Oglasio se i Zelenski o primirju, Ukrajina nije pozvana na samit G20

05.01.2023

19:21

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Oglasio se i Zelenski o primirju, Ukrajina nije pozvana na samit G20
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Rat u Ukrajini je ušao u 316. dan.

Vladimir Putin je naložio da se tokom Božića uvede primirje, od 12 sati 6. januara do 24 sata 7. januara.

Kijev tvrdi da je uspeo da povrati 40 odsto teritorije. Ukrajinski predsednik Zelenski tvrdi da Rusija planira nastavak kampanje napada dronovima, kako bi demoralisala ukrajinski narod.

Oružane snage Ukrajine napale ove sedmice punkt privremenog razmeštanja ruske vojske u gradu Makejevka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici. U saopštenju Ministarstva odbrane Rusije navedeno je da su u napadu iz višecevnog raketnog sistema HIMARS poginula 63 ruska vojnika.

Najvažnije činjenice

U toku je 316. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Zelenski boravio u Vašingtonu

- Ukrajinu čeka zima bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

- Evropska unija uvela deveti paket sankcija Rusiji

- Posle serije vojne pomoći koja je stigla Kijevu, SAD su obećale da će snabdevati Ukrajinu oružjem koliko god je potrebno

23.55 - Toliko za danas!

Hvala na poverenju, čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.44 - SAD pritiskaju Rusiju zbog nuklearne elektrane

- IAEA je iznela plan koji ima za cilj uspostavljanje zone nuklearne bezbednosti i zaštite oko Zaporoške nuklearne elektrane. Mi to podržavamo - rekao je on.

Istovremeno, Prajs je podsetio da su Sjedinjene Države pozvale Rusiju da preda Zaporošku nuklearku pod kontrolu Ukrajine.

"Imamo puno poverenje u IAEA i njene napore. Reč je o naporima koje podržavamo - rekao je Prajs.

22.30 - Pušilin:Ruska vojska će odgovoriti ako ukrajinske snage naruše prekid vatre

Ruska vojska će odgovoriti, ako ukrajinske snage naruše režim prekida vatre koji će stupiti na snagu u podne 6. januara i trajati do ponoći 7. januara, saopštio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Odluka se odnosi na prekid vatre ili ofanzivne akcije sa naše strane. Ali to ne znači da nećemo odgovoriti na provokacije neprijatelјa! Ili da ćemo dati neku šansu neprijatelјu u ovim prazničnim satima da pobolјša svoje pozicije na liniji razdvajanja - napisao je Pušilin na svom Telegram kanalu, preneo je Sputnjik.

21.38 - Oglasio se Zelenski o primirju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da Rusija, pod izgovorom primirja u zoni specijalne vojne operacije pokušava da sakrije nove korake „agresije“.

Prema njegovim rečima, „sada Rusija želi da iskoristi Božić kao paravan da bar nakratko zaustavi ofanzivu naših momaka u Donbasu i dopremi opremu, municiju i regrute. Svi u svetu znaju da Kremlj koristi predah u ratu da nastavi rat sa novom snagom“.

21.33 - Pentagon: SAD i svet duboko skeptični prema Putinovom pozivu za primirje

Pentagon je saopštio danas da je svet duboko skeptičan prema pozivu ruskog predsednika Vladimira Putina na 36-časovni prekid vatre u Ukrajini povodom Božića. 

Portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder, rekao je novinarima da postoji značajan skepticizam u SAD i širom sveta povodom ruskog poziva na primirje, s obzirom na to da Rusija, kako je naveo, dugo širi propagandu i dezinformacije i nemilosrdno napada ukrajinske gradove i civile.

21.30 - Kuleba sumnja u primirje

Ukrajinske vlasti ne shvataju ozbiljno predlog ruskog predsednika Vladimira Putina o privremenom prekidu vatre za božićne praznike, saopštio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

- Predsednik (Ukrajine Vladimir Zelenski) je predložio jasnu formulu mira od deset koraka... Njihov (ruski) sadašnji ’jednostrani prekid vatre‘ ne može i ne treba da se uzima ozbiljno - napisao je na tviteru šef ukrajinske diplomatije na Tviteru.

21.28 - Kremlj sumnja da je Podoljakovo odbijanje primirja stav Zelenskog

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je sumnju da odbijanje Mihaila Podoljaka da prihvati primirje, odražava stav ukrajinskog lidera.

- Teško nam je da procenimo da li Podoljakovo mišljenje odražava stav predsednika Ukrajine - rekao je Peskov.

Zelenski još nije komentarisao predloženo primirje.

Profimedia
Vladimir Zelenski

20.21 - Zvaničnici SAD: Novi paket vojne pomoći Ukrajini sa 50 vozila "Bredli"

Novi paket američke pomoći u oružju za Ukrajinu sadrži i oko 50 borbenih vozila "Bredli", saopštila su danas dva američka zvaničnika.

Očekuje se da će najnoviji paket američke vojne pomoći za Ukrajinu biti predstavljen u petak

"Bredli" je oklopno vozilo sa moćnim topom, a korišćeno je za potrebe američke vojske na ratištima od sredine 1980-ih.

20.15 - Indija: Ukrajina nije pozvana na samit G20 u Nju Delhiju

Ukrajina nije među zemljama pozvanim na samit Grupe 20 u septembru u Nju Delhiju, rekao je portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči.

On je rekao da do Samita ima još vremena, ali da se  pored članica G20 priprema specijalan poziv za još neke zemlje.

- Mislim da Ukrajina nije na toj listi - rekao je Bagči.

18. samit grupa šefova država i vlada počeće u Nju Delhiju 9. septembra.

19.47 - Portparol UN: Gutereš bi pozdravio svako primirje u Ukrajini tokom Božića

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, bi pozdravio svako primirje u Ukrajini tokom pravoslavnog Božića, znajući da to neće moći da zameni pravedni mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom, izjavio je portparol UN.

AP Photo/Theresa Wey
Antonio Gutereš

19.36 - Danilov: Kijev je protiv svih pregovaračkih procesa sa Rusijom

Kijev je protiv svih pregovaračkih procesa sa Rusijom, izjavio je sekretar ukrajinskog Saveta za bezbednost i odbranu Aleksej Danilov, komentarišući ruski predlog o privremenom proglašenju prekida vatre. 

19.07 - Bajden: Putin prekidom vatre pokušava da "dođe do daha"

Predsednik Rusije Vladimir Putin pokušava da "dođe do daha" uspostavljanjem 36-časovnog prekida vatre, rekao je danas predsednik SAD Džozef Bajden novinarima u Beloj kući odgovarajući na pitanje o predlogu Moskve za uspostavljenje primirja.

AP Photo/Alex Brandon
Džo Bajden

18.24 - Berbok: Sa saveznicima ćemo odlučiti o slanju tenkova Ukrajini

Nemačka radi sa saveznicima da vidi šta još može da učini da podrži Ukrajinu u ratu protiv Rusije, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok tokom posete Londonu.

- Nakon što su Francuska i SAD donele odluke o slanju tenkova Ukrajini, mi u Nemačkoj takođe razmatramo šta bismo još mogli da učinimo - rekla je Berbokova.

17.19 - Kijev: Biće primirja tek kad Rusija napusti ukrajinske teritorije

Savetnik predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak saopštio je danas da će do primirja doći tek kada Rusija napusti teritorije u Ukrajini koje je zauzela.

- Za razliku od Rusije, Ukrajina ne napada stranu teritoriju i ne ubija civile. Ukrajina na svojoj teritoriji uništava samo pripadnike okupacione vojske - napisao je Podoljak na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

16.23 - Razgovarali Erdogan i Putin

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je spremnost Ankare da posreduje u rešavanju ukrajinske krize, saopštila je administracija turskog lidera nakon njegovog telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim.

- Predsednik Erdogan je tokom razgovora predložio da preuzme na sebe misiju moderatora i posrednika kako bi se obezbedio stabilan mir između Rusije i Ukrajine - navodi se u saopštenju.

16.20Putin naredio da se proglasi primirje za Božić

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

15.16Medvedev: Ruska fregata je novogodišnji poklon za NATO! Uništićemo nacističku strvinu koju ste stvorili u 21. veku

14.16 - Ruske snage izvele napad na položaje Ukrajinaca na svatovskom delu fronta

Ruska avijacija izvela je koncentrisani napad na položaje ukrajinskih trupa na svatovskom delu fronta u Donbasu, saopštio je komandant čete ruskih borbenih vozila za podršku tenkovima „terminator“ Zapadne grupe ruski snaga, koja izvršava zadatke u ovom pravcu.

- U ovom pravcu se vode aktivne borbe, neprijatelj na sve moguće načine pokušava da probije odbranu. Danas je avijacija zadala koncentrisani udar (na položaje Kijeva na svatovskom delu fronta) - rekao je komandant.

14.13 - Banka Sankt Peterburg odlučila da tuži Belgiju

Banka Sankt Peterburg odlučila je da tuži Belgiju zbog oko 110 miliona dolara koje je ta zemlja blokirala na računima Euroclear-a, navodeći da banka nema nikakve veze sa vlastima u Rusiji i da zato ne bi trebalo da trpi evropske sankcije. 

Zastupnik Banke Sankt Peterburg kaže da ruski preduzetnici imaju akcije na NSD računima u Euroclear-u i da je sve zamrznuto čak i ako preduzetnici nemaju nikakve veze sa sankcionisanim režimom. 

13.56Zelenski posle silne pomoći kritikovao zapadne saveznike: Nema razloga da ne isporučuju tenkove Ukrajini

13.10 - Putin: Kijev treba da prihvati gubitak teritorija, Moskva otvorena za dijalog

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da je Moskva otvorena za dijalog o Ukrajini, ali da će Kijev morati da prihvati gubitak teritorija na koje Rusija polaže pravo, saopštio je danas Kremlj.

- Vladimir Putin je ponovo potvrdio otvorenost Rusije za ozbiljan dijalog, pod uslovom da vlasti u Kijevu ispune dobro poznate i više puta izrečene zahteve i uzmu u obzir nove realnosti koje se tiču teritorija - naveo je u saopštenju Kremlj, preneo je Rojters.

Kako se navodi, Putin je takođe ponovio "destruktivnu ulogu Zapada, koji snabdeva Kijev oružjem, pružajući informacije i smernice".

12.57 - Kijev odgovorio na predlog o primirju: To je cinična zamka

Kijev je odreagovao na poziv ruskog patrijarha na božićno primirje.

- Ruska pravoslavna crkva pozivala je na genocid nad Ukrajincima, podsticala masakre i insistira na još većoj militarizaciji Rusije. Stoga je izjava RPC o "božićnom primirju" cinična zamka i element propagande - izjavio je savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

12.55 - Erdogan: Predložiću Zelenskom način za ublažavanje situacije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi danas trebalo da razgovara sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim o situaciji u Ukrajini, kao i da mu predloži način za njeno rešavanje.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Redžep Tajip Erdogan

- Danas bi trebalo da razgovaram sa poštovanim gospodinom Zelenskim. Razmotrićemo situaciju u Ukrajini, predložiču način za ublažavanje situacije. Takođe ćemo razgovarati o prehrambenom koridoru - objavio je Erdogan na sednici vladajuće partije.

12.29 - Habek: Nemačka će prilagoditi isporuke oružja Ukrajini potrebama na bojnom polju

Nemački vicekancelar Robert Habek izjavio je danas da će ta zemlja uvek prilagođavati isporuke oružja Ukrajini u skladu sa potrebama na bojnom polju.

- Nećemo stati sa isporukama oružja Ukrajini. Uvek ćemo prilagođavati naše isporuke koje su u skladu sa potrebama bojnog polja - rekao je Habek na norveškoj poslovnoj konferenciji, preneo je Rojters.

11.03 - Erdogan predložio Putinu jednostrani prekid vatre u cilju mirovnih napora

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da mirovni napori u ratu Rusije i Ukrajine treba da budu podržani jednostranim prekidom vatre i "vizijom za pravedno rešenje", saopštilo je danas tursko predsedništvo, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da su dva lidera razgovarala o energetici i crnomorskom žitnom koridoru.

Erdogan je još rekao Putinu da je potrebno preduzeti konkretne korake za uklanjanje kurdskih militanata iz pograničnog regiona Sirije.

10.17 - Stoltenberg: Opasno je potcenjivati Rusiju i Vladimira Putina

AP Photo/Olivier Matthys
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da bi bilo opasno potceniti Rusiju i ambicije predsednika Vladimira Putina dokle god traje rat u Ukrajini.

- Pokazali su veliku spremnost da tolerišu gubitke i patnju - rekao je Stoltenberg na poslovnoj konferenciji u Norveškoj, preneo je Rojters.

Kako je rekao, nema naznaka da je Putin promenio svoje planove i ciljeve u Ukrajini. 

- Dakle, opasno je potcenjivati Rusiju - istakao je on.

10.01 - U Harkovskoj oblasti čuju se eksplozije, prenose ukrajinski mediji.

09.37 - Patrijarh Kiril pozvao na božićno primirje

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je na božićno primirje od 12 časova 6. januara do 24 časa 7. januara, saopšteno je na sajtu Moskovske patrijaršije.

- Ja, Kiril, patrijarh moskovski i cele Rusije, obraćam se svim stranama uvučenim u međusobni sukob apelujući na obustavu vatre i uspostavljanje božićnog primirja od 12 časova 6. januara do 24 časa 7. januara, kako bi pravoslavni narod mogao da prisustvuje službi na Badnji dan i na dan Hristovog rođenja - navodi se u saopštenju.

AP Photo/Darko Vojinović
Patrijarh Kiril

9.25 - Norveška Ukrajini šalje još 10.000 artiljerijskih granata

Norveška će predati Ukrajini još 10 hiljada artiljerijskih granata, saopštilo je Ministarstvo odbrane kraljevine.

- Artiljerijske granate se mogu koristiti za nekoliko vrsta artiljerijskog naoružanja, uključujući M109, koji je Norveška predala Ukrajini ranije - navodi se u saopštenju.

Prema rečima ministra odbrane Bjorna Arilda Grama, Norveška je dala značajan doprinos međunarodnoj podršci Ukrajine tokom prethodne i nastaviće tako i u 2023. godini.

8.47 - Estonija traži način da Ukrajini dostavi zamrznuta ruska finansijska sredstva

Estonija radi na mehanizmu pomoću kojim će biti moguće prebaciti zamrznuta ruska finansijska sredstva iz Estonije u Kijev kako bi se finansirao oporavak Ukrajine, izjavio je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu.

On je u intervjuu za estonski list Postimes izjavio da je u toj zemlji zamrznuto 17 milijardi evra ruskih sredstava, ali da se, uprkos činjenici da su članice EU dale instrukcije Evropskoj komisiji da se razradi zakonski okvir za prebacivanje novca iz Estonije u Ukrajinu, nije mnogo odmaklo po tom pitanju, prenosi TASS.

8.20 - Nastavljeno granatiranje stambenih četvrti Donjecka

Ukrajinske snage nastavljaju da gađaju stambene četvrti Donjecka. Tokom jutra su za deset minuta ispalile 16 granata na Petrovski okrug grada. Pod vatrom je i Kijevski okrug, saopštio je Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

AP Photo/LIBKOS
 

7.40 - Zelenski: Ne vidim razlog da zapadne zemlje ne isporučuju tenkove Ukrajini

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da ne vidi razloge da zapadni partneri ne isporučuju Ukrajini tenkove.

- Dobićemo još oklopnih vozila, uključujući lake tenkove francuske proizvodnje. To šalje jasan signal svim našim partnerima: nema racionalnog razloga zašto zapadni tenkovi još nisu isporučeni Ukrajini - rekao je sinoć Zelenski, prenosi TASS.

7.11 - Rusija će verovatno glasati za produženje mera pomoći UN Siriji

Rusija će najverovatnije glasati za produženje operacije isporuka humanitarne pomoći iz Turske za oko četiri miliona ljudi u severozapadnoj Siriji na još šest meseci, prenosi Rojters pozivajući se na izvore u UN.

7.00 - SAD šalje pešadijska vozila u Ukrajinu?

Administracija Sjedinjenih Američkih Država razmatra mogućnost isporuke borbenih pešadijskih vozila "bredli" Ukrajini, saopštio je američki predsednik Džozef Bajden tokom razgovora sa novinarima u Kentakiju.

Američki lider je upitan da li Vašington razmatra mogućnost isporuka "bredlija" Kijevu.

- Da - odgovorio je predsednik SAD.

On je takođe rekao da je u sredu razgovarao sa liderom republikanske manjine u američkom Senatu Mičem Mekonelom (iz Kentakija) o „spoljnoj politici, Ukrajini“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike