SAD spremne već sutra za razgovor s Rusijom o programu START! Šolc: Nema šanse za uspostavljanje mira u bliskoj budućnosti

23.02.2023

20:31 >> 23:17

0

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

SAD spremne već sutra za razgovor s Rusijom o programu START! Šolc: Nema šanse za uspostavljanje mira u bliskoj budućnosti
Borbe u Ukrajini - Copyright AP Photo/Profimedia

Završen je 364. dan borbi koje se vode na istoku Ukrajine, a sutra će se navršiti godinu dana od početka sukoba.

Predsednik SAD u ponedeljak je posetio Ukrajinu, da bi u utorak došao u Poljsku, gde je održao govor u kom je obećao beskrajnu podršku Kijevu i poraz Rusije.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je, komentarišući posetu predsednika SAD Kijevu, da ne treba zaboraviti "sudbinu svih prethodnih američkih projekata".

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je suspenziju sporazuma Novi START o međusobnoj kontroli strateškog ofanzivnog naoružanja između Vašingtona i Moskve.

Najvažnije činjenice

U toku je 364. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

 Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.55 - Hvala na poverenju.

Čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.02 - Nebenzja: Mi smo, naravno, naslućivali da postoji rusofobija koja miruje u dubinama Evrope...

Na sednici Saveta bezbednosti UN ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja podsetio da je u junu prošle godine naporima Brisela u odnosima EU i Rusije "probijeno dno".

- Kako se ispostavilo, ispod tog dna nalazio se čitav ponor u koji su nastavili da padaju ne samo naši odnosi, koji praktično ne postoje, nego i sama jedinstvena Evropa - rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, Moskva vidi da se u evropskim prestonicama i institucijama održavaju događaji na temu kako najbolje raskomadati i uništiti Rusiju.

- Mi smo, naravno, naslućivali da postoji rusofobija koja miruje u dubinama Evrope, ali, iskreno, nismo zamišljali njenu dubinu i razmere. Ona se ne ograničava na manijakalnu težnju da se Rusija pobedi na bojnom polju rukama Ukrajinaca. Ona ide mnogo dalje, da ugodi najprimitivnijim, pećinskim rusofobima iz redova Poljaka i državljana baltičkih zemalja. Gledamo dešavanja u evropskim prestonicama i unutar zidova evropskih institucija kako bolje rasparčati i uništiti našu zemlju - objasnio je ruski diplomata.

21.30 - Bajden sutra virtuelno sa Zelenskim, SAD objavljuju nove sankcije Rusiji

Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se sutra putem video linka sa liderima G7 i ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim, gde će se objaviti novi paket sankcija protiv entitena koje pomažu u ruskom ratnom pohodu, saopštila je danas Bela kuća.

- G7 je postao uporište našeg snažnog i ujedinjenog odgovora Rusiji - rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer, preneo je Rojters.

20.47 - Nuland: SAD spremne već sutra za razgovor s Rusijom o programu START

AP Photo/Susan Walsh, Pool
Viktorija Nuland

Pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland rekla je danas da je Amerika spremna da "koliko sutra" počne razgovore sa Rusijom o novom START programu o kontroli nuklearnog oružja, ukoliko je Moskva spremna za to.

- Spremni smo na razgovor već sutra ukoliko je Rusija spremna. Takođe smo spremni da dozvolimo inspekcije - rekla je Nuland u intervjuu za TASS.

Ona je rekla da SAD gledaju na suspenziju sporazuma kao na neodgovoran potez.

- SAD i Moskva imaju odgovornost prema svetu da naš nuklearni arsenal bude bezbedan, moramo da radimo posao - rekla je Nuland.

20.14 - EU: Nećemo mirovati do dana pobede Ukrajine

Države članice su danas izdale zajedničku izjavu na godišnjicu invazije na Ukrajinu u kojoj se kaže da će Evropska unija nastaviti da podržava Ukrajinu u političkom, ekonomskom, humanitarnom, finansijskom i vojnom smislu, uključujući brze koordinirane nabavke iz evropske industrije.

Pixabay
 

- Takođe ćemo podržati obnovu Ukrajine, za koju ćemo nastojati da koristimo zamrznutu rusku imovinu u skladu sa EU i međunarodnim pravom. Dalje ćemo pojačati kolektivni pritisak na Rusiju da okonča svoj agresorski rat. U tom cilju ćemo usvojiti deseti paket sankcija i preduzeti korake protiv onih koji pokušavaju da zaobiđu mere EU - piše u izjavi u kojoj se dodaje da EU podržava “formulu mira predsednika Zelenskog”.

19.48 - Šolc: Nema šanse za uspostavljanje mira u bliskoj budućnosti

Nemački kancelar Olaf Šolc ne vidi nikakve šanse za uspostavljanje mira u Ukrajini u bliskoj budućnosti.

Kako je naveo, najviše od svega zabrinut je što će se sukob „sa velikim gubicima otegnuti još dugo“.

- Ne možete da ne težite da stvari budu drugačije - rekao je Šolc.

Istovremeno je jasno stavio do znanja treba nastaviti sa pružanjem vojne podrške Ukrajini.

- Prvo mora da nastupi trenutak koji otvara perspektivu mira - rekao je nemački kancelar.

19.41 - Kina u UN: Slanje oružja Ukrajini neće doneti mir

Zamenik ambasadora Kine u Ujedinjenim nacijama Dai Bing rekao je danas na Generalnoj skupštini povodom godišnjice ukrajinskog rata da "brutalne činjenice pružaju dokaz da slanje oružja neće doneti mir".

Eduardo Munoz/Pool Photo via AP
 

Pekingov glavni prioritet je da se postigne prekid vatre bez odlaganja, dodao je Dai, rekašvi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize u Ukrajini, preneo je "Gardijan".

19.26 - Premijer Španije obećao Ukrajini šest "leoparda"

Španski premijer Pedro Sančez potvrdio je da će njegova zemlja poslati Ukrajini šest tenkova tipa "leopard" i da će, ukoliko bude potrebno, povećati broj do 10.

On je izjavio da je Španija ponudila ukrajinskim vojnicima da prođu kroz obuku na "leopardima".

19.11 - Habek: Nemačkoj ne smeta da se zabrani ruski gas, ali drugim zemljama smeta

Ministar ekonomije Nemačke Robert Habek izjavio je danas da se Nemačka ne bi protivila zabrani ruskog gasa širom Evrope, ali da druge zemlje bi, što znači da je bolje da se Evropa usredsredi na sužavanje sankcija, a ne na njihovo proširenje.

On je naveo da nemačke kompanije više ne koriste ruski gas, preneo je Rojters.

- Što se mene tiče, možemo sasvim prekinuti korišćenje gasa iz Rusije - rekao je i dodao da se nekoliko zemalja u istočnoj Evropi mnogo više oslanja na ruske energente.

18.43 - Šolc: Ne bi bilo pametno da Kijev napadne rusku teritoriju zapadnim oružjem

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Zapad nastaviti da podržava Ukrajinu dokle god bude potrebno, ali ne bi bilo "pametno" za Kijev da koristi oružje koje dobije da napadne rusku teritoriju, preneo je Rojters.

AP Photo/Virginia Mayo
 

U intervjuu za nemački javni servis ZDF, Šolc je rekao da slanje aviona Ukrajini za borbu "trenutno nema logike".

Nemačka je početkom meseca odobrila slanje tenkova "leopard" Ukrajini.

18.17 - Evropske zemlje sada spremnije da troše na vojsku

Generalni direktor italijanske grupe za odbranu i vazudoplovstvo "Leonardo", Alesandro Profumo, izjavio je danas da su zemlje Evrope daleko spremnije da ulažu u odbranu i bezbednost nakon početka rata u Ukrajini.

On je ocenio da dok je "pre nekoliko godina" potrošnja za odbranu nailazila na društveni i politički otpor, sada su "sve evropske zemlje" posvećene cilju NATO-a da troše najmanje 2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu, prenosi Rojters.

18.05 - Zelenski pozdravio nameru Kine da predloži rešenje ukrajinske krize

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozitivno je danas ocenio najave Kine da će objaviti dokument sa predlogom "političkog rešenja" ukrajinske krize. 

- Nisam još video dokument. Prerano je pričati o dokumentu. Generalno, činjenica da je Kina počela da priča o Ukrajini i da postoje neki signali veoma je dobra stvar - rekao je Zelenski u Kijevu, nakon sastanka sa premijerom Španije Pedrom Sančezom, prenose agencije.

Profimedia/Ukrainian Press Office/SIPA
Vladimir Zelenski

Kina je ranije najavila da će ove nedelje, kada se navršava godinu dana od ruske invazije na Ukrajinu, objaviti dokument sa svojim predlogom rešenja.

Zelenski je, takodje, ocenio da su sastanci sa kineskim zvaničnicima neophodni i da je diplomatska poruka već poslata.

17.53 - Lideri Saveta Evrope pozivaju na jedinstvo i obnovu mira

Savet Evrope najoštrije je danas osudio upornu agresiju Rusije i ponovio nepokolebljivu podršku Ukrajini i njenoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar međunarodno priznatih granica.

- Osuđujemo odluku Ruske Federacije da ne posluša višestruke pozive da prekine neprijateljstva i povuče svoje trupe, već da ih eskalira mobilizacijom i raspoređivanjem dodatnih snaga i nezakonitom aneksijom okupiranih teritorija u Ukrajini. Dok su ruski zvaničnici u više navrata pribegli ratobornoj retorici, napadi na kritičnu i civilnu infrastrukturu nastavljeni su na smišljen i neselektivni način - navodi se u saopštenju Saveta Evrope povodom godišnjice ruskog napada na Ukrajinu.

17.13 - Zemlje EU se nisu dogovorile oko novih sankcija

Pixabay
 

Zemlje Evropske unije danas ponovo nisu uspele da se dogovore o novim sankcijama Rusiji.

Pregovori će biti nastavljeni 24. februara, piše agencija Rojters, pozivajući se na diplomate.

17.10 - SAD najavile novi paket sankcija

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila je da će Amerika predstaviti novi paket sankcija protiv Rusije u petak.

Prema njenim rečima, novim sankcijama će biti pogođene ruske banke, a biće obuhvaćene i kineske kompanije.

- Pojačaćemo pritisak na kompanije bazirane u Kini ili kineske firme u Evropi koje, prema našoj oceni, sprovode aktivnosti kojima zaobilaze sankcije - rekla je ona i dodala da će dodatni paket sankcija predstaviti ne samo SAD nego čitava grupa G7.

16.07 - Sijarto: Mađarska neće slati Ukrajini oružje

Mađarska je spremna da pristane na održavanje ministarskog sastanka Komisije Ukrajina-NATO ako Kijev vrati prava mađarskoj nacionalnoj manjini u Zakarpatju, ali i dalje ne pristaje da šalje oružje Ukrajini, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto.

AP Photo/John Minchillo
Peter Sijarto

- Isporuke oružja i poraz prava mađarske nacionalne manjine nemaju nikakve veze. Mi ne isporučujemo oružje, jer mislimo da ono jasno vodi do produžavanja i eskalacije rata. Ako bi Ukrajinci obnovili izvorna prava mađarske manjine, ne bismo blokirali, već bismo pristali na održavanje ministarskog sastanka komisije Ukrajina-NATO. Ovo pitanje jasno povezujemo sa položajem mađarske manjine - rekao je Sijarto u intervjuu za „Indeks“ odgovarajući na pitanje da li je Mađarska spremna da pruži vojnu pomoć Ukrajini u slučaju pozitivnih promena u situaciji sa položajem mađarske manjine u Zakarpatju.

15.55 - Šojgu: Zapad koristi Ukrajinu da pokuša da razbije Rusiju

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu optužio je danas Zapad da koristi Ukrajinu u pokušaju da razbije Rusiju, najveću zemlju na svetu po teritoriji. 

Kako prenosi Rojters, Šojgu smatra da taj pokušaj neće uspeti.

- Koristeći Ukrajinu, udruženi Zapad nastoji da rasparča Rusiju, da joj oduzme nezavisnost - rekao je Šojgu. 

On je dodao da su ovi pokušaji osuđeni na propast.

15.30 - Stoltenberg vidi napredak u pregovorima Švedske i Turske

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da vidi napredak u pregovorima Švedske sa Turskom za članstvo u NATO i da ima za cilj da se i Švedska i Finska pridruže Alijansi do samita u julu.

AP Photo/Alexandru Dobre
Jens Stoltenberg

Stoltenberg je rekao za Rojters da su se on i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dogovorili da se Turska, Finska i Švedska sastanu u sedištu NATO-a sredinom marta "kako bi rešili poteškoće sa kojima se suočavamo kada je u pitanju turska ratifikacija švedskog pristupnog protokola".

Stoltenberg, koji se sastao sa Erdoganom prošle nedelje u Ankari delovao je optimističnije na ovu temu nego prethodnih meseci.

- Vidim napredak - istakao je on.

Stoltenberg je rekao da je njegov cilj da i Finska i Švedska budu punopravne članice do samita NATO-a, koji će se održati u Litvaniji od 11. do 12. jula. 

15.17 - Uzbuna za vazdušnu opasnost u šest ukrajinskih oblasti

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

15.08 - Ukrajina trenutno nije spremna za pregovore s Rusijom

U ovom trenutku Ukrajina nije spremna da sedne za pregovarački sto sa Rusijom, rekla je vicepremijerka te zemlje Irina Vereščuk u intervjuu za španski list „Periodiko“.

Profimedia
 

- Rusija ne želi mir, ne želi da povuče vojsku i oružje iz Ukrajine. Rusija pokušava da nas zastraši i ugrožava sve demokratije sveta. Oni se još spremaju za potpuni rat. Zbog toga bilo kakvi pregovori su osuđeni na neuspeh. Nećemo učestvovati ni u kakvim pregovorima - rekla je ona.

14.49 - G7 povećala svoje obaveze u podršci Ukrajini

Zemlje G7 povećale su svoje obaveze u budžetskoj i ekonomskoj podršci Ukrajini za 2023. godinu za 39 milijardi dolara, saopšteno je nakon sastanka ministara finansija i rukovodilaca centralnih banaka „Velike sedmorke“, održanog u indijskom gradu Bangaloru, na marginama susreta ministara finansija G20.

14.14 - Ukrajina osudila 26 osoba za ratne zločine, podignute optužnice protiv 296 ljudi

Ukrajinski sudovi osudili su od ruskog napada pre godinu dana 26 osumnjičenih nižeg ranga i podigli optužnice protiv skoro 300 osoba, izjavila je danas ukrajinska tužiteljka koja koordinira slučajeve ratnih zločina u Hagu Miroslava Krasnoborova.

Ona je kazala da su oni osuđeni za zločine među kojima su silovanje i ubistvo, granatiranje stambenih zgrada, okrutno postupanje prema civilima i pljačku, preneo je Rojters. Ukrajina je do sada registrovala više od 71.000 navodnih ratnih zločina od 24. februara 2022, rekla je ona.

- Svirepost i razaranja koje je izazvala Rusija su kolosalni i beskrajni - istakla je Krasnoborova.

Prema njenim rečima, milioni ljudi su bili primorani da ostave sve.

- Masovni raketni napadi uništavaju civilnu infrastrukturu i mnogi su tragično izgubili živote - rekla je ona.

AP Photo/LIBKOS
 

Krasnoborova je navela da se učinjeno ne može poništiti, ali ono što može da se uradi jeste da se osigura da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde. Za ratne zločine je do sada optuženo ukupno 296 osoba, a ukrajinski sudovi trenutno rade na 99 slučajeva, dodala je ona. Rusija negirala da je počinila zločine i da su joj meta civili.

14.00 - Ukrajina uvodi 50-godišnje sankcije ruskom finansijskom sektoru

Ukrajinski parlament doneo je danas odluku o uvođenju sveobuhtvatnih 50-godišnjih sankcija za ruske finansijske institucije uključujući centralnu banku, sve komercijalne banke, investicione fondove, osiguravajuće kuće i druga preduzeća, prenosi Rojters.

Sankcije su u sklopu namere Kijeva da održi u punom obimu finansijski pritisak na Rusiju zbog invazije koja je počela 24. februara prošle godine. 

- To je potpuna blokada finansijskih institucija Ruske Federacije u pristupu tržištu i sredstvima u Ukrajini. Treba da ga oslabimo svim raspoloživim sredstvima, jer je to finansijski sektor koji je strateški donator ovog rata - objavio je guverner Narodne banke Ukrajine Andrij Pišnij na Fejsbuku.

11.46 - Češka vlada odobrila nastavak vojne pomoći Ukrajini

Češka vlada odobrila je dalju isporuku vojne pomoći Ukrajini i nastaviće da šalje opremu iz zaliha, izjavila je danas ministarka odbrane Jana Černočova.

Ona nije saopštila informacije o tome koju konkretnu opremu Češka isporučuje, ali je rekla da je zemlja, iz svojih vojnih rezervi, do sada poslala 38 tenkova, 55 oklopnih vozila, četiri aviona i 13 samohodnih haubica, zajedno sa većim pošiljkama iz privatnog sektora, prenosi Rojters.

AP Photo/Libkos
 

Češki premijer Petr Fijala je juče najavio da će Češka nastaviti sa pošiljkama oružja Kijevu i da će u narednim mesecima Ukrajini stići pomoć od više desetina milijardi kruna.

Američka ambasada u Pragu prošle nedelje je saopštila da će SAD obezbediti 200 miliona dolara Češkoj za vojnu nadogradnju i zamenu opreme poslate Ukrajini. (Kraj) aj/lol

11.15 - Srušio se ruski Suhoj u Belgorodskoj oblasti, pilot poginuo

Ruski vojni avion Suhoj Su-24 srušio se po povratku na aerodrom u ruskoj Belgorodskoj oblasti, a pilot je poginuo, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

- Avion Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije srušio se dok se vraćao na svoj aerodrom u Belgorodskoj oblasti nakon izvršenja borbenog zadatka. Pilot je poginuo - navodi se u saopštenju ministarstva.

11.04 - Jelen: SAD spremaju 10 milijardi dolara ekonomske pomoći Ukrajini

AP Photo/Evan Vucci
Dženet Jelen

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je danas u Indiji, uoči sastanka lidera G20, da SAD spremaju dodatnih 10 milijardi dolara ekonomske pomoći Ukrajini u narednim nedeljama. Ona je ponovila pozive za povećanje finansijske podrške Ukrajini kako bi joj se pomoglo tokom rata sa Rusijom, koji je počeo pre godinu dana, prenosi Rojters.

Jelen je navela i da je od ključnog značaja za Međunarodni monetarni fond da "brzo krene" da u potpunosti finansira program zajma za Ukrajinu. "Kao što je predsednik SAD DŽozef Bajden rekao, mi ćemo stajati uz Ukrajinu u njenoj borbi , koliko god bude potrebno", rekla je Jelen dodajući da će podrška Ukrajini biti glavna tema razgovora tokom njenog boravka u Indiji.

Ukrajina traži višegodišnji program MMF-a od 15 milijardi dolara, saopštio je premijer Ukrajine Denis Šmihal u ponedeljak nakon sastanka sa generalnom direktorkom MMF-a Kristalinom Georgijevom u Kijevu.

9.05 - Premije Španije Pedro Sančez stigao u Kijev na sastanak sa Zelenskim

 Španski premijer Pedro Sančez doputovao je danas u Kijev gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, uoči prve godišnjice ruskog napada na ovu zemlju, saopšteno je iz njegovog kabineta, prenosi Rojters.

Španska ministarka odbrane Margarita Robles saopštila je u sredu poslanicima u Donjem domu da će Madrid isporučiti Ukrajini šest borbenih tenkova 2A4 Leopard nemačke proizvodnje nakon što budu remontovani, a isporuka se očekuje krajem marta ili početkom aprila, navodi britanska agencija.

Sančez je došao u Ukrajinu nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden obećao novu vojnu pomoć Kijevu u iznosu od 500 miliona dolara, tokom iznenadne posete i sastanka sa Zelenskim u ponedeljak, navodi Rojters.

AP Photo/Khalil Senosi
Pedro Sančez

U utorak je italijanska premijerka Đorđa Meloni posetila ukrajinsku prestonicu, zbog sastanka sa Zelenskim, kome je obećala da će nastaviti da pruža podršku u pružanju otpora ruskim napadima.

8.00 - Rusija optužuje Ukrajinu da planira oružanu provokaciju u Pridnjestrovlju

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je danas Ukrajinu da planira oružanu provokaciju u Pridnjestrovlju, samoproglašenom regionu Moldavije, prenosi agencija RIA Novosti. Ministarstvo je saopštilo na Telegramu da Ukrajina planira da izvede "operaciju lažne zastave", navodni napad ruskih snaga iz Pridnjestrovlja, kao izgovor za svoju akciju, navodi RIA.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Mihail Galuzin, tvrdi da je Zapad naložio vladi Moldavije da prekine svaku komunikaciju sa separatističkim vlastima u Pridnjestrovlju, prenela je agencija Rojters pozivajući se na ruske medije. Moldavska predsednica Maja Sandu optužila je

Rusiju ranije ovog meseca da planira državni udar, kako bi zbacila vladu i uvukla Pridnjestrovlje u rat koji vodi u Ukrajini.

Ovaj region proglasio je nezavisnost 1990. godine, godinu dana pre raspada Sovjetskog Saveza, zbog straha da će se Moldavija ujediniti s Rumunijom, čiji jezik i kulturu uglavnom deli. Nakon kratkog rata Moldavije sa separatistima 1992., nije bilo nasilja u proteklih 30 godina, s ruskim "mirovnim snagama" koje su još raspoređene na maloj teritoriji, koji nema međunarodno priznanje, navodi Rojters.

7.50 - Putin: Rusija će zadržati povećanu pažnju na jačanju nuklearnih snaga

Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da će Moskva zadržati povećanu pažnju na jačanju svojih nuklearnih snaga, u obraćanju povodom današnjeg obeležavanja državnog praznika Branioca otadžbine.

- Kao i do sada, posvetićemo povećanu pažnju jačanju nuklearne trijade- rekao je Putin, misleći na nuklearne rakete stacionirane na kopnu, moru i u vazduhu, prenosi Rojters.

Putin je saopštio da će ove godine prvi put biti raspoređene interkontinentalne balističke rakete Sarmat, koje mogu da nose više nuklearnih bojevih glava.

- Nastavićemo serijsku proizvodnju vazdušnih hipersoničnih sistema Kinžal i započećemo masovne isporuke hipersoničnih raketa Cirkon na moru- rekao je Putin u video obraćanju koje je Kremlj objavio danas.

On je naveo i da će udeo modernog naoružanja u pomorskim strateškim nuklearnim snagama dostići 100, uz angažovanje podmornice "Imperator Aleksandar III" klase Borej-A.

Prema njegovim rečima, u narednim godinama floti će se priključiti još tri krstarice ovog tipa, prenosi TASS. On je u video obraćanju čestitao današnji praznik "veteranima, vojnom i civilnom osoblju Oružanih snaga i svim građanima Rusije", saopštila je pres-služba Kremlja.

7.25 - Gutereš upozorio na mogućnost da Rusija upotrebi nuklearno oružje

 Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je rusku vojnu operaciju u Ukrajini kao kršenje Osnivačke povelje UN i međunarodnog prava i upozorio da postoji pretnja da Rusija upotrebi nuklearno naoružanje. 

AP Photo/Evan Vucci
 

- Čuli smo implicirane pretnje o upotrebi nuklearnog oružja. Takozvana taktička upotreba nuklearnog oružja je krajnje neprihvatljiva. Krajnje je vreme da se povučemo sa te ivice - rekao je Gutereš u sredu na sastanku UN, povodom obeležavanja prve godišnjice rata u Ukrajini, preneo je Rojters.

Britanska agencija navodi da, otkako je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara prošle godine, ruski predsednik Vladimir Putin je više puta nagovestio da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje ako bude ugrožena.

07.15 -  Kličko prokomentarisao moguću kandidaturu za predsednika Ukrajine

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nije želeo da konkretno kaže da li će na predsedničkim izborima sledeće godine izazvati ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

- Kada je zemlja u ratu, kada je veliki deo zemlje okupiran, kada je deset miliona ljudi van zemlje, politička konkurencija može biti pogubna za našu zemlju - rekao je on danas u intervjuu za nemačku novinsku agenciju.

07.00 - Češka pomoć Ukrajini

Češki premijer Petr Fijala izjavio je danas da je Češka Ukrajini isporučila na stotinu komada teške vojne opreme tokom prošle godine, uključujući 89 tenkova, kao i da će nastaviti da podržava napore za pomoć Kijevu.

On je nakon sastanka zemalja istočnog krila NATO sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Varšavi rekao da će Alijansa ''braniti svaki pedalj zemalja članica'', prenosi Rojters.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike