Otkriveno šta je u sirupima za kašalj dovelo do smrti više od 200 dece: Mnogima otkazali bubrezi

30.01.2023

12:12

0

Ova dva sastojka se koriste u antifrizu, kočionim tečnostima i drugim industrijskim hemikalijama

Otkriveno šta je u sirupima za kašalj dovelo do smrti više od 200 dece: Mnogima otkazali bubrezi
Ilustracija - Copyright Profimedia

U medicinskim sirupima za kašalj, za koje indonežanske vlasti sumnjaju da su uzrokovale smrt više od 200 dece u toj zemlji, pronađene su industrijske hemikalije koje je indonežanska kompanija prodavala fabrikama kao farmaceutske, saopštila je policija te zemlje.

Policija je navela da su dva sastojka, etilen glikol i dietilen glikol, pronađeni u nekim sirupima na bazi paracetamola, doveli do akutne bubrežne insuficijencije kod mnoge dece.

Ova dva sastojka se koriste u antifrizu, kočionim tečnostima i drugim industrijskim hemikalijama, ali i kao jeftinija alternativa u nekim farmaceutskim proizvodima za glicerin, koji je rastvarač ili sredstvo za zgušnjavanje u mnogim sirupima protiv kašlja.

AP Photo/Tatan Syuflana
Indoženske apoteke su sirupe povukle iz prodaje

Oni mogu biti toksični i mogu dovesti do otkazivanja rada bubrega. 

Visoki zvaničnik indonežanske policije rekao je da su vlasti otkrile da je kompanija "CV Samudera Chemical" prodavala "industrijske" hemikalije kao propilen glikol farmaceutskog kvaliteta i isporučila ih distributerima lokalnih proizvođača lekova.

Policija je uhapsila i optužila zvaničnike kompanije "Samudera" i njenog distributera "CV Anugrah Perdana Gemilang", naveo je zvaničnik.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je prošle nedelje na "neposrednu i usklađenu akciju“ kako bi zaštitila decu od kontaminiranih lekova nakon oko 300 smrtnih slučajeva u Gambiji, Uzbekistanu i Indoneziji, povezanih sa sirupima protiv kašlja.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike