Rodžer Voters napisao otvoreno pismo Putinu: Rusija treba da se drži viših standarda u odnosu na NATO i SAD

27.09.2022

13:55

1

Od Moskve u poruci traži i da obeća „da više ni na koga neće vršiti invaziju“

Rodžer Voters napisao otvoreno pismo Putinu: Rusija treba da se drži viših standarda u odnosu na NATO i SAD
AP18195739456595 - Copyright AP Photo/Gregorio Borgia

Suosnivač Pink Flojda Rodžer Voters napisao je otvoreno pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, tražeći garancije da se Rusija neće proširiti izvan Donbasa i Krima i da nikada više neće „napasti nikoga“. Poruka objavljena na Fejsbuku u ponedeljak usledila je nekoliko nedelja posle otvorenog pisma ukrajinskoj prvoj dami Eleni Zelenskoj.

Voters u pismu traži od Putina da potvrdi da želi okončanje rata, što je ruski predsednik već rekao u drugim prilikama. On takođe zahteva garanciju da će se „teritorijalni interes“ Rusije zaustaviti na „bezbednosti stanovništva koje govori ruski jezik“ na Krimu i u Donbasu u republikama Donjeck i Lugansk, navodeći potrebu da se uvere „neki ljudi koji misle da želite da zavladate čitavom Evropom, počevši od Poljske i ostalih baltičkih država".

Ako Rusija zaista ima teritorijalne ambicije izvan istočne Ukrajine, Voters piše, „je*ite se, jer svi bismo mogli da prestanemo da igramo očajnički opasnu nuklearnu igru u kojoj se jastrebovi sa obe strane Atlantika osećaju tako prijatno”.

Od Moskve u poruci traži i da obeća „da više ni na koga neće vršiti invaziju“, a Voters se požalio da pokretanje ruske specijalne vojne operacije u februaru nije bio samo „gnusni agresorski rat“, već i neočekivani rat. Samo zato što NATO i SAD mogu da „napadnu druge suverene zemlje na mahove ili za nekoliko barela nafte“, ne znači da Rusija ne treba da se drži viših standarda, objasnio je on.

„Ako biste mi odgovorili“, napisao je Voters Putinu, „ja bih vas veoma poštovao zbog toga i shvatio bih to kao častan potez u pravom smeru ka održivom miru“.

Photo by Arthur Mola/Invision/AP
Rodžer Voters

Apel rok gitariste Putinu usledio je nakon njegovih prethodnih otvorenih pisama supruzi ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Oleni, u kojima je pozvao prvu damu Ukrajine da „zahteva sprovođenje izbornih obećanja svog muža i stavi tačku na smrtonosni rat“, što se odnosi na predizborno obećanje Zelenskog da će „okončati građanski rat“ u Donbasu.

Zelenska je ranije ovog meseca na Tviteru odgovorila muzičaru, okrivljujući Rusiju za „invaziju“ na Ukrajinu, „uništavanje gradova i ubijanje civila“. Ona je insistirala da će, ako Ukrajina prestane da se bori, to značiti kraj njenog postojanja, i pozvala Votersa da umesto toga uputi svoje mirovne pozive ruskom predsedniku.

Bura u Poljskoj zbog otkazanih koncerata Pink Flojda

Rodžer Voters iz Pink Flojda negirao je da je otkazao dva koncerta u Poljskoj u okviru svoje svetske turneje 2023. godine zbog reakcija na njegov stav o ratu Rusije protiv Ukrajine.

Gradsko veće Krakova ove nedelje će raspravljati o predlogu koji bi Votersa proglasio za "personu non grata", dok je odbornik Lukaš Vantuh pozvao stanovnike grada da bojkotuju svirke, piše Gardijan.

Profimedia
Rodžer Voters

Ranije ovog meseca Voters je napisao otvoreno pismo u kojem je rekao da zapad treba da prestane da snabdeva oružjem Ukrajinu, optužujući predsednika Vladimira Zelenskog da je dozvolio "ekstremni nacionalizam" u Ukrajini.

Juče je organizator Lajv Nejšn Poljska saopštio da su koncerti Pink Flojda, koji su bili zakazani za april sledeće godine u gradskoj areni Tauron, otkazani, ali nisu dali više detalja.

Voters je na Fejsbuku demantovao izveštaje poljskih medija da se njegov tim povukao, ali je kritikovao Vantuha, optužujući ga za "drakonsku cenzuru" uz poruku "Ostavi decu na miru", parafrazirajući hit singl Pink Flojda.

Rodžer Voters je dodao da je samo želeo da podstakne Rusiju i Ukrajinu "da rade na pregovorima, a ne da stvari eskaliraju ka gorkom kraju".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike