Bajden se obratio svetu posle Putinovog govora: Pretio Rusiji, a nije ni pomenuo ono što su svi očekivali (VIDEO/FOTO)

21.02.2023

16:49 >> 17:24

3

Suspendovanjem sporazuma o strateškom naoružanju eliminisan je poslednji preostali pakt koji reguliše dva najveća nuklearna arsenala na svetu

Bajden se obratio svetu posle Putinovog govora: Pretio Rusiji, a nije ni pomenuo ono što su svi očekivali (VIDEO/FOTO)
Copyright AP Photo/Evan Vucci

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden obratio se svetu ispred Kraljevskog zamka u Varšavi, gde je za početak opisao Poljsku kao velikog saveznika i zahvalio liderima zemlje na dobrodošlici.

Očekuje se da će se američki lider osvrnuti na odluku ruskog kolege Vladimira Putina, koji je tokom današnjeg govora rekao da suspenduje učešće svoje zemlje u novom START sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Bajden je izjavio da su ceo svet i sva demokratija bili na testu kada je Rusija napala Ukrajinu.

- Demokratija je bila prejaka za Putina - kazao je Bajden, dodajući da je posle straha od širenja NATO-a na istok ruski lider na kraju dobio „natoizaciju Finske i Švedske“ i istakavši da je NATO „jedinstveniji nego ikad".

- Pre godinu dana svet se pripremao za pad Kijeva. Pa, upravo sam došao iz Kijeva i mogu da kažem da je Kijev jak - kazao je on insistirajući na tome da podrška Zapada Ukrajini „neće prestati" i da se on i njegovi saveznici „neće umoriti“.

AP Photo/Alastair Grant
 

Bajden je Putina nazvao „autokratom" i tvrdio da je „pokušao da izgladni svet" obustavljanjem ukrajinskog izvoza žitarica u Crno more, a poslao mu je i upozorenje da „brutalnost nikada neće slomiti volju slobodnih”, dodajući da „Ukrajina nikada neće biti pobeda Rusije“, što je dočekano aplauzom okupljenih.

Predsednik SAD dalje je izneo detalje navodnih zločina koje je Rusija počinila tokom rata, ističući navodna silovanja i pokušaj da se „ukrade“ budućnost Ukrajine oduzimanjem deci njihove domovine.

- Niko ne može da skrene pogled. To je odvratno - rekao je on.

„Zapad ne planira da napadne Rusiju"

Obraćajući se direktno ruskom narodu, Bajden je rekao da Zapad nije planirao da napadne Rusiju i da rat nikada nije bio neophodan, već da je tragedija koju bi Putin „lako mogao okončati".

- Ako bi Rusija prestala da napada Ukrajinu, zaustavila bi rat, ali ako bi Ukrajina prestala da se brani, to bi značilo njen kraj - kazao je on.

AP Photo/Evan Vucci
 

Hvaleći Poljsku što je prihvatila izbeglice iz Ukrajine u „najmračnijim trenucima njihovog života“, Bajden je dodao da su SAD i saveznici „zajedno doprineli tome da Rusija plati“.

Otkrio je i da će saveznici ove nedelje zajedno objaviti još sankcija kako bi mogli da „traže pravdu za zločine protiv čovečnosti koje je počinila Rusija“.

„Kijev mora da se pripremi za 'gorke dane'"

- Moramo da budemo pošteni i bistrih očiju dok gledamo u godinu koja je pred nama - nastavio je Bajden, upozoravajuć da Ukrajinu „i dalje čekaju teški i veoma gorki dani“, uprkos njegovom uverenju da će Kijev pobediti u ratu sa Rusijom.

On je uveren da će se Ukrajina čeličiti i da će njeni saveznici nastaviti da „čuvaju leđa Ukrajini“.

Američki lider istakao je i da će odluke donete u narednih pet godina definisati decenije koje dolaze.

AP Photo/Evan Vucci
 

Svoj govor završio je izrazivši zahvalnost Poljskoj, ukrajinskim trupama i „svima koji brane slobodu“.

- Idemo napred sa verom i ubeđenjem i sa trajnom posvećenošću da budemo saveznici ne tame već svetlosti - zaključio je on, ni ne pomenuvši na kraju Putinovu odluku o prekidu spozuma o nuklearnom naoružanju sa njegovom.

 

Odbacivanje poslednjeg preostalog pakta

Suspendovanjem sporazuma o strateškom naoružanju eliminisan je poslednji preostali pakt koji reguliše dva najveća nuklearna arsenala na svetu.

Tanjug/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Moram danas da objavim da Rusija suspenduje svoje učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja. Dozvolite mi da ponovim — ne povlači se iz sporazuma, već konkretno suspenduje svoje učešće. Ali pre nego što se vratimo na razgovor o tome, potrebno je da razumemo šta zemlje poput Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva smatraju svojim strateškim arsenalom i kako ćemo ih uzeti u obzir, odnosno kombinovani udarni potencijal Alijanse - rekao je Putin tokom svog mnogo odlaganog godišnjeg obraćanja ruskoj Narodnoj skupštini.

Ugovor postavlja ograničenja na broj raspoređenog nuklearnog oružja interkontinentalnog dometa koje mogu imati i SAD i Rusija. Poslednji put je produžen početkom 2021. na pet godina, što znači da će dve strane uskoro morati da počnu pregovore o drugom sporazumu o kontroli naoružanja.

Prema ključnom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja, i Sjedinjenim Državama i Rusiji je dozvoljeno da sprovode inspekcije međusobnog naoružanja, iako su inspekcije obustavljene od 2020. zbog pandemije kovida 19.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike