Rukopoložena prva žena sveštenik u Svetoj zemlji: Luteranska crkva u Jerusalimu rukopoložila Palestinku za pastora!

23.01.2023

08:23

0

Ona će predvoditi kongregaciju koja govori engleski jezik u Crkvi Spasitelja, saopštila je Evangelička luteranska crkva u Jordanu i Svetoj zemlji

Rukopoložena prva žena sveštenik u Svetoj zemlji: Luteranska crkva u Jerusalimu rukopoložila Palestinku za pastora!
Copyright Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Na ceremoniji u Jerusalimu prvi put je za protestanskog sveštenika u Svetoj zemlji rukopoložena palestinska žena Sali Azar, prenosi BBC.  Ona će predvoditi kongregaciju koja govori engleski jezik u Crkvi Spasitelja, saopštila je Evangelička luteranska crkva u Jordanu i Svetoj zemlji.

Njena hirotonija za pastora održana je u crkvi prepunoj naroda u starom gradu Jerusalima, navodi BBC.  U Zapadnoj obali i pojasu Gaze živi oko 47.000 hrišćana od 2017. godine, prema Palestinskom centralnom birou za statistiku.

Većina palestinskih hrišćana pripada verskim zajednicama koje ne dozvoljavaju žensko sveštenstvo, a veoma mala manjina su pristalice protestantskih kongregacija koje imaju žene kao sveštenike.

Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo
 

Podsetimo, ovim povodom se oglasila i Evangelistička luteranska crkva u Jordanu i Svetoj zemlji.

- Rukopoloženje prve žene u Palestini nije slučajno. To je rezultat molitvenog razlučivanja, teološkog razmišljanja i usaglašenog napora naše crkve — prvog člana Luteranske svetske federacije koja je usvojila svoju politiku rodne pravde. Ovo je primer za sve nas - stoji u saopštenju Evangelističke luteranske crkve i dodaje se:

-U 2020. godini mi smo proslavili 50. godišnjicu odluke američkih luteranskih crkava da rukopolože žene. Ova proslava se nastavlja kroz rad i svedočenje naše crkve — i Svetske luteranske federacije (LVF) — za rodnu pravdu i osnaživanje žena. Zahvaljujemo se na postojanoj posvećenosti LVF-a rukopoloženju žena u pastorsku službu kao Božji poziv i dar Hristovoj crkvi.

Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo
 

 

Veoma mala manjina su pristalice protestantskih kongregacija koje imaju žene kao službenice. Evangelistička luteranska crkva kaže da ima oko 3.000 pristalica u Jerusalimu, Zapadnoj obali i Jordanu.

Azar će biti jedna od pet zaređenih žena na Bliskom istoku, pridruživši se jednoj u Siriji i tri u Libanu, prema Bliskoistočnom savetu crkava.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike