije Jordanku Fandukovu da zahteva da se državne vlasti usklade sa ovom odlukom, u skladu sa svim važećim procedurama, da se spomenik premesti u muzej socijalističke umetnosti, ili na neku odgovarajuću lokaciju "van centra grada".

10.39 - Rjabkov: Rusija i SAD i dalje u kontaktu u vezi sa novim sporazumom START

Foto: Profimedia
Sergej Rjabkov

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je danas da su Rusija i Sjedinjene Američke Države ostale u kontaktu, kada je reč o novom START sporazumu o kontroli nuklearnog oružja, i pored toga što je Moskva suspendovala učešće u sporazumu, prenosi Rojters pozivajući se na RIA Novosti.

Rjabkov je rekao da ne očekuje značajan napredak od kontakta Moskve i Vašingtona. 

Sporazum iz 2010. ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koji svaka strana može da rasporedi. 

9.37 - Orban: Nikad nismo bili bliži svetskom ratu

Svet nikad nije bio bliže tome da lokalni sukob postane svetski rat, ocenio je danas premijer Mađarske Viktor Orban. 

On je za mađarski radio rekao da su lideri zapadnog sveta "zahvaćeni ratnom groznicom", da drže govore u kojima pozivaju na pobedu u ratu i šalju sve opasnije oružje u Ukrajinu, prenosi agencija MTI.

8.26 - Papa Franja: Rat u Ukrajini podstiče više "imperija", ne samo Rusija

Papa Franja je u danas objavljenim delovima intervjua za švajcarsku televiziju RSI, koja emituje program na italijanskom jeziku rekao da rat u Ukrajini "podstiču imperijalni interesi, ne samo interesi ruske imperije, već i drugih imperija".

AP Photo/Gregorio Borgia
Papa Franja

Papa je izrazio spremnost da razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da bi pozvao na mir, prenosi Rojters.

8.03 - Konsultacije Rusije i UN o dogovoru o žitu biće održane 13. marta u Ženevi

Najnovija runda konsultacija o sporazumu o slobodnom transportu žitarica kroz Crno more biće održana između predstavnika Rusije i UN 13. marta u Ženevi, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

U narednoj rundi konsultacija učestvovaće ruska međuagencijska delegacija, zajedno sa visokim predstavnicima UN, uključujući generalnog sekretara Antonija Gutereša i podsekretara za humanitarna pitanja Martina Grifitsa, preneo je TASS.

7.38 - Aksjonov: Izgradnja odbrambene linije Krima ide po planu

- Izgradnja odbrambene linije na Krimu teče po planu, uzeto je u obzir iskustvo ratnih dejstava- rekao je Sergej Aksenov u intervjuu za RIA Novosti.

Ranije je Aksenov najavio početak utvrđivanja na teritoriji poluostrva kako bi se obezbedila bezbednost njegovih stanovnika.

7.30 - Ukrajinske trupe granatirale Pantelejmonovku

DNR je saopštila da su ukrajinske trupe ispalile četiri NATO granate na Pantelejmonovku.

AP Photo/Libkos
 

 -Ukrajinske trupe u 7.20 ispalile su četiri granate „NATO” kalibra 155 milimetara na Pantelejmonovku- saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (ZCCC).

 -Zabeležena je vatra iz VFU na pravcu: 07.20 – naselje Suhaja Balka – naselje Pantelejmonovka: ispaljene su četiri granate kalibra 155 mm-  piše u Saopštenju.

7.23 - Rogov: Ofanziva u oblasti Zaporožja mogla bi biti fatalna za Oružane snage Ukrajine

 -Ofanziva u regionu Zaporožja mogla bi da bude kobna za ukrajinsku vojsku- izjavio je za  Vladimir Rogov, prenose RIA Novosti.

Ranije je objavljeno da ukrajinske trupe planiraju napade na oslobođeni deo Zaporoške oblasti kako bi došli do obale Azovskog mora . 

7.15 - CIA: Narednih pola godine kritično za sukob

Narednih šest meseci kritični su za sukob u Ukrajini, izjavio je direktor CIA Vilijam Berns.

- Rekao bih da će u kontekstu obaveštajnih podataka, narednih nekoliko meseci - četiri, pet, šest, biti kritični na bojnom polju u Ukrajini - rekao je Berns tokom saslušanja u Kongresu.

On je naglasio da će, prema istim procenama, ruska vojska uspeti da postigne taktičke uspehe, dok američki obaveštajci smatraju da oni neće biti značajni.

Tom Williams/Pool via AP
Vilijam Berns

7.00 - Zabranjen ulazak u Rusiju brojnim državljanima

Rusija je zabranila ulazak u zemlju za 144 državljana Letonije, Litvanije i Estonije, uključujući ministre, poslanike i druge ličnosti iz javnog života, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, na listi su on koji imaju izrazito neprijateljski stav prema Rusiji, kao i odgovorni za varvarsku kampanju masovnog uklanjanja sovjetskih spomenika, progon ruskogjezičnog stanovništva, reviziju istorije, veličanje nacizma i snabdevanje ukrajinskog režima naoružanjem i podsticanje eskalacije u Ukrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike