Neki su mislili da je zvezda padalica... Asteroid ušao u Zemljinu atmosferu iznad Lamanša (VIDEO)

13.02.2023

06:46

0

Autor: J. S. J.

Poslednji asteroid za koji je unapred predviđeno da će ući u atmosferu Zemlje viđen je na nebu iznad Ontarija u Kanadi u novembru prošle godine

Neki su mislili da je zvezda padalica... Asteroid ušao u Zemljinu atmosferu iznad Lamanša (VIDEO)
Copyright printscreen/youtube/Live Storm Chasers

Rano jutros nesvakidašnja pojava na nebu - mali asteroid ušao je u Zemljinu atmosferu i viđen je kako osvetljava nebo iznad Lamanša. Stvorio  je efekat zvezde padalice.

Meteorid veličine jednog metra (mali asteroid) viđen je jutros nešto pre 03.00 sata po srednjeevropskom vremenu, naveo je BBC. Naravno,brzinom svetlosti korisnici društvenih mreža su podelili snimak asteroida, koji je nazvan Sar 2667.

Inače, udar ovog asteroida je bio predviđen. Evropska svemirska agencija Agencija je ranije saopštila da se očekuje da će asteroid bezbedno ući u zemljinu atmosferu u blizini francuskog grada Ruana.

Međutim, Međunarodna meteorska organizacija, neprofitna organizacija sa sedištem u Belgiji, saopštila je da bi objekat trebalo da uđe na oko četiri kilometra od francuske obale i da će stvoriti efekat "vatrene lopte".

 

Poslednji asteroid za koji je unapred predviđeno da će ući u atmosferu Zemlje viđen je na nebu iznad Ontarija u Kanadi u novembru prošle godine. 

Inače, asteroidi ili planetoidi su kamena ili metalna nebeska tela prečnika većeg od 1 metar, koji samostalno ili u grupi sličnih tela obilaze oko Sunca.

 Većina planetoida obilazi Sunce u glavnom planetoidnom pojasu između Marsa i Jupitera, ac deo prilazi Suncu bliže od Marsa  i Zemlje i nazivaju se Zemlji bliski asteroidi.

Asteroidi su mnogo manji od planeta i ugavnom su nepravilnog oblika. Nastali su od ostataka protoplanetarne materije koja se nije pripojila planetima za vreme stvaranja sistema iz protoplanetarnog diska. Najčešće kruže oko matične zvezde vlastitom putanjom ili kao prirodni sateliti (meseci) većih planeta.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike