Uhapšen još jedan mafijaški bos: Edgardo Greko se krio 16 godina, uhvaćen kad je izašao članak u kom je predstavljen kao pica majstor

04.02.2023

13:33

0

Osuđen je u odsustvu 1991. za dvostruko ubistvo braće Stefana i Đuzepea Bartolomea, koje je navodno ubio gvozdenim šipkama pre nego što je njihova tela rastvorio u kiselini

Uhapšen još jedan mafijaški bos: Edgardo Greko se krio 16 godina, uhvaćen kad je izašao članak u kom je predstavljen kao pica majstor
Copyright Interpol via AP

Italijanska policija uhapsila je još jednog mafijaša koji je bio u bekstvu, samo dve nedelje nakon senzacionalnog hapšenja bosa sicilijanske Koza nostre Matea Mesine Denara u zdravstvenoj klinici u Palermu na Siciliji.

Ovog puta u Sent Etjenu u Francuskoj uhapšen je Edgardo Greko (63), koji je tamo radio pod pseudonimom Paolo Dimitrio kao pica majstor u italijanskom restoranu Kafe Rosini.

Greko, povezan sa kalabrijskom Ndrangetom, osuđen je u odsustvu 1991. za dvostruko ubistvo braće Stefana i Đuzepea Bartolomea, koje je navodno ubio gvozdenim šipkama pre nego što je njihova tela rastvorio u kiselini, navodi se u sudskim dokumentima. On je izbegavao italijanske policijske službenike od kada je osuđen, a u bekstvu je bio 16 godina nakon što je pobegao iz privremenog policijskog pritvora u Italiji

Opisan kao „opasan begunac“, Greko je takođe osuđen za pokušaj ubistva nekoliko zatvorskih službenika, zbog čega je dobio nadimak „zatvorski ubica.”

Nikola Grateri, tužilac za borbu protiv mafije koji je vodio istragu kao šef kancelarije javnog tužioca Katancara u Kalabriji, počeo da se približava Greku nakon što je predstavljen u članku u francuskom listu „Progres", koji je restoran objavio na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Policija u Kalabriji je takođe saopštila da je bio aktivan na društvenim mrežama pod lažnim imenom.

Novinar i pisac Roberto Savijano, koji živi pod zaštitom policije otkako je njegova knjiga „Gomora“ objavljena 2006. godine, rekao je za Si-En-En da je uobičajeno da šefovi mafije žude za pažnjom.

- To je tipično. Setite se El Čapa, koji je, dok je radio, želeo da upozna Šona Pena koji je želeo da snimi film o njemu. A Al Kapone je hteo da ide na filmski set „Lica sa ožiljkom“ - rekao je Savijano.

Italijanska policija za borbu protiv mafije saopštila i dalje traži četiri velika mafijaška bosa, kao i da je nekoliko manje značajnih ličnosti u bekstvu. Internet stranica protiv mafije italijanske vlade navodi sledeća imena: Paskvale Bonavota (48) - u bekstvu je od 2018. godine i osuđen je za zločine mafije u vezi sa kalabrijskom Ndrangetom; Đovani Motisi (64) - član sicilijanske Koza nostre, u bekstvu od 1998. godine kada je osuđen za ubistvo i mafijaško udruženje na Siciliji; Renato Ćinkvegranela (73) iz napuljske Kamore - u bekstvu je od 2002. godine, nakon što je osuđen za ubistvo, optužbe za posedovanje oružja i iznudu; Atilio Ćubedu (75) - u bekstvu je od 1997. godine, osuđen za više optužbi za otmicu i smatra se jedan od najopasnijih italijanskih begunaca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike