Sin (15) poljske opozicione političarke se ubio pošto ga je radio identifikovao kao žrtvu pedofila: Javnost besna na vladajuću stranku

08.03.2023

14:23

0

U izveštaju u decembru radio je otkrio godine maloletnika i da je dete jednog lokalnog poslanika

Sin (15) poljske opozicione političarke se ubio pošto ga je radio identifikovao kao žrtvu pedofila: Javnost besna na vladajuću stranku
Copyright Profimedia

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda našla se na udaru kritika zbog smrti 15-godišnjeg sina opozicione poslanice, koji se ubio nakon što je u izveštaju državne radio-stanice identifikovan kao žrtva pedofila.

Poljski parlament, Sejm, održao je u utorak minut ćutanja tokom sahrane Mikolaja Filiksa. Njegova majka, Magdalena Filiks, poslanik glavne poljske opozicione stranke, Građanska platforma, rekla je prošle nedelje da je njen sin umro u februaru.

Tinejdžer je izvršio samoubistvo nekoliko nedelja pošto je izveštaj o osuđenom pedofilu Radio Ščećina, koji je deo državne mreže Poljski Radio, otkrio detalje o žrtvama koji su omogućili da se Filiks lako javno identifikuje.

U svom izveštaju u decembru radio je otkrio godine maloletnika i da je dete jednog lokalnog poslanika. Dodaje se da je osuđeni muškarac, čije je suđenje 2021. godine održano privatno kako bi se zaštitile njegove žrtve, bio bivši član Građanske platforme i izborni kandidat i LGBT aktivista.

Priča, koju su naširoko prenosili drugi državni mediji, izazvala je uzbunu u Poljskoj, a pristalice opozicije tvrde da ju je nacionalno-konzervativna partija Pravo i pravda (PiS) orkestrirala radi političke dobiti, pa da je barem delimično odgovorna za smrt deteta.

PiS, koji se suočava sa teškim izborima kasnije ove godine, čvrsto kontroliše poljske medije i vodi kampanju protiv LGBT prava. Njene pristalice su zauzvrat sugerisale da je prvobitnu osudu za zlostavljanje namerno prikrila Građanska platforma.

Lider Građanske platforme Donald Tusk, bivši poljski premijer i predsednik Evropskog saveta, napisao je na Tviteru svoje obećanje da će „pozvati PiS na odgovornost za svako zlodelo, za svu ljudsku štetu i tragedije koje su izazvali dok su bili na vlasti“.

Radoslav Sikorski, poljski poslanik u Evropskom parlamentu i bivši ministar, rekao je da slučaj pokazuje stepen saradnje između tužilaca i medija kojima upravlja PiS, dodajući da su takve operacije „planirane... i rutinski korišćene za uništavanje političkih konkurenata“.

Šimon Holovnija, lider opozicione partije Poljska 2050, rekao je da „danas nema reči koje bi mogle da donesu utehu“.

- Međutim, doći će, neka niko ne sumnja, vreme polaganja računa za one čije reči donose smrt - dodao je on.

Dotični novinar, Tomaš Duklanovski, navodno je rekao da je emitovao priču kako bi pokazao da „nije samo katolička crkva" prikrivala zlostavljanje dece.

Profimedia
Magdalena Filiks

PiS je počeo da preuzima direktnu kontrolu nad poljskim državnim medijima ubrzo nakon pobede na izborima 2015. godine, a višestruki nacionalni i međunarodni izveštaji od tada su zaključili da su državna televizija i radio samo sredstva za širenje vladine propagande.

Vlada, koja je upletena u dugogodišnji spor sa EU oko pitanja vladavine prava, uključujući slobodu medija, kaže da je njena politika proporcionalan odgovor na medijsko okruženje iskrivljeno u korist njenih liberalnih protivnika.

Vladine pristalice optužile su opoziciju da je iskoristila tragediju. Ministar obrazovanja Pšemislav Čarnek rekao je za državnu televiziju TVP da je „štetno za društvo“ što slučaj nije prijavljen ranije.

- Isti ljudi koji tako glasno viču o borbi protiv pedofilije kriju pedofile u svojim redovima - rekao je Čarnek.

Tužioci istražuju smrt, a Nacionalni savet za radiodifuziju pokrenuo je istragu u cilju utvrđivanja da li je stanica emitovala sadržaje „koji omogućavaju identifikaciju dece žrtava, što je grubo ugrozilo njihovu dobrobit“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike