Sin Donalda Trampa ismejao guvernera Ohaja: Kad je Bajden odbio da mu pomogne posle katastrofe, stavljena mu maska Zelenskog (FOTO)

18.02.2023

06:10

0

Bajdenova administracija je u četvrtak odbila zahtev za saveznu pomoć u slučaju katastrofe u državi Ohajo, navodeći da ne ispunjava uslove

Sin Donalda Trampa ismejao guvernera Ohaja: Kad je Bajden odbio da mu pomogne posle katastrofe, stavljena mu maska Zelenskog (FOTO)
Copyright AP Photo/Jacquelyn Martin Printscreen Instagram

Sin bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Donald Mlađi, podelio je sliku kojom pokušava da ismeje guvernera Ohaja Majka Divajna jer nije uspeo da obezbedi pomoć u slučaju katastrofe od Bajdenove administracije, nakon katastrofalnog ispadanja voza iz šina prilikom kog su prosute opasne materije u blizini grada Istočne Palestine.

Na fotografiji koju je na Instagram prvobitno postavio drugi nalog, guverner je prikazan kako nosi masku ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog sa natpisom: „Guverner Ohaja nakon što je Bajden odbio njegov zahtev za pomoć".

Bajdenova administracija je u četvrtak odbila zahtev za saveznu pomoć u slučaju katastrofe u državi Ohajo, navodeći da ne ispunjava uslove za pomoć jer se incident ne kvalifikuje kao tradicionalna katastrofa, kao što su tornado ili uragan. Takav odgovor je stigao dok SAD nastavljaju da troše milijarde dolara na vojnu pomoć Ukrajini.

Printscreen Instagram/donaldjtrumpjr
 

Prošle nedelje voz od 150 vagona koji je prevozio deset vagona opasnih materija iskočio je iz šina, navodno zbog mehaničkih problema u vezi sa osovinom vagona i otkazom kočnice u slučaju nužde. Tada se značajna količina hemikalija, uključujući kancerogene, izlila se u vazduh, vodu i zemljište.

Norfolk Sautern, operater voza, zatim je pokrenuo kontrolisano oslobađanje i sagorevanje veoma toksičnog gasa vinil hlorida iz jednog od vagona, navodeći da bi u suprotnom voz postao „bomba“. Problem sa sagorevanjem vinil hlorida jeste što se on u tom procesu pretvara u hlorovodonik i fosgen, hemijsko oružje korišćeno u Prvom svetskom ratu.

Iako su vlasti u istočnopalestinskom selu u Ohaju već ukinule prvobitnu naredbu za evakuaciju i proglasile ovo područje bezbednim, jedan broj stanovnika se žalio na alarmantne simptome, kao i na mrtve kućne ljubimce, stoku i ribe. Agencija za zaštitu životne sredine takođe je istakla da voda u toj oblasti i dalje nije bezbedna za piće, uprkos tome što državni zvaničnici tvrde suprotno.

Najmanje pet tužbi je do sada podneto protiv Norfolk Sauterna zbog iskakanja iz šina i neuspeha da se propisno odloži kontaminirano zemljište, nakon curenja toksičnog butil akrilata u reku Ohajo, koja snabdeva pijaćom vodom oko 10 odsto stanovništva SAD.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike