Arheolozi pronašli najstariji runski zapis na svetu

17.01.2023

13:43

0

Ranije su otkrivene rune na drugim predmetima, ali ne i na kamenu

Arheolozi pronašli najstariji runski zapis na svetu
Veruje se da su rune stare i do 2.000 godina - Copyright Profimedia

Arheolozi u Norveškoj saopštili su da su pronašli runski zapis za koji tvrde da je najstariji na svetu i da je verovatno star i do 2.000 godina.

Ravni kvadratni kamen od braon peščara ima na sebi isklesane "žvrljotine", što je možda najraniji primer reči zabeleženih u Skandinaviji, saopštio je Muzej istorije kulture u Oslu i dodao da je ovaj primerak jedan od najstarijih zapisa u runama i najstariji runski kamen na svetu koji se može datirati.

 - Ovo otkriće nam daje uvid o upotrebi runa u ranom gvozdenom dobu. Ovo je možda jedan od prvih pokušaja upotrebe runa u Norveškoj i Skandinaviji na kamenu - rekla je profesorka Univerziteta u Oslu Kristen Zilmer.

Profimedia
          

Ranije su otkrivene rune na drugim predmetima, ali ne i na kamenu, a najstariji runski zapis pronađen u Danskoj nalazi se na češlju od kosti.

              
Runski kamen je otkriven u jesen 2021. godine tokom iskopavanja groba u Tirifjordu, u blizini Osla, u regionu koji je poznat po monumentalnim arheološkim nalazištima, a predmeti u koji su pronađeni pored runa ukazuju na to da su rune verovatno bile upisane između 1. i 250. godine.
           
Kamen sa isklesanim runama biće izložen mesec dana u Muzeju istorije kulture, koji ima najveću kolekciju istorijskih artefakata u Norveškoj iz perioda od kamenog od modernog doba.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike