Neviđeni skandal! Desetine dece mrtvo zbog sirupa za kašalj?! SZO pokrenula istragu (VIDEO)

06.10.2022

05:38

0

Kompanija je proizvodila i izvozila sirup samo u zapadnoafričku državu

Neviđeni skandal! Desetine dece mrtvo zbog sirupa za kašalj?! SZO pokrenula istragu (VIDEO)
sirup 2 - Copyright printscreen/twitter/@EGaraad_

Indija je pokrenula istragu zbog smrti desetina dece u Gambiji, za koje Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sumnja da su povezane sa sirupom protiv kašlja farmaceutske kompanije sa sedištem u Nju Delhiju, rekle su Rojtersu dve osobe iz indijskog ministarstva zdravlja.

 Navodno je preminulo 66-oro dece.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je u sredu novinarima da zdravstvena agencija UN istražuje smrti, čiji je uzrok akutna bubrežna insufijencija, sa indijskim regulatorom za lekove i proizvođačem sirupa za kašalj sa sedištem u Nju Delhiju "Maiden Pharmaceuticals".

 

 


Svetska zdravstvena organizacija je obavestila indijskog regulatora lekova o smrtnim slučajevima krajem prošlog meseca, nakon čega je pokrenuta istraga u saradnji sa državnim organima, paralelno sa istragom SZO, saopštili su britanskoj agenciji izvori iz ministarstva zdravlja.

Kompanija je proizvodila i izvozila sirup samo u zapadnoafričku državu, prema izvorima.

Rojters navodi da je bez uspeha pokušao da kontaktira farmaceutsku kompaniju kao i indijskog regulatora za lekove za komentar.


Indijska vlada zatražila je od SZO sve relevatne informacije koje dovode u vezu smrtne slučajeve sa sirupom protiv kašlja i najavila da će preduzeti "sve potrebne korake po tom pitanju", saopštili su izvori.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike