Na ovom rajskom ostrvu je 10 odsto meštana na heroinu: Iza lepih plaža kriju se mračne priče (VIDEO)

12.03.2023

09:12

0

Autor: N. Pavlović

Čak i boravak u zatvoru ne garantuje zaštitu od narkotika

Na ovom rajskom ostrvu je 10 odsto meštana na heroinu: Iza lepih plaža kriju se mračne priče (VIDEO)
I u zatvorima na Sejšelima cveta narko-biznis - Copyright Youtube/BBC News Africa

Oko 10 odsto populacije tropske ostrvske države Sejšeli, u Africi, zavisno je od heroina, a lokalne vlasti to sada smatraju epidemijom.

Čak i boravak u zatvoru ne garantuje zaštitu od narkotika.

Novinari BBC-ja su imali priliku da posete glavnu zatvorsku ustanovu na ostrvu gde su videli razmere pošasti koja je zadesila tu državu.

Zatvor "Montanj Poze" se nalazi na vrhu brda sa koga se pruža pogled na Indijski okean.

Iako su Sejšeli zemlja kontradiktornosti, teško je zamisliti šta se krije iza tih prizora koji oduzimaju dah.

- Rekli su da niko ne poznaje naciju dok ne završi u nekom od njenih zatvora - citat je Nelsona Mandele koji se može videti na zidu zatvora.

Ćelija koja je prikazana posetiocima je čista, ali prenatrpana. U njoj je smešteno osam kreveta, po četiri sa svake strane, i oni su naslagani jedni na druge tako da se ne može sedeti uspravno na njima. U ćeliji se nalaze i toalet i tuš, tako da tu nema nikakve privatnosti.

U blizini je trošna i prljava kuhinja. 

Glavni zatvorski blok je veoma mračan. Zatvorenici su kartone poslagali na rešetke kako bi imali nešto privatnosti, a heroinski problem cveta upravo u tim mračnim ćelijama.

Zatvor ne nudi nikakvu zaštitu od onoga što se događa u spoljnom svetu.

Sejšeli se sada suočavaju sa epidemijom jer je oko 10 odsto stanovništva navučeno na heroin. Situacija je toliko ozbiljna da stranci moraju da dolaze u zemlju kako bi obavljali poslove koje lokalci zavisnici ne mogu. U zatvoru su zaposleni tanzanijski stražari, ali ni to ne pomaže.

"Škola za kriminalce"

Čak je i predsednik Vavel Ramkalavan priznao da zatvor ne služi svrsi.

- Kada imate takav haos, to je plodno tlo za korupciju osoblja. A kada imate korupciju, onda će droga nastaviti da ulazi u zatvor. Problem sa drogom je zaista ogroman. U ovom trenutku, po glavi stanovnika, kada je reč o konzumiranju heroina, Sejšeli su prvi na svetu. A to nije statistički podatak koji me uveseljava - rekao je Ramkalavan.

Džud Džin, jedan od zatvorenika, priznao je da je narkoman.

- Sramim se da kažem, ali ja sam zavisnik... i to nije lako - rekao je.

Youtube/BBC News Africa
Džud Džin sa majkom

Iako je u zatvoru, gde izdržava kaznu zbog krađe, tog jutra je uzeo svoj fiks, a onda je popušio nekoliko džointa.

Za više od deset godina Džud je nekoliko puta bio u zatvoru, uglavnom zbog krađa kojima "hrani" svoju naviku.

Njegova majka Ravinija je godinama držala lokal brze hrane, pokušavajući da prehrani četvoro dece. Međutim, heroin je sve to uništio.

Njen najstariji sin Toni je 2011. pronađen obešen. Njegova smrt ostaje misterija, ali je i on bio umešan u narko-biznis, tako da je Raviniji bilo jasno šta se dogodilo. Kako je rekla, ne veruje da se Toni ubio.

- Danas nemamo ništa. On je čak uzeo i moju čekovnu knjižicu - rekla je Ravinija o Džudu.

- Uzeo je sve... Sećam se da nismo imali ni posteljinu. Sve što bi video, uzimao bi i prodavao za drogu - kazala je.

Prvi put kada je čula da Džud ide u zatvor, Ravinija je osetila olakšanje, ali je to veoma kratko trajalo.

Profimedia
Sejšeli važe za primamljivu turističku destinaciju

- Kao da sam ga poslala u školu za kriminalce - objasnila je.

Čak i dok je bio iza rešetaka, Ravinija je bila primorana da finansira njegovu narkomansku naviku zato što bi joj u kuću dolazili ljudi tražeći joj novac. Džud je rekao gde mu žive roditelji, kako bi kriminalcima davali novac.

- Oni vam prete, kažu da će ga ubiti - rekla je.

- Hvala ti, mama, što si uvek bila tu za mene. Znam da ću uz tebe jednog dana biti bolja osoba, želim da budem bolja osoba - poručio je Džud svojoj majci.

- Učini to pre nego što bude prekasno - odgovorila mu je.

Iako nije ubeđena da će se promeniti, Ravinija ne odustaje od svog sina.

Zatvor nije idealno mesto za oporavak i lečenje, ali ni to nije nemoguće. Postoji metadonski program koji može da pomogne u lečenju heroinskih zavisnika, kao i određena savetovališta.

Metadon je dostupan i zavisnicima van zatvora. Epidemija je tolika da je besplatan za sve koji se registruju.

Svakog jutra u prestonici Viktoriji beli kombi obilazi nekoliko mesta u gradu, gde ga čekaju redovi građana da bi primili svoj lek. Međutim, ta dnevna doza metadona je samo još jedan jutarnji fiks koji može biti veoma opasan. Istovremeno korišćenje metadona i heroina vodi do predoziranja.

Profimedia
Zavisnici čekaju svoju dozu metadona

Uzimanje metadona bez plana i savetovanja nije dobro rešenje, međutim, uprkos tome, vlasti su zatvorile sve rezidencijalne rehabilitacione centre na ostrvu. 

Aktuelni predsednik svog prethodnika krivi za brojne loše odluke koje se tiču zdravlja građana.

- Dobili smo novac od UAE da izgradimo adekvatni rehabilitacioni centar, tako da idemo u tom pravcu - rekao je Ramkalavan.

Cela zajednica uključena u narko-biznis

Sejšeli se nalaze na dobro ustanovljenim narko-rutama od Avganistana i Irana ka istoku Afrike i Evropi. Predsednik Ramkalavan je kazao da se situacija pogoršala kada je grupa iranskih narko-dilera zatvršila u zatvoru u njihovoj zemlji.

- Dok su bili ovde, razvili su svoju mrežu. Posle toga je veći broj lokalaca bio umešan u trgovinu droge iz Irana - dodao je.

Heroin na Sejšele stiže brodovima, a kako je u pitanju više od milion kvadratnih kilometara granične površine, krijumčari imaju lak posao. Čim droga stigne na kopno, prodaje se uglavnom iz malih improvizovanih prodavnica, koje se nalaze na začelju brojnih kuća u getima.

To je industrija u koju su čitave zajednice uključene.

Ukoliko se na svega pet minuta vožnje udaljite od bilo koje glavne ulice, dalje od luksuznih hotela i skupih restorana, može se videti prava slika i prilika Sejšela - droga je svuda, a strahuje se da najgore tek dolazi.

Iako heroin i dalje dominira na tržištu, pojavljuju se i novi igrači. Sve više se koriste krek, kokain i kristal met, a nijedna od ovih droga se ne može lečiti metadonom.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike