Sukobi zbog evakuacije nemačkog sela: Aktivisti neće rudnik lignita, povređene desetine policajaca (VIDEO)

15.01.2023

14:18

0

Selo Lucerat u blizini Kelna biće evakuisano kako bi nekoliko zgrada u tom naselju bilo srušeno

Sukobi zbog evakuacije nemačkog sela: Aktivisti neće rudnik lignita, povređene desetine policajaca (VIDEO)
Nemačka policija se sukobila sa ljudima koji ne daju selo Lucerat - Copyright AP Photo/Michael Probst

Više od 70 nemačkih policajaca povređeno je u protestima za vreme evakuacije sela Lucerat, koja traje od srede, zbog namere energetske kompanije da na tom prostoru kopa lignit.

Povrede su samo delimično posledica nasilja demonstranata, jer su neki od policajaca, između ostalog, uvrnuli članke u blatnjavoj zemlji, a ima i povređenih demonstranata, prenosi nemački Frankfurter Alemajne.

AP Photo/Michael Probst
 

Selo Lucerat u blizini Kelna biće evakuisano kako bi nekoliko zgrada u tom naselju bilo srušeno i tako bilo omogućeno energetskoj kompaniji RVE da kopa lignit koji se nalazi u zemljištu na tom području. Hiljade ljudi su ove sedmice zbog toga demonstrirale, a usledili su i sukobi sa policijom.

Policija je ranije saopštila da su demonstranti, među kojima su mnogi nosili maske i fantomke, bacali kamenice i Molotovljeve koktele.

AP Photo/Michael Probst
 

Demonstranti su se okupili na protestu nakon što je regionalni sud u ponedeljak potvrdio raniju presudu o tome da se isprazni selo, čije zemljište i nekretnine sada pripadaju RVE.

Frankfurter prenosi da je od početka evakuacije Lucerata pokrenuto oko 150 krivičnih postupaka protiv demonstranata, a oni se terete za pružanje otpora policiji, nanošenje fizičkih povreda i narušavanje javnog reda i mira.

AP Photo/Michael Probst
 

Portparolka pokreta Lucerat Leben, organizatora protesta, rekla je da je u sukobu sa policijom bilo dvocifrenog, a možda i trocifrenog broja povređenih demonstranata.

- Neki od njih su i teško povređeni. Povrede su nanete biber sprejom, pendrecima i pesnicama, bilo je dosta slučajeva povreda glave, tako da policija nije samo pojedince udarala u glavu, već je to činila generalno - navela ja ona.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike