Rodžer Voters pozvao na opšte primirje tokom govora u Savetu bezbednosti UN: Molim vas, promenite kurs

09.02.2023

10:02

0

Muzičar je istakao da je govorio u ime „bezglasne većine“

Rodžer Voters pozvao na opšte primirje tokom govora u Savetu bezbednosti UN: Molim vas, promenite kurs
Copyright Profimedia

Suosnivač Pink Flojda Rodžer Voters govorio je u sredu na sastanku Saveta bezbednosti UN gde je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini. Rok ikona je pozvana da učestvuje na sastanku koji je sazvala Rusija da bi se razgovaralo o izgledima za mir i isporuci oružja Kijevu.

Voters je u svom obraćanju rekao da je govorio u ime „bezglasne većine“, prenoseći širu antiratnu poruku. Muzičar je osudio profitere tekućih neprijateljstava i one koji teže „unipolarnoj svetskoj dominaciji“, upozoravajući da bi takvi ciljevi samo doveli do globalne katastrofe.

- Većina bez glasa je zabrinuta da će vaši ratovi - da, vaši ratovi, jer ovi večiti ratovi nisu po našem izboru - da će vaši ratovi uništiti planetu koja je naš dom - rekao je Voters.

- Zajedno sa svakim drugim živim bićem, bićemo žrtvovani na oltaru dve stvari: profita od rata da bi se napunili džepovi veoma, veoma malog broja i hegemonijskog marša neke imperije ili drugog ka unipolarnoj svetskoj dominaciji. Uverite nas da to nije vaša vizija, jer na tom putu nema dobrog ishoda. Taj put vodi samo u katastrofu - kazao je Voters.

On je rekao da ruska ofanziva, koja je počela prošlog februara, „nije bila neisprovocirana".

- Tako da i ja najoštrije osuđujem provokatore - naglasio je Voters.

- Predsedniče Bajdene, predsedniče Putine, predsedniče Zelenski, SAD, NATO, Rusijo, EU, svi vi, molim vas, promenite kurs sada. Dogovorite danas prekid vatre u Ukrajini. To će, naravno, biti samo polazna tačka. Ali sve se ekstrapolira sa te početne tačke - naveo je Voters, dodajući da bi takav potez izazvao „uzdah olakšanja“ u celom svetu, a izgledi za stradanje u globalnom „nuklearnom holokaustu“ bili bi tako smanjeni.

Voters je bio otvoreni kritičar tekućeg vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine, nazivajući ga ranije „nepotrebnim ratom“ i više puta pozivajući na mirno rešenje. On je takođe osudio ulogu Zapada u izazivanju neprijateljstava na prvom mestu, kao i njegovu trajnu vojnu podršku Kijevu, optužujući SAD i njihove saveznike za „ratno profiterstvo“ i produžavanje sukoba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike