Srušio se helikopter koji prevozi Putina u Moskvi, jezive posledice ukrajinskog granatiranja bolnice u Novoajdaru (FOTO)

28.01.2023

16:32 >> 23:55

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Srušio se helikopter koji prevozi Putina u Moskvi, jezive posledice ukrajinskog granatiranja bolnice u Novoajdaru (FOTO)
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Sukob u Ukrajini je ušao u 339. dan. 

Nemačka je odobrila slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini, a potom je američki predsednik, Džo Bajden, saopštio da će Vašington isporučiti tenkove "abrams".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uveo je sankcije jednom od najbogatijih ukrajinskih biznismena i devetorici visoko rangiranih sveštenika povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom i blokirao njihovu imovinu na pet godina.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU dali zeleno svetlo za sedmi paket pomoći Kijevu vredan pola milijarde evra.

Najvažnije činjenice

U toku je 339. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.04 - Zelenski: Ukrajini potrebne balističke rakete

Kijevu su potrebne balističke rakete, posebno rakete „atakms“, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

- Ukrajini trebaju rakete dugog dometa. Učinićemo sve kako bi partneri otpočeli ove vitalne isporuke, naročito snabdevanje raketama ‘atakms’ i drugim sličnim oružjem - poručio je Zelenski u svom večernjem obraćanju, objavljenom na Telegram kanalu.

Rakete „atakms“ može da nosi višecevni raketni bacač „hajmars“.

22.21 - Srušio se helikopter koji prevozi Putina u Moskvi

Helikopter Mil Mi-8, koji se koristi za prevoz ruskog predsednika Vladimira Putina, udario je u zemlju u petak prilikom sletanja na međunarodni aerodrom Vnukovo koji se nalazi oko 42 km jugozapadno od centra ruske prestonice, javila je ruska državna novinska agencija Interfaks.

Vazduhoplovna publikacija Aerotime Hub javila je da je helikopter pripadao Odredu specijalnih letova „Rosija“, koji upravlja avionima koji se koriste za prevoz zvaničnika ruske vlade. Nejasno je ko je bio u helikopteru i da li je neko povređen u incidentu.

Službe za hitne slučajeve koje citira Interfaks saopštile su da „prema preliminarnim podacima ima žrtava“, pozivajući se i na izvor sa aerodroma koji je rekao da u incidentu niko nije povređen.

21.03 - Brifing ruske vojske

Grupa trupa „Jug“ Oružanih snaga Rusije u pravcu Donjecka za dan je uništila pet haubica, uključujući jednu američku M777, američki protivbaterijski radar AN/TPQ-37 i više od 30 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je precizirano, tokom uspešnih ofanzivnih dejstava jedinice grupe snaga „Jug“ zauzele su povoljnije odbrambene linije i položaje.

Uništeno je i borbeno vozilo pešadije, sistem „pion“, haubica „giacint B“, dve haubice „msta-B“.

U pravcu Kupjanska i Krasnog Limana likvidirano je do 75 ukrajinskih vojnika, kao i samohodna haubica „gvozdika“ i dva artiljerijska sistema M-777 američke proizvodnje.

Profimedia
Granatiranje

19.27 - Posledice ukrajinskog granatiranja bolnice u Novoajdaru

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ukrajinske snage danas izvele ciljani napad „hajmarsima“ na lokalnu bolnicu u Novoajdaru na teritoriji LNR. Poginulo je 14, a ranjeno 24 pacijenata i osoblja bolnice.

Kako se navodi, u bolnici koju su gađale ukrajinske snage, lekari su mesecima pružali pomoć lokalnom stanovništvu i vojnicima.

Ministarstvo je saopštilo da ovaj napad na civilnu medicinsku ustanovu predstavlja težak ratni zločin kijevskog režima.

Svi odgovorni za planiranje i realizaciju raketnog napada na bolnicu biće otkriveni i snosiće odgovornost, navodi se u saopštenju.

17.31 - Ukrajinci napali bolnički kampus u Novoj Kahovki

Ukrajinske snage izvršile su artiljerijski napad na bolnički kampus fabrike „Soko“ u gradu Nova Kahovka, ispalivši tom prilikom 17 granata iz topovske artiljerije, rekao je novinarima predstavnik hitnih službi Hersonske oblasti.

15.43 - Izraelski ambasador: Pomažemo Ukrajini više nego što se zna

Tel Aviv podržava Kijev u mnogo većoj meri nego što je to poznato javnosti, izjavio je izraelski ambasador u Nemačkoj Ron Prosor, a prenosi „Morgenpost“.

- Pomažemo, iako tajno, mnogo više nego što je poznato - rekao je on.

Prema njegovim rečima, postoje dva razloga zbog kojih Izrael ne snabdeva Oružane snage Ukrajine oružjem: rusko vojno prisustvo u Siriji i velika jevrejska zajednica u Rusiji.

- Nije sve tako jednostavno - ocenio je Prosor.

14.01 - Ministarstvo odbrane: Ruske snage uništile preko devet ukrajinskih dronova za 24 sata

13.25 - Fon der Lajen: Ukrajina ima bezuslovnu podršku EU

Profimedia
Ursula fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je uoči samita EU-Ukrajina, koji se održava naredne sedmice, da Ukrajina ima bezuslovnu podršku evropskog bloka i da mora da pobedi ruske snage kako bi odbranila evropske vrednosti.

- Mi stojimo na strani Ukrajine bez ikakvih "ako i ali" - istakla je Fon der Lajen u govoru na skupu njene demohrišćanske partije CDU, u Dizeldorfu, u Nemačkoj, preneo je Rojters.

12.20 - Kijev od Zapada dobija sistem PVO vredan 800 miliona evra

Italija i Francuska nameravaju da isporuče Kijevu savremeni sistem protivvazdušne odbrane Samp/T sa protivvazdušnim raketama „aster“ (u modifikaciji „aster 30") ukupne vrednosti od 800 miliona evra, piše italijanski list „Mesađero“.

Kako se navodi, sistem za protivvazduhoplovnu odbranu Samp/T može presretati čak i balističke rakete, dok rakete „aster 30“ mogu da presreću avione u radijusu od 100 kilometara, a rakete u radijusu od 25 kilometara.

- Upravljački blok je sposoban da kontroliše 130 različitih ciljeva i da lansira do 10 raketa na isti broj ciljeva. Na četiri kamiona „astra“ instalirane su ukupno 32 rakete „aster 3“ - piše list.

11.57 - Tri osobe poginule, dve povređene u Donjecku

Najmanje tri osobe su poginule, a dve su povređene u ruskom napadu na stambeno naselje u istočnom ukrajinskom gradu Konstantinovka, rekao je danas načelnik regiona Donjecka Pavlo Kirilenko.

AP Photo/LIBKOS
 

Kirilenko je napisao na Telegramu da su u napadu oštećene četiri stambene zgrade i hotel.

Kirilenko je prethodno danas rekao da su četiri osobe poginule, a da je sedam povređenih u ruskim napadima za protekla 24 sata, preneo je Rojters.

11.32 - Eksplozije u Zaporožju

Član glavnog saveta Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da se sinoć čulo nekoliko eksplozija u gradu Zaporožju koji kontroliše Kijev i da je navodno pogođeno skladište oružja u fabrici ferolegura, javio je danas TAS S.

Rogov je napisao na Telegramu da se u Zaporožju sinoć čula serija eksplozija počev od 21.30 i da su bile snažnije nego pre.

11.07 - Ukrajina želi da dobije 24 lovca

Ukrajina želi da od zapadnih zemalja dobije 24 lovca u okviru prve faze nove isporuke naoružanja, izjavio je predstavnik oružanih snaga te zemlje Jurij Ignat.

- Novi paket trebalo bi da se sastoji od dva bataljona sa po 12 lovaca. To je novi paket vojne pomoći koji Ukrajina namerava da dobije od svojih međunarodnih saveznika - kazao je on.

Takođe je rekao da ukrajinska vojska najviše želi američke F-16, ali i francuske „rafale“ i švedske „grifine“.

Pixabay
F-16

10.45 - U DNR likvidirana grupa ukrajinskih diverzanata

Ruska artiljerija likvidirala je u toku noći diverzantsko-izviđačku grupu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Avdejevke u DNR, javlja dopisnik Sputnjika.

Ruski obaveštajci i artiljerija su uz pomoć savremene optičko-elektronske opreme za nadzor ušli u trag grupi protivnika koja je pokušavala da pređe liniju fronta i prodre na rusku teritoriju.

Diverzantska grupa Oružanih snaga Ukrajine likvidirana je delovanjem topova „giacint“ kalibra 152 milimetara i haubica „gvozdika“ kalibra 122 milimetara ruske vojske.

9.12 - Makron: Nastaviću da vodim dijalog sa Rusijom

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da on namerava da nastavi da vodi dijalog sa Rusijom.

On je kazao da su sve zemlje odgovorne za novonastali svetski poredak i da su dužne da spreče bilo kakve eskalacije.

8.23 - U toku su žestoke borbe za Ugljedar

U toku su žestoke borbe za Ugljedar, a ruske snage su se učvrstile na istoku i jugoistoku grada i drže predgrađa, izjavio je savetnik šefa Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

Kako je rekao, juriš na grad komplikuje velika industrijska zona koju ukrajinske snage koriste kao uporište slično poput situacije sa rudnicima soli u Soledaru i u kompleksu „Azovstalj“ u Marijupolju.

AP Photo/LIBKOS
 

8.00 - Rusija pravi izviđačke udarne dronove

Preduzeća ruske odbrambene korporacije "Rosteh" za potrebe specijalne vojne operacije prave izviđačke udarne kvadrokoptere koji su u stanju da napadaju protivnika u sklopu roja dronova, izjavio je za Sputnjik generalni direktor državne korporacije "Rosteh" Sergej Čemezov.

7.32 - Stiže kontrola iz Vašingtona u Kijev

Ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink najavila je dolazak u Ukrajinu inspektora američkih agencija uključenih u reviziju pomoći SAD Ukrajini.

- Hvala predstavnicima kancelarija generalnih inspektora Stejt departmenta, Ministarstva odbrane i Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) na gustom rasporedu sastanaka u cilju poboljšanja njihovog nezavisnog nadzora nad pomoći SAD Ukrajini - napisao je Brink na svom nalogu na Tviteru.

7.12  - Komandant Ahmata: DNR će biti oslobođena za mesec i po

Oružane snage Rusije mogu da oslobode teritoriju Donjecke Narodne Republike za mesec i po dana, izjavio je Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga „Ahmat“ i zamenik komandanta 2. armijskog korpusa Narodne milicije LNR, na „Rusija 1“. TV kanal.

- Mislim da ćemo najviše u narednih mesec i po dana videti oslobođenu Donjecku Narodnu Republiku - kazao je Alaudinov.

7.00 - U nekoliko oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike