Čovek umro zbog amebe koja jede mozak: Koristio vodu iz česme, građani alarmirani

03.03.2023

13:37

0

Prošle godine su u SAD potvrđena tri slučaja zaražavanja ovom amebom do kojih je došlo nakon izlaganja slatkoj vodi

Čovek umro zbog amebe koja jede mozak: Koristio vodu iz česme, građani alarmirani
Copyright Profimedia

Muškarac iz Floride preminuo je zbog amebe koja jede mozak od koje je možda oboleo nakon što je isprao sinuse vodom iz česme, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Državno zdravstveno odeljenje okruga Šarlot saopštilo je u saopštenju od 23. februara da nastavlja da istražuje uzrok infekcije amebom naegleria fowleri. Pacijent nije javno identifikovan.

Ameba kolokvijalno poznata kao "ameba koja jede mozak" jednoćelijski je organizam koji se može naći u zemljištu i slatkoj vodi širom sveta. Voli toplotu i najbolje se razvija na visokim temperaturama, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), tako da se infekcije najčešće prijavljuju tokom leta. Većina ljudi se zarazi tokom plivanja u toplim jezerima ili rekama.

Ove infekcije su veoma retke i do njjih dolazi samo kada kontaminirana voda uđe kroz sinuse.

- Ne možete da se zarazite ako pijete vodu iz česme - ističe američko Ministarstvo zdravlja u svom saopštenju.

Agencija je pozvala građane da koriste destilovanu ili sterilnu vodu za umivanje i ispiranje sinusa.

Profimedia
 

- Voda iz česme treba da se kuva najmanje 1 minut i ohladi pre ispiranja sinusa - ​​navodi se u saopštenju.

Prošle godine su u SAD potvrđena tri slučaja ove amebe, prema CDC-u, do kojih je došlo nakon izlaganja slatkoj vodi u Ajovi, Nebraski i Arizoni. Po tri slučaja prijavljena su i 2019, 2020. i 2021. godine.

Pacijent u prošlogodišnjem slučaju iz Ajove bio je stanovnik Misurija koji se zarazio nakon što je u junu plivao u jezeru Tri vatre u okrugu Tejlor. Jezero u Ajovi je nakon toga privremeno zatvoreno.

U Nebraski se dete zarazilo tokom kupanja u reci Elkhorn u avgustu i potom je hospitalizovano. Preminulo je u roku od 10 dana.

Simptomi infekcije naegleria fowleri uključuju glavobolje, groznicu, mučninu, gubitak ravnoteže, dezorijentaciju, napade i ukočen vrat. Bolest brzo napreduje nakon pojave simptoma, a pacijenti obično umiru u roku od 18 dana ili manje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike