Sijarto: Četiri kandidata u užem izboru za astronaute! Plan je da učestvuju u misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici!

05.03.2023

06:47

0

Misija mađarskih astronauta uključivaće testiranje mađarske svemirske opreme na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Sijarto: Četiri kandidata u užem izboru za astronaute! Plan je da učestvuju u misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici!
Peter Sijarto - Copyright AP Photo/John Minchillo

Uži izbor mađarskih kandidata za astronaute koji će učestvovati u sledećoj 30-dnevnoj misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici krajem 2024. ili početkom 2025. godine sužen je na četiri, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Od više od 240 prijavljenih, koji su potom testirani u vazdušnoj bazi Oružanih snaga Mađarske Kečkemet, izabrano je osam kandidata. Na osnovu testova stručno telo koje sprovodi selekciju suzilo je listu kandidata na četiri - naveo je Sijarto na Fejsbuku.

Misija mađarskih astronauta uključivaće testiranje mađarske svemirske opreme na Međunarodnoj svemirskoj stanici, kao i sprovođenje eksperimenata za mađarske istraživačke grupe, rekao je Sijarto.

Preostala četiri kandidata biće podvrgnuta daljoj obuci i testiranju tokom naredne godine, dodao je on.

Svemirska industrija jedan je od sektora koji se najbrže razvija u 21. veku, a Mađarska ima cilj da učestvuje u tome sa programom za astronaute koji je uspostavila kao deo svoje svemirske strategije, rekao je ministar, prenosi MTI.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike