On će zameniti Džasindu Ardern: Ko je Kris Hipkins, novi premijer Novog Zelanda?

22.01.2023

08:09

0

Vladajuća Laburistička partija imenovala ga je kao jedinog kandidata koji bi mogao da nasledi premijerku koja je odlučila da se povuče

On će zameniti Džasindu Ardern: Ko je Kris Hipkins, novi premijer Novog Zelanda?
Copyright AP Photo/Nick Perry

Budući novozelandski premijer Kris Hipkins (44), koji će doći na mesto Džasinde Ardern nakon što zvanično podnese ostavku, rekao je da je spreman da vodi zemlju tokom ekonomskog pada i da veruje da može da pobedi na izborima u oktobru.

- Priznajem da trenutno prolazimo kroz neke ekonomske turbulencije i da ćemo morati da nađemo način da ih prevaziđemo. Čvrsto sam uveren da ćemo iz toga izaći bolji nego što smo bili. Zaista sam optimista u pogledu naše budućnosti - rekao je Hipkins novinarima u subotu u Velingtonu.

Vladajuća Laburistička partija ranije je imenovala Hipkinsa kao jedinog kandidata koji bi mogao da nasledi Džasindu Ardern nakon iznenadne najave ostavke u četvrtak.

Laburisti su se brzo ujedinili i stali iza Hipkinsa, znajući da bi dugotrajna bitka oko toga ko će biti lider dodatno umanjila njihove šanse da dobiju treći mandat na izborima 14. oktobra.

Stranka se nada da će Mr Fixit (Gospodin Popravka) uspeti da obnovi svoju slabu bazu podrške baš kada se predviđa da će privreda ući u recesiju.

- Osećam se energično i entuzijastično i radujem se što ću se uključiti u posao. Zaista sam počastvovan i zahvalan zbog podrške koju su moje kolege pokazale - rekao je Hipkins.

Robert Kitchin/Pool Photo via AP
 

On je već razgovarao sa australijskim premijerom Entonijem Albanizijem i nada se da će se sa njim sastati uskoro, rekao je.

Čipi

Hipkins je poznat kao blag, ali talentovan političar, koji ima reputaciju stabilne osobe. Ardernova mu se često obraćala da reši teške situacije, a nedavno ga je postavila za ministra policije, u vreme kada je zabrinutost za red i zakon umanjila popularnost vlade.

Bio je ministar odgovoran za vladinu reakciju na kovid 19 tokom najintenzivnijeg perioda pandemije, postavši poznato ime dok je vodio konferencije za štampu.

Pod nadimkom Čipi, koji je spoj njegovih imena i prezimena, Hipkins je postao poznat kao simpatičan lik koji ima smisao za humor.

On je nasmejao Novozelanđane tokom najtežeg perioda kovida 19 kada je pomešao reči i pozvao ih da „rašire noge“ kada vežbaju na otvorenom, želevši da kaže da je poželjno da se drže na distanci od drugih.

AP Photo/Nick Perry
 

Očekuje se da će Hipkins možda pokušati da prati praksu svoje prethodnice, političke superzvezde koja je 2017. dovela laburiste na vlast.

Istovremeno, on ima priliku da osveži laburiste i odbaci neke od nepopularnih politika za koje se zalagala Ardernova, kao što je planirano spajanje državnih emitera Radio Novi Zeland i TVNZ.

Upozorenje: Džasinda i ja se razlikujemo

Hipkins će se na oktobarskim izborima boriti protiv lidera Nacionalne partije Kristofera Luksona, bivšeg izvršnog direktora nacionalnog prevoznika "Er Nju Zeland" i relativnog novajlije u politici.

Glavna opoziciona stranka bila je pet bodova ispred laburista u istraživanju javnog mnjenja objavljenom prošlog meseca.

Hipkins je ušao u parlament 2008. godine kao predstavnik Remutake, izborne jedinice u dolini Hat, severno od glavnog grada Velingtona.

 

 

Osim što je ministar policije, trenutno je i ministar obrazovanja i ministar javnih službi, kao i lider Predstavničkog doma.

Hipkins je priznao da je Ardernova bila „neverovatna premijerka“ koja je vodila naciju kroz niz velikih kriza.

- Džasinda je pružila mirno, stabilno, uverljivo vođstvo, što se nadam da ću dalje činiti ja. Mi smo ipak različite osobe i siguran sam da će ljudi to uvideti - rekao je on.

Kada klub izabere Hipkinsa za lidera laburista, Ardernova će formalno podneti ostavku. Hipkins će potom položiti zakletvu pred generalnim guvernerom Sindi Kiro, koja je zastupnik novozelandskog kralja (Čarlsa III).

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike