Sedmi prekid vatre od strane Ukrajine, ponovo otvorena vatra na Donjeck! Izjava iz Kijeva otkrila svo licemerstvo režima Zelenskog!

06.01.2023

22:45

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Sedmi prekid vatre od strane Ukrajine, ponovo otvorena vatra na Donjeck! Izjava iz Kijeva otkrila svo licemerstvo režima Zelenskog!
Rusija-Ukrajina - Copyright Pixabay AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

Rat u Ukrajini je ušao u 317. dan.

Vladimir Putin je naložio da se tokom Božića uvede primirje, od 12 sati 6. januara do 24 sata 7. januara.

Kijev tvrdi da je uspeo da povrati 40 odsto teritorije. Ukrajinski predsednik Zelenski tvrdi da Rusija planira nastavak kampanje napada dronovima, kako bi demoralisala ukrajinski narod.

Oružane snage Ukrajine napale ove sedmice punkt privremenog razmeštanja ruske vojske u gradu Makejevka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici. U saopštenju Ministarstva odbrane Rusije navedeno je da su u napadu iz višecevnog raketnog sistema HIMARS poginula 63 ruska vojnika.

Najvažnije činjenice

U toku je 317. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Zelenski boravio u Vašingtonu

- Ukrajinu čeka zima bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

- Evropska unija uvela deveti paket sankcija Rusiji

- Posle serije vojne pomoći koja je stigla Kijevu, SAD su obećale da će snabdevati Ukrajinu oružjem koliko god je potrebno

23.59 - Toliko za danas!

Hvala na poverenju, čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.45 - Vašington skeptičan

SAD su zabrinute da bi Rusija mogla da iskoristi privremeni prekid vatre da se pregrupiše i potom pojača napad, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

Prema rečima portparola Stejt departmenta, Vašington je skeptičan prema izjavama Rusije o privremenom prekidu vatre.

22.50 - Oružje koje SAD nameravaju da isporuče Ukrajini u okviru četvrtog paketa vojne pomoći

- 50 pešadijskih vozila „bredli“ s 500 protivtenkovskih raketa TOW i 250 000 municije, kalibra 25 milimetara;
-100 oklopnih transportera M113;
- 55 oklopnih vozila MRAP;
- 138 višenamenskih vozila HMMWV;
- 18 samohodnih haubica, kalibra 155 milimetara i 18 teretnih vozila;
- 70 000 artiljerijskih granata, kalibra 155 milimetara;
- 500 granata Eskalibur, kalibra 155 milimetara;
- 1200 protivtenkovskih sistema, kalibra 155 milimetara;
- 36 haubica, kalibra 105 milimetara i 95 000 artiljerijskih granata, kalibra 105 milimetara;
- 10 000 minobacačkih granata, kalibra 120 milimetara;
- municija HIMARS;
- protivvazdušne rakete RIM-7 Sea Sparrow;
- 4 000 navođenih raketa Zuni;
- oko 2 000 protivtenkovskih raketa;
- snajperske puške, mitraljeze i municiju.

21.51 -  Božićna liturgija u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi

U Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi u toku je božićna liturgija koju služi patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Hram Hrista Spasitelja je najveći u Rusiji ovog tipa i u njemu može da stane oko 10.000 ljudi.

 

 

20.58 - Kirbi predviđa: Nema kraja borbama u narednim mesecima

Borbe na teritoriji Ukrajine neće se završiti narednih meseci, izjavio je na brifingu koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

- Ne očekujemo da će Rusi dignuti ruke i prestati da se (bore) u narednih nekoliko meseci. Kao što smo govorili pre nekoliko nedelja, ne očekujemo da će borbe prestati zimus - rekao je on.

Kirbi je takođe odbio da komentariše glasine o mogućoj novoj ruskoj ofanzivi, rekavši da „neće da govori o njihovim taktičkim planovima“. 

Istovremeno, predstavnik Bele kuće je rekao da se za rusku vojsku razvijaju različite situacije u različitim sektorima ukrajinskog fronta. Prema njegovim rečima, „na nekim mestima oni (ruska vojska) napada“, ali „ima mesta gde su u dubokoj odbrani“.

20.14 - "Ukrajina obavlja misiju NATO-a"

Ukrajinski vojnici obavljaju misiju NATO-a, učestvujući u sukobu protiv Rusije, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu televiziji 1+1.

- Mi danas obavljamo misiju NATO-a. Oni ne prolivaju svoju krv, mi prolivamo svoju, pa se od njih traži da nam isporučuju oružje - rekao je on.

Prema rečima šefa vojnog resora, zapadni političari stalno podsećaju Kijev da on „kao pravi štit prikriva ceo civilizovan svet, ceo Zapad“.

19.44 - Sedmi prekid vatre od strane Ukrajine

Ukrajinske snage su sedmi put nakon prekida vatre koje je proglasila Rusija u podne 6. januara do ponoći 7. januara otvorile vatru na Donjeck - ispalile su četiri rakete iz višecevnog sistema, saopštile su vlasti DNR.

19.16 - Sve veći sukobi u Ukrajini

Osoblje UN u Ukrajini ne primećuje veće sukobe tokom božićnog prekida vatre koji je proglasila Rusija, ali svetska organizacija ne nadgleda celu liniju fronta, saopštio je na brifingu zvanični predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dužarik.

Naše kolege na terenu kažu da nisu videli izveštaje o intenzivnim borbama ili borbama velikih razmera. To su nam rekli", rekao je Dužarik.

- Međutim, mi ne nadgledamo celu liniju fronta. Ja ću skrenuti pažnju na ono što je rekao zamenik generalnog sekretara UN Martin Grifits: on se nada da će svaki (prekid vatre) dati mogućnost humanitarnim radnicima da isporuče više pomoći onima kojima je potrebna - istakao je on.

18.35 - Borelj sumnja u rusko primirje

Ministar spoljnih poslova EU Žozep Borelj prokomentarisao je jednostrano 36-časovno primirje koje je uvela Rusija u Ukrajini.

- Ruski predlog (o božićnom primirju od 36 sati) ne izaziva poverenje. Moraju se videti konkretne stvari i akcije. Neophodno je videti potpuni prekid napada i potpuno povlačenje njenih trupa i vojne tehnike sa teritorije Ukrajine. Bez ovih akcija, čini se da je jednostrani prekid vatre pokušaj da se kupi vreme za pregrupisavanje svojih trupa - rekao je Borelj.

16.50 - Ukrajinci od početka primirja četiri puta otvorili vatru na Donjeck

Ukrajinske trupe su četiri puta otvorile vatru na Donjeck, nakon prekida vatre koji je proglasila Ruska Federacija od 12.00 6. januara do 24.00 7. januara, saopštile su vlasti DNR.

Tom prilikom korišćene su granate kalibra 155 milimetara.

14.32 - Ukrajinci zamoljeni da štede struju

Ukrajinska državna energetska kompanija Ukrenergo, danas je ponovo apelovala na građane da štede struju, nakon pada temperatura i porasta potrošnje, prenosi Rojteres.

- U bliskoj budućnosti očekuje se značajan pad temperature, što će dovesti do povećanja potrošnje električne energije. Energetski sistem trenutno nije u stanju da koristi sve svoje kapacitete zbog oštećenja i neprijateljskog zauzimanja niza elektrana koje proizvode električnu energiju, pogotovo najsnažnije Zaporoške nuklearne elektrane - navodi se u saopštenju Ukrenergo.

AP Photo/Evgeniy Maloletka, File
 

Kako navodi Rojters, temperatura u Kijevu bi mogla da padne na minus 11 stepeni Celzijusa, a na istoku Ukrajine i do 18 stepeni ispod nule.

13.57 - Ruska amabasada u Berlinu osudila nemačku pomoć Ukrajini

Ambasada Rusije u Berlinu osuđuje odluku Nemačke da pošalje borbena vozila Marder i bateriju Patriot u Kijev, saopštila je danas ta diplomatska misija.

- Najoštrije osuđujemo ovu odluku i vidimo je kao još jedan korak ka eskalaciji ukrajinskog sukoba. Odluka deluje posebno cinično uoči pravoslavnih božićnih praznika i prekida vatre koje je u tom pogledu jednostrano najavio ruski predsednik - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Ambasada navodi da je Berlin ovaj korak preduzeo ''pod ozbiljnim pritiskom iz Vašingtona''.

- Pumpanje Kijeva oružjem i teškom vojnom opremom je moralna granica koju nemačke vlasti nije trebalo da pređu, s obzirom na istorijsku odgovornost Nemačke - stoji u saopštenju.

12.52 - Nemačka namerava da isporuči Ukrajini "Mardere" u prvom kvartalu godine

Nemačka namerava da isporuči oko 40 borbenih vozila tipa "Marder" Ukrajini pre kraja prvog kvartala godine, rekao je danas portparol vlade Štefen Hebeštrajt.

AP Photo/File
Patriot

Protivvazdušni sistem "Patriot" iz vojnih zaliha će, takođe, biti isporučen Ukrajini u prvom kvartalu, naveo je portparol, prensi Rojters.

Obuka na "Marderima" održaće se u Nemačkoj i trajaće osam nedelja, dodao je on.

11.57 - Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine

11.50 - Amerika u Ukrajinu šalje raketne sisteme "Si sperou"

U narednom paketu vojne pomoći Amerika bi Kijevu mogla da pošalje raketne sisteme "Si sperou", piše portal "Politiko" i navodi da ovaj tip raketa može da se lansira kako sa mora tako i sa kopna i koristi se za presretanje aviona i krstarećih raketa.

U članku se navodi i da su ukrajinske snage već uspele da sovjetske sisteme "Buk" prilagode američkoj municiji.

11.44 - Lukašenko posetio poligon gde je stacioniran ruski deo združenih trupa

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko posetio je 230. kombinovani Obuz-lesnovski poligon Zapadne operativne komande Kopnene vojske u Brestskoj oblasti u Belorusiji, gde je, između ostalog, stacioniran ruski deo združenih trupa, javlja RIA Novosti.

Zamenik ministra odbrane Belorusije Andrej Žuk rekao je da su zajedničke belorusko-ruske regionalne trupe spremne da brane saveznu državu.

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
 

Predstavnik ruskih oružanih snaga rekao je Lukašenku da su ruske „jedinice zajedno sa jedinicama Oružanih snaga Republike Belorusije na poligonima Belorusije izvele vežbe, komandno-štabnu obuku u okviru obuke savezničkih snaga“.

Prema njegovim rečima, ruske jedinice su spremne da izvršavaju zadatke po nameni i zahvalio beloruskoj strani na pomoći u obuci.

11.32 - Ukrajina granatirala Donjeck na početku jednostranog primirja

Ukrajinske snage su danas granatirale Donjeck tačno u podne po moskovskom vremenu, u istom trenutku kada je trebalo da počne jednostrano proglašeno božićno primirje koje je 5. januara naredio Kremlj, prenosi TASS.

- Ispaljeno je šest projektila kalibra 155 milimetara iz oružja kojim je Ukrajinu snabdeo NATO - saopštio je Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

10.55 - Voz sa ruskim vojnicima i opremom stigao u Belorusiju

Voz sa ruskim vojnicima i opremom stigao je u Belorusiju, saopštilo je danas belorusko ministarstvo odbrane.

Minsk je u četvrtak objavio da će dobiti još oružja i vojne opreme u sklopu povećanja vojne saradnje dve zemlje, podseća Rojters.

10.02 - Prekid vatre na frontu stupio na snagu

AP Photo
 

Prekid vatre koji je naredio ruski predsednik Vladimir Putin stupio je danas na snagu na celom frontu u Ukrajini od podneva po moskovskom vremenu (10.00 po srednjeevropskom), preneo je Rojters objavu ruske državne televizije.

- Od podneva je prekid vatre stupio na snagu duž cele linije fronta. Prekid vatre će se nastaviti do 7. januara u ponoć - saopštio je ruski Kanal jedan.

Rusija je u četvrtak saopštila da će danas, na Badnji dan, od podneva, do sutra u ponoć, kada se završava Božić, obustaviti borbena dejstva u Ukrajini.

9.47 - Ukrajina granatirala Donjeck dva puta za 15 minuta

Ukrajinske oružane snage granatirale su danas po drugi put za 15 minuta zapadno područje grada Donjecka topovima NATO kalibra, saopštili su zvaničnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Kako navodi TASS, do granatiranja je došlo svega 15 minuta pre početka prekida vatre koje je najavila Rusija.

Pres služba samoproglašene Donjecke Narodne Republike je objavila na mreži Telegram da su Petrovski okrug u Donjecku pogodile tri granate kalibra 152 milimetra, nakon što je ukrajinska vojska 15 minuta ranije granatirala Petrovski i Kirovski okrug NATO projektilima kalibra 155 milimetra.

9.40 - Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

AP Photo/LIBKOS
 

Sirene se čuju u Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.

Prethodno je vazdušna opasnost proglašena u Poltavskoj i Sumskoj oblasti.

9.31 - Turska će intenzivirati napore za početak pregovora o Ukrajini

Turske vlasti ne isključuju mogućnost zaoštravanja ukrajinske krize u narednim mesecima, pa će uložiti intenzivne napore da je reše pregovorima, objavio je danas portparol predsednika Turske Ibrahim Kalin na svom Tviter nalogu, prenosi TASS. 

On je napomenuo da bi neprijateljstva u Ukrajini mogla da se pojačaju u bliskoj budućnosti.

- Turska će nastaviti da ulaže aktivne napore za otvaranje pregovaračkog procesa u svim oblastima: od prekida vatre do razmene zarobljenika, od snabdevanja žitom do nuklearne bezbednosti - naveo je Kalin, komentarišući telefonske razgovore prošlog četvrtka između turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i ruskih i ukrajinskih lidera Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog. 

9.13 - Medvedev: Ukrajina odbacila ruku hrišćanskog milosrđa

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da su lideri Ukrajine odbacili ruku hrišćanskog milosrđa koju im je Rusija pružila proglasivši prekid vatre za vreme božićnih praznika, ali je dodao da će zbog toga biti manje problema i lukavstava.

Profimedia
Dmitrij Medvedev

8.20 - Kišida dobio poziv da poseti Ukrajinu

Japanski premijer Fumio Kišida dobio je poziv da poseti Ukrajinu, izjavio je danas generalni sekretar vlade Hirokazu Macuno.

Poziv mu je u sredu uručio šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

- Japan je uz narod Ukrajine i preduzeće odgovarajuće korake ove godine dok bude predsedavao G7 - rekao je Macuno, preneo je Rojters.

8.06 - Bajden: Prekidom vatre Putin pokušava da dođe do vazduha

Američki predsednik Džozef Bajden je rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin, posle 10 meseci rata u Ukrajini i hiljade izgubljenih života, pokušao je da 36-časovnim primirjem za vreme božićnog praznika, "dođe do vazduha".

Kremlj je juče saopštio da je Putin naložio prekid vatre danas od podneva, nakon poziva patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila da dođe do primirja tokom Božića.

Ukrajina je odbacila prekid vatre tokom pravoslavnog praznika, rekavši da neće biti mira dok Moskva ne povuče svoje trupe sa okupirane teritorije.

- Nerado odgovaram na bilo šta što Putin kaže. Interesantno je da mu nije smetalo da bombarduje bolnice, obdaništa, crkve. Rekao bih da ovim potezom pokušava da dođe do vazduha - rekao je Bajden novinarima u Beloj kući, preneo je Rojters.

AP Photo/Susan Walsh
Džo Bajden

7.52 - Mišel: Putinov poziv na dvodnevni prekid vatre u Ukrajini lažan i licemeran

Poziv predsednika Rusije Vladimira Putina na 36-časovni prekid vatre u Ukrajini je licemeran i jedini put za obnavljanje mira je da Rusija povuče svoje trupe iz te zemlje, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

- Povlačenje ruskih trupa je jedina ozbiljna opcija da se povrati mir i bezbednost. Najava jednostranog prekida vatre je lažna i licemerna kao i nezakonite i groteskne aneksije i prateći referendumi - napisao je Mišel na Tviteru, preneo je Rojters.

7.47 - Pentagon: SAD i svet duboko skeptični prema Putinovom pozivu za primirje

Pentagon je saopštio da je svet duboko skeptičan prema pozivu ruskog predsednika Vladimira Putina na 36-časovni prekid vatre u Ukrajini povodom Božića. 

7.35 - Pušilin: Ruska vojska će odgovoriti ako ukrajinske snage naruše prekid vatre

Ruska vojska će odgovoriti, ako ukrajinske snage naruše režim prekida vatre koji će stupiti na snagu u podne 6. januara i trajati do ponoći 7. januara, saopštio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Odluka se odnosi na prekid vatre ili ofanzivne akcije sa naše strane. Ali to ne znači da nećemo odgovoriti na provokacije neprijatelјa! Ili da ćemo dati neku šansu neprijatelјu u ovim prazničnim satima da pobolјša svoje pozicije na liniji razdvajanja - napisao je Pušilin na svom telegram kanalu, preneo je Sputnjik.

AP Photo/Alexei Alexandrov
Denis Pušilin

7.26 - Belorusija najavila moguću zaplenu imovine neprijateljskih zemalja

Imovina stranih država koje vrše neprijateljske radnje protiv Belorusije može biti prisilno prisvojena na principu proporcionalnosti, prema Zakonu o prisvajanju imovine objavljenom na beloruskom nacionalnom pravnom portalu.

- Neprijateljski akti počinjeni ka Belorusiji, njenim entitetima ili fizičkim licima osnova su za zaplenu imovine. Odluku o predizimanju ovakvih mera treba da donese vlada - navodi se u državnom dokumentu, prenosi TASS.

Komitet za državnu imovinu treba da se obrati privrednom sudu u Minsku sa zahtevom za prisvajanje imovine nakon donošenja odluke vlade.

7.19 - Antonov: SAD su najnovijim akcijama pokazale da ne žele političko rešenje u Ukrajini

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je danas da sve najnovije akcije Amerike, uključujući odluku da prebace novu vojnu pomoć Kijevu, uključujući borbena vozila "bredli", jasno ukazuju na to da Vašington nema nameru da dođe do političkog rešenja situacije u Ukrajini.

- Ne bi trebalo da bude dileme ko je odgovoran za produžetak konflikta - rekao je ruski ambasador, preneo je TASS.

Profimedia
Anatolij Antonov

On je dodao da se opdavno nije dovodila u pitanje "odbrambena svrha" oružja koju je Vašington poslao Kijevu.

7.10 - Pušilin: Ruska vojska će odgovoriti ako ukrajinske snage naruše prekid vatre

Ruska vojska će odgovoriti, ako ukrajinske snage naruše režim prekida vatre koji će stupiti na snagu u podne 6. januara i trajati do ponoći 7. januara, saopštio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Odluka se odnosi na prekid vatre ili ofanzivne akcije sa naše strane. Ali to ne znači da nećemo odgovoriti na provokacije neprijatelјa! Ili da ćemo dati neku šansu neprijatelјu u ovim prazničnim satima da pobolјša svoje pozicije na liniji razdvajanja - napisao je Pušilin na svom Telegram kanalu, preneo je Sputnjik.

7.00 - Oglasio se Zelenski o primirju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da Rusija, pod izgovorom primirja u zoni specijalne vojne operacije pokušava da sakrije nove korake „agresije“.

Prema njegovim rečima, „sada Rusija želi da iskoristi Božić kao paravan da bar nakratko zaustavi ofanzivu naših momaka u Donbasu i dopremi opremu, municiju i regrute. Svi u svetu znaju da Kremlj koristi predah u ratu da nastavi rat sa novom snagom“.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike