Još jedna moai skulptura pronađena na Uskršnjem ostrvu, a za sve je kriva suša (VIDEO)

05.03.2023

22:30

0

Statua je pronađena u koritu presušenog jezera u krateru vulkana

Još jedna moai skulptura pronađena na Uskršnjem ostrvu, a za sve je kriva suša (VIDEO)
Poznate moai statue na Uskršnjem ostrvu - Copyright Profimedia

Nova monolitna ljudska statua moai, na Uskršnjem ostrvu, otkrivena je u krateru vulkana Rano Raraku.

Navodi se da je statua, veličine 1,6 metara, "punog tela sa prepoznatljivim karakteristikama, ali bez jasne definicije".

Statua je pronađena u koritu presušenog jezera u krateru vulkana, navodi se na sajtu zajednice starosedelaca čileanskog ostrva.

- Ovaj moai ima veliki potencijal za naučne i prirodne studije. To je zaista jedinstveno otkriće, jer je to prvi put da je moai otkriven unutar lagune (jezera) u krateru Rano Raraku - saopštila je zajednica starosedelaca Ma'u Henua.

Statuu je 21. februara pronašao tim naučnih volontera sa tri čileanska univerziteta, koji su sarađivali na projektu obnavljanja močvarnog područja u krateru unutar vulkana Rano Raraku.
Nekoliko statua moai u toj oblasti stradalo je u oktobarskom šumskom požaru na ostrvu, koje je poznato i kao Rapa Nui, i nalazi se 3.500 km zapadno od Čilea.

Moai su prepoznatljive monolitne isklesane kamene figure izduženih lica i bez nogu koje su uglavnom rađene od tufa, vrste vulkanskog pepela, na vulkanu Rano Raraku.

Profimedia
 

Vulkan Rano Raraku i njegove statue moai pripadaju svetskoj baštini Uneska.  Uskršnje ostrvo je dugo bilo naseljeno Polinezijcima, pre nego što ga je Čile anektirao 1888. godine.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike