Rusija za bezbednosnu zonu oko nuklearke Zaporožje, SAD u Evropi planiraju centar za trening za HIMARS

09.02.2023

22:58 >> 23:08

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Rusija za bezbednosnu zonu oko nuklearke Zaporožje, SAD u Evropi planiraju centar za trening za HIMARS
Rat u Ukrajini uživo 27. januar - Copyright Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok/Evgeniy Maloletka/Russian Defense Ministry Press/Profimedia

Skoro će godinu dana od sukoba u Ukrajini. Danas je 351. dan.

Vladimir Zelenski je na proputovanju Evropom, pa je posetio London, odakle se potom uputio u Pariz i Brisel.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je da su izgledi za mir u Ukrajini sve manji, dok verovatnoća dalje eskalacije sukoba raste.

Borbe se nastavljaju, a najžešće su oko Bahmuta.

Ruska armija napreduje u harkovskoj oblasti i Donbasu, a ukrajinske snage gađaju grad Donjeck.

Najvažnije činjenice

U toku je 351. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.58 - Toliko za danas!

Hvala na poverenju, čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.38 - Berlin šalje Bratislavi dva PVO sistema kratkog dometa

Nemačka će Slovačkoj besplatno i trajno predati dva stacionarna sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa „mantis“ za zaštitu istočne granice sa Ukrajinom, saopštila je portparolka slovačkog Ministarstva odbrane Martina Kakaščikova.

22.40 - Uzbuna za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Kako javljaju lokalni mediji, čuju se eksplozije u Kramatorsku i Slavjansku u DNR, kao i u Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti.

21.32 - Konašenkov: Oboren ukrajinski Su-25

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da su ruske snage protivvazdušne odbrane oborile ukrajinski jurišni avion Su-25 u oblasti Hersona.

- Pored toga, u protekla 24 sata uništene su 11 ukrajinskih bespilotnih letelica, kao i 13 raketa američke proizvodnje u blizini naselja Tavolžanka i Lozovaja u Harkovskoj oblasti, Kirilovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, Kremennaja, Krasnorečenskoje, Kolomijčika, Červonopopovka i Naugolnaja u Luganskoj Narodnoj Republici, Vođanoje u oblasti Knji Zaporožje Grikovo Hersonskoj oblasti - rekao je portparol.

Profimedia
Igor Konašenkov

21.00 - Berlin šalje Bratislavi dva PVO sistema kratkog dometa

Nemačka će Slovačkoj besplatno i trajno predati dva stacionarna sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa „mantis“ za zaštitu istočne granice sa Ukrajinom, saopštila je portparolka slovačkog Ministarstva odbrane Martina Kakaščikova.

20.02 - Rusija za bezbednosnu zonu oko nuklearke

Rusija je saopštila da je spremna da nastavi da radi na bezbednosnoj zoni oko nuklearne elektrane Zaporožje, nakon što se šef državne nuklearne kompanije Rosatom sastao sa šefom Međunarodne agencije za nuklearnu energiju UN Rafaelom Grosijem u Moskvi.

20.00 - Reznjikov kaznio 621 zvaničnika

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznjikov izjavio je da ima 'nultu toleranciju' na korupciju, i da je tokom prošle godine na stotine zvaničnika u ministarstvu odbrane ili u oružanim snagama kažnjeno nakon internih disciplinskih inspekcija.

Reznjikov je rekao da je u 2022. novčano kažnjen 621 zvaničnik oružanih snaga ili ministarstva odbrane za različite prestupe.

19.26 - Putin: Ukrajina započela rat, mi nastojimo da ga okončamo

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija nije započinjala nikakva borbena dejstva nego nastoji da ih okonča.

U razgovoru sa predstavnicima domaće avio-industrije on je rekao da je Ukrajina ta koja je pre osam godina počela sa borbenim dejstvima na teritoriji LNR i DNR.

- Ta borbena dejstva su započeli nacionalisti u Ukrajini i oni koji su ih podržavali 2014. godine kada je izvršen državni prevrat. Potom usledili događaji na Krimu i u Donbasu - naveo je Putin i dodao da su od 2014. godine regioni Donbasa u blokadi iako je to kršenje svih preuzetih obaveza.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

19.11- Zelenski: Stalno moram da ubeđujem Šolca da pomogne

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da "stalno mora da ubeđuje" nemačkog kancelara Olafa Šolca da pomogne Ukrajini zarad Evrope.

On je u intervjuu za nemački list "Špigel" ocenio da je odnos koji ima sa Nemačkom pun uspona i padova.

- Moram stalno da vršim pritisak da bih pomogao Ukrajini i da stalno ubeđujem Šolca da ta pomoć nije za nas, već za Evropljane - rekao je Zelenski.

AP Photo/Markus Schreiber
Olaf Šolc

18.28 - SAD u Evropi planiraju centar za trening za HIMARS
 
Američka vojska planira da u Evropi organizuje centar za trening u kome bi NATO saveznike obučavala za upotrebu visokomobilnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS), za kojima je interesovanje u velikoj meri poraslo zbog uspešne primene u Ukrajini.

16.45 - Portugalija: Nemamo mogućnost da pošaljemo lovce Ukrajini

Premijer Portugalije Antonio Košta izjavio je u Briselu da ta zemlja nema mogućnosti da Ukrajini usporuči lovce, jer su svi avioni angažovani.

- Nije to crvena linija. Portugalija ima ukupno 27 lovaca F-16 AM, ali oni već imaju različite obaveze u okviru NATO-a. Sva sredstva koja imamo su deo misija bez kojih ne možemo - rekao je Kosta, prenosi „Si-En-En“ na španskom.

On je naveo da je Lisabon učinio sve što je u njegovoj moći da od početka sukoba podrži Kijev, uključujući isporuku tri tenka „leopard 2“.

Pixabay
 

16.27 - „Rosatom“: Moskva spremna za saradnju u formiranju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearke

Generalni direktor ruske državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov rekao je da je ruska strana spremna da nastavi rad u vezi s inicijativom generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grosija o zoni bezbednosti oko Zaporoške nuklearke, saopštio je „Rosatom“ nakon pregovora dveju strana, održanih u četvrtak u Moskvi.

16.10 - Fon der Lajen: Nema rokova na ukrajinskom putu EU integracija

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je danas da je Ukrajina ostvarila "impresivan" napredak na putu evropskih integracija, ali je dodala da to je proces za koji "nema krutog vremenskog okvira".

- Komisija veoma blisko sarađuje sa ukrajinskom vladom (...) Ne postoji strog vremenski okvir, već je on zasnovan na zaslugama i napretku u tom procesu - rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom. 

15.04 - Zelenski: Nekoliko evropskih lidera obećalo da će nam poslati borbene avione

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da mu je tokom samita u Briselu ''nekoliko evropskih lidera'' reklo da su spremni da Kijevu pošalju borbene avione kako bi pomogli u borbi protiv ruske invazije.

Kako navodi Rojters, on nije precizirao o liderima kojih zemalja je reč.

Profimedia/Ukrainian Press Office/SIPA
Vladimir Zelenski

14.31 - SAD i Velika Britanija sankcionišu članove ruske sajber grupe

Sjedinjene Američke Države, zajedno sa Velikom Britanijom, uvode sankcije protiv sedam članova sajber grupe Trikbot, koja je, prema navodima američkih vlasti, bazirana u Rusiji, navodi se u saopštenju koje je u četvrtak objavilo Ministarstvo finansija SAD.

- Danas SAD, u koordinaciji sa Ujedinjenim Kraljevstvom, unose u sankcioni spisak sedam osoba koji su članovi ruske kriminalne sajber grupe Trikbot - navodi se u tekstu.

14.18 - EU radi na 10. paketu sankcija

EU radi na 10. paketu sankcija i smatra da je fer i zakonito korišćenje ruskih sredstava za obnovu Ukrajine, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na konferenciji za novinare posle učešća ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na samitu EU.

- EU ostaje u potpunosti posvećena vršenju pritiska na Kremlj. U toku je rad na desetom paketu sankcija - rekao je Mišel.

- Što se tiče zamrznute imovine, fer je i zakonito da se ona koristi za Ukrajinu, za obnovu Ukrajine - istakao je on.

Šefica evropske diplomatije Ursula Fon der Lajen izjavila je da će novi paket sankcije uključiti sankcije protiv ruskih vojnih lica i novinara, kao i nova izvozna ograničenja u visini od 10 milijardi evra.

Profimedia
Ursula fon der Lajen

13.45 - Peskov: SAD šire svoje učešće u sukobu Rusije i Ukrajine

Sjedinjene Američke Države pokazuju političku odlučnost da prošire svoje učešće u sukobu Rusije i Ukrajine, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- SAD nastavljaju neprijateljstvo prema našoj zemlji i vide nas kao protivnika, pokazujući svoju odlučnost da nastave da šire učešće u sukobu između Rusije i Ukrajine. Svaki put SAD odbijaju da pokažu bilo kakvu spremnost da priznaju legitimnu zabrinutost Rusije - istakao je on i dodao da to podstiče dalju eskalaciju sukoba.

13.39 - Zelenski: Ukrajini treba moderno oružje

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, govoreći u četvrtak u Savetu Evrope u Briselu, pozvao je evropske zemlje da Kijevu pošalju moderno oružje.

- Zahvalan sam svima koji razumeju koliko su Ukrajini potrebni artiljerijski sistemi, granate za njih, savremeni tenkovi, rakete dugog dometa, moderna avijacija. Hvala svima koji nam pružaju takvu pomoć. Moramo povećati dinamiku našeg zajedničkog rada i biti moćniji od potencijala koji agresor može da mobiliše - obratio se Zelenski prisutnima.

Zelenski se obratio i Evropskomparlamentu i zahvalio liderima EU što pažljivo prate događaje u Ukrajini, kao i na zajedničkoj borbi za slobodnu i nezavisnu Evropu.

12.37 - Peskov: SAD nisu kontaktirale Rusiju nakon objave novinara o napadu na gasovod

Američka strana nije kontaktirala Rusiju nakon objave američkog novinara Simora Herša o terorističkom napadu na Severni tok, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Profimedia
 

Peskov je odrečno odgovorio na pitanje novinara da li je američka strana pozvala Rusiju nakon objave Herša o terorističkom napadu na Severni tok, prenele su RIA novosti.

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš potvrdio je ranije za RIA Novosti autorstvo članka o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2.

Herš tvrdi, pozivajći se na neimenovani izvor, da je odluku o miniranju Severnog toka 1 i 2 doneo lično predsednik SAD Džozef Bajden, što je Bela kuća kategorički odbacila. 

12.25 - Metsola pozvala da se Kijevu isporuče raketni sistemi dugog dometa

Šefica Evropskog parlamenta Roberta Metsola pozvala je na sastanku u Briselu sa Vladimirom Zelenskim zemlje EU da obezbede Ukrajini raketne sisteme dugog dometa i borbene avione.

- Naredni korak zemalja EU treba da budu isporuku raketnih sistema dugog dometa i borbenih aviona koji su vam potrebni da zaštitite slobodu - rekla je Metsola.

Zelenski je u četvrtak doputovao u Brisel kako bi prisustvovao samitu EU na kojem će se razgovarati o povećanju vojne, političke i finansijske podrške Kijevu. Obratiće se i Evropskom parlamentu.

12.16 - Zelenski stigao na samit EU u Brisel

 

 

 

11.54 - Mađarska neće ratifikovati članstvo Ukrajine u EU dok ne ispuni njene uslove

Mađarska neće ratifikovati članstvo Ukrajine u EU dok se ne reši problem ugnjetavanja mađarske nacionalne manjine u Zakarpatju, izjavio je šef administracije mađarskog premijera Gergej Gujaš.

- Želeo bih da vam skrenem pažnju na činjenicu da smo podržali davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU, ali smo jasno stavili do znanja da ako ne bude napretka po pitanju nacionalnih manjina, onda neće biti ni mađarske ratifikacije... Ukrajinski zakon o jeziku i zakon o obrazovanju daleko su od evropskih standarda - rekao je Gujaš na brifingu vlade.

Na pitanje da li bi Mađarska podržala ulazak Ukrajine u NATO, Gujaš je odgovorio da „svaka zemlja može da podnese zahtev za stupanje u NATO“, ali da bi „ulazak Ukrajine u NATO sada značio svetski rat“.

11.48 - Šarl Mišel: Treba povećati vojnu i političku podršku Ukrajini

AP Photo/Michael Sohn
Šarl Mišel

- Došlo je vreme da se poveća podrška Ukrajini vojnim i političkim merama - izjavio je šef Evropskog saveta Šarl Mišel.

10.21 - Institut za proučavanje rata: Ruska vojska preuzela inicijativu u sukobu u Ukrajini

Ruska vojska je preuzela inicijativu u sukobu u Ukrajini, piše Američki institut za proučavanje rata (ISV).

- Ruske trupe nastavljaju da napadaju odbrambene linije Oružanih snaga Ukrajine, pojačale su tempo operacija duž Svatovo-Kremeno u LNR - navodi se u tekstu.

Ranije je komandant specijalne jedinice „Ahmat” Api Alaudinov rekao da Oružane snage Ukrajine pripremaju drugu liniju odbrane u LNR pre mogućeg povlačenja. Prema njegovim rečima, Kijev prebacuje nove rezerve iz harkovskog i hersonskog pravca. Ppokušavajući da zadrži svoje pozicije, trpi velike gubitke.

9.03 - Ukrajinci postavljaju mine prilikom povlačenja

Ukrajinska vojska aktivno minira položaje i postavlja mine tokom povlačenja iz oblasti Kremeno, gde ruske trupe sada napreduju, rekao je Sputnjiku vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

AP Photo/Evgeniy Maloletka, File
 

Kako je istakao, postoje slučajevi i miniranja tela poginulih ukrajinskih vojnika, kao i naoružanja i opreme koju Oružane snage Ukrajine ne mogu da evakuišu sa bojišta.

8.06 - Zelenski i Makron zajedno putuju na samit EU u Briselu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i francuski predsednik Emanuel Makron zajedno će otputovati na samit EU koji se danas održava u Briselu, saopštila je Makronova kancelarija. 

Zelenski je otpočeo juče mini turneju po evropskim prestonicama sa ciljem da podstakne lidere EU da odobre veću pomoć Ukrajini u naoružanju i za brz početak pregovora o članstvu Kijeva u Uniji, preneo je Rojters.

Zelenski, koji je u sredu posetio London i Pariz, prisustvovaće samitu lidera EU i obratiti se Evropskom parlamentu tokom boravka u Briselu.

7.23 - Rusi oborili dronove

Oružane snage Rusije su PVO sredstvima oborile neidentifikovane izviđačke dronove na prilazu Berdjansku, saopštile su gradske vlasti u Zaporoškoj oblasti.

U saopštenju se dodaje da ovom prilikom nije bilo žrtava niti uništenja.

7.15 - Sunak o avionima

Dan Kitwood/Pool via AP
 

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da je sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim razgovarao o mogućnosti da se Kijevu isporuče borbeni avioni.

- Što se tiče lovaca, naravno o njima se razgovara. Razgovarali smo o njima danas i razgovarali smo o njima ranije - rekao je Sunak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim.

7.00 - SAD: Dolazi kritičan momenat za podršku Zapada Kijevu

Nastupa kritičan momenat za nastavak i povećanje podrške Zapada Ukrajini, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na zajedničkoj konferenciji sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Blinken je istakao da je podrška Zapada potrebna kako bi operacija Rusije u Ukrajini postala „strateški neuspeh“.

Prema Blinkenovim rečima, nastavak vojne podrške Ukrajini je najbolji način za ubrzavanje diplomatskog rešavanja sukoba i to može da garantuje Ukrajini da će biti u najjačoj mogućoj poziciji za pregovore.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike