Ilegalni kopači zlata uništavaju prašumu Amazona (FOTO)

12.12.2022

12:09

0

Na tom području živi oko 27.000 pripadnika naroda Janomamija i Jekvana, kao i nekoliko zajednica koje nemaju kontakt sa spoljnim svetom

Ilegalni kopači zlata uništavaju prašumu Amazona (FOTO)
Seča drveća u Amazonu je sve češća - Copyright AP Photo/Leo Correa, File

Ilegalni kopači zlata u Brazilu krče šumu na zaštićenoj teritoriji Amazona na krajnjem severu zemlje, kako bi rudarili zlato i rudu kalaja kasiterit, prenosi Gardijan.

Avion koji nadgleda prašumu snimio je fotografije na kojima se vide tri bagera kako rudare zlato iz obale reke Katrimani, a četvrti krči okolnu šumu.

Gardijan navodi da na tom području živi oko 27.000 pripadnika naroda Janomamija i Jekvana, kao i nekoliko zajednica koje nemaju kontakt sa spoljnim svetom.

Domorodačka liderka Sonja Guahahara tvrdi da su kriminalci profitirali od nedavnih predsedničkih izbora u Brazilu, zato što su se "svi fokusirali na druge stvari i oni su to iskoristili".

Ilegalne bande kopača zlata i rude kalaja upadaju na teritoriju Janomamija još od 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, zbog teških životnih uslova tokom vojne diktature u toj zemlji.

Upadi kopača u zaštićena područja su se povećali za vreme vladavine predsednika Žaira Bolsonara, koji se zalagao da se područja gde žive domorodačka plemena otvore za komercijalni razvoj, a procenjuje se da je od 2018. kada je on izabran za predsednika, broj rudara na zemlji Janomamija povećan na 25.000.

Novoizabrani predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva je izjavio da je "i Brazilu i planeti potrebna živa amazonska prašuma", i da će se postarati da se seča šuma smanji.

Federalni tužilac zadužean za zaštitu zemlje naroda Janomami, Alison Marugal, tvrdi da je ovakva količina mehanizacije za kopanje zabrinjavajuća i da se zajednice u toj oblasti suočavaju sa humanitarnom katastrofom.

Marugal je rekla da bi prekid nezakonitog rudarenja na zemlji Janomamija bio moguć kada bi za to postojala politička volja, ali da nje uopšte nije bilo za vreme vlasti Bolsonara.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike