Potražnja za rogovima nosoroga je desetkovana: Krivolov na ove životinje u padu u Južnoj Africi

06.02.2023

21:01

0

Ukupno 448 nosoroga ubijeno je ilegalno širom zemlje 2022. godine

Potražnja za rogovima nosoroga je desetkovana: Krivolov na ove životinje u padu u Južnoj Africi
Nosorog - Copyright Pixabay

Broj nosoroga koji su bili ulovljeni zbog rogova u Južnoj Africi neznatno je smanjen 2022. godine, ali se mora više učiniti kako bi nosorozi bili spaseni u pokrajniskim parkovima, saopštilo je danas ministarstvo životne sredine te zemlje.

Ukupno 448 nosoroga ubijeno je ilegalno širom zemlje 2022, što je za tri manje nego 2021, ali brojke su i dalje veće od 2020, kada su ograničenja nametnuta zbog virusa KOVID19 dovela do pada krivolova u Južnoj Africi, prenosi Rojters.

Potražnja za rogovima nosoroga desetkovala je njihovu populaciju poslednjih decenija u Južnoj Africi, ali i u susednim Bocvani i Namibiji.

Pixabay
 

Kako navodi britanska agencija, krivolov često uključuje međunarodne kriminalne sindikate i lokalne krivolovce, koji krijumčare rogove na međunarodnom nivou, a u nekim zemljama istočne Azije na njih se gleda kao na nakit i navodni lek.

Ministarka životne sredine u Južnoj Africi Barbara Krisi navodi da krivolov na nosoroge beleži pad u nacionalnim parkovima Južne Afrike zbog programa uklanjanja rogova i povećane saradnje između vlasti susednih zemalja na njihovom očuvanju, prenosi Rojters.

Krisi je apelovala na pokrajinske vlasti da ulože dodatni napor, uz obrazloženje da su krivolovci sada prebacili fokus sa nacionalnih parkova na pokrajinske parkove i privatne rezervate divljači u provinciji Kvazulu-Natal.

- Verujemo da će, ako pokrajinske vlasti u Kvazulu-Natalu slede naš model, moći značajno da obuzdaju krivolov na nosoroge u pokrajinskim parkovima pre nego što bude prekasno' - rekla je Krisi.

Rojters navodi da je Južna Afrika dom najveće svetske populacije ugroženih belih nosoroga i oko polovine ukupne ugrožene populacije crnih nosoroga na afričkom kontinentu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike