Odjekuju sirene za vazdušnu opasnost u deset ukrajinskih oblasti; Patrijarh Kiril: Pretnja da će doći do rata velikih razmera

01.01.2023

14:53 >> 23:04

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Odjekuju sirene za vazdušnu opasnost u deset ukrajinskih oblasti; Patrijarh Kiril: Pretnja da će doći do rata velikih razmera
Ilustracija - Copyright Pixabay/AP Photo

U toku je 312. dan sukoba u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin u novogodišnjoj poruci je istakao da je odbrana otadžbine sveta dužnost Rusa prema njihovim precima i potomcima.

Eksplozije u Kijevu, proglašena vazdušna opasnost širom zemlje.

Ruske vlasti pripremaju zakon kojim će povećati porez za Ruse koji su napustili zemlju.

Najvažnije činjenice

U toku je 312. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Zelenski boravio u Vašingtonu

- Ukrajinu čeka zima bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

- Evropska unija uvela deveti paket sankcija Rusiji

- Posle serije vojne pomoći koja je stigla Kijevu, SAD su obećale da će snabdevati Ukrajinu oružjem koliko god je potrebno

00.03 - Guverner Kijevske oblasti upozorio na napade dronovima

Guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba izjavio je večeras da se ta oblast nalazi pod pretnjom od napada bespilotnim letelicama Šahed iranske proizvodnje.

AP Photo/Roman Chop

- Objavljena je uzbuna za vazdušni napad u regionu. Postoji pretnja od napada dronovima Šahed - objavio je Kuleba na Telegramu, a prenosi Rojters.

23.30 - Sirene za vazdušni napad oglasile se u nekoliko oblasti Ukrajine

Sirene za vazdušni napad oglasile su se večeras, prema podacima Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine, u Kijevskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine.

Ranije su se sirene oglasile u Nikolajevskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti i u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti, prenela je agencija RIA Novosti.

21.59 - Eksplozije u Dnjepropetrovskoj, Hersonskoj i Nikolajevskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.

21.54 - Patrijarh Kiril: Postoji pretnja da će doći do rata velikih razmera

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je danas da su odnosi među zemljama u poslednjih deset godina nazadovali i ocenio da usled tog nepoverenja postoji pretnja da će doći do rata velikih razmera.

Kako je rekao, mnoge stvari su se izmenile u poslednjih deset godina.

- Svi smo svedoci veoma napete atmosfere i nepoverenja među zemljama i ta napetost raste i preti da preraste u rat velikih razmera. Odnosi su nazadovali, s obzirom na to da su se toliko pogoršali - rekao je patrijarh Kiril.

AP Photo/Darko Vojinovi


Dodao je da čovečanstvo nikada nije imalo takvo strašno naoružanje kao danas, koje se nagomilava.

- A ako taj arsenal oružja ne odgovara moralnom stanju ljudskog roda, zar se onda ne povećava pretnja da će se ovo oružje upotrebiti? To svedoči o tome da naučni razvoj ljudske civilizacije ne može da obezbedi ni sreću, ni bezbednost ljudi - istakao je ruski patrijarh.

20.55 - Arestovič uporedio dešavanja u Ukrajini sa "Gospodarom prstenova"

Savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog Aleksej Arestovič uporedio je ono što se dešava u Ukrajini sa „Gospodarom prstenova“ i izrazio mišljenje da u zemlji treba uspostaviti monarhiju.

- Ako smo u scenariju Gospodara prstenova i svi to razumeju, mora doći do vraćanja kralja na tron, odnosno Aragorna. Da li je Ukrajina spremna za monarhiju? Ako racionalno razmislite, jedini način da se uništi sve Moskovsko je da se ovde proglasi monarhija. Da se kaže da okupljamo zemlje Rjurikoviča. U Britaniji je monarhija, zar ne? Nije među najgorim zemljama na svetu - navodni se na snimku koji je objavljen na stranici političara na Telegramu.

18.33 - Stoltenberg: Rusija ne pokazuje znake popuštanja

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da zapadne zemlje moraju biti spremne da pruže dugoročnu podršku Ukrajini, jer Rusija ne pokazuje znake popuštanja.

Stoltenberg je za Bi-Bi-Si (BBC) rekao da će vojna podrška obezbediti opstanak Ukrajine kao suverene zemlje i naterati Rusiju da sedne i pregovara o prekidu rata.

Kako je rekao, ruska delimična mobilizacija, koja je počela u septembru, pokazala je da Moskva u ovom trenutku nema želju da okonča rat. 

AP Photo/Alexandru Dobre
 

- Ukrajinske snage su imale zamah nekoliko meseci, ali znamo da je Rusija mobilisala mnogo više snaga, mnoge od njih su sada na obuci - kazao je Stoltenberg.

Dodao je da sve to ukazuje da je, kako je rekao, Rusija spremna da nastavi rat i pokuša potencijalno da pokrene novu ofanzivu.

18.08 - Mediji: Zelenski pokušao da uceni Izrael

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim zatražio podršku Kijeva prilikom glasanja na Generalnoj skupštini UN, međutim, strane nisu postigle dogovor, piše američki informativni portal „Aksios“ pozivajući se na ukrajinske i izraelske zvaničnike.

Kako se navodi u materijalu, izraelski premijer je telefonom razgovarao sa ukrajinskim predsednikom 30. decembra pre glasanja Generalne skupštine UN. Netanijahu je tada molio Zelenskog da glasa protiv rezolucije. Prema informacijama ukrajinskih zvaničnika, Kijev je pre nekoliko nedelja odbio zahteve Izraela da se usprotivi rezoluciji tokom glasanja u Komitetu UN jer je Izrael odbio da pruži vojnu pomoć Ukrajini.

Amir Cohen/Pool Photo via AP
 


Kako portal navodi, Zelenski je tokom telefonskog razgovora izjavio da bi, u zamenu da Kijev glasa protiv rezolucije ili da glasa uzdržano, hteo da čuje da je nova vlada Izraela promenila svoju politiku i dostavila Ukrajini PVO sisteme.

Portal navodi, da Netanijahu nije preuzeo nikakve obaveze, ali je izjavio da je spreman da u budućnosti razgovara o zahtevu Zelenskog. Piše da se Zelenskom nije dopao ovaj odgovor i nije pristao da glasa protiv rezolucije ili da bude uzdržan.

17.55 - Oboren ukrajinski Mi-8

Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod sela Poltavka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na brifingu.

16.55 - Odbijen napad ukrajinskih snaga u području Kremena

Vojnici Zapadnog vojnog okruga, zajedno sa jedinicama 76. gardijske desantno-jurišne divizije, sprečili su pokušaje ukrajinskih snaga da se probiju na Kremenski sektor fronta uoči Nove godine.

- Oružane snage Rusije izvele su odbrambene operacije u području naselja Kremena. Neprijatelj je pokušao da probije našu odbranu. Zapadni vojni okrug je učestvovao u odbrani ovog područja u saradnji sa padobrancima - rekao je jedan od vojnika ZVO.

15.54 - Britanija obustavila kompletan uvoz ruskog LNG-a

Britanija od danas obustavlja sav uvoz ruskog tečnog gasa (LNG), što je nova mera u odgovoru Londona na rat koji Moskva vodi u Ukrajini.

Kancelarija za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva objavila je na Tviteru da je od danas obustavljen kompletan uvoz ruskog LNG-a.

14.45 - Za potpuno obnavljanje ukrajinskog energetskog sistema potrebne godine

Energetski sistem Ukrajine pretrpeo je neviđenu štetu, saopštio je direktor kompanije „Ukrenergo“ Vladimir Kudricki.

- Nivo štete je neviđen... Prilično veliki deo objekata je ili oštećen ili uništen. I ne govorimo samo o trafostanicama ‘Ukrenergo’, govorimo, nažalost, o elektranama – termo i hidroelektranama, kombinovanim elektranama koje proizvode struju i grejanje za naše gradove - rekao je on.

Prema njegovim rečima, da bi se potpuno obnovio energetski sistem zemlje mogle bi biti potrebne godine.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
Nestanak struje u Kijevu

14.40 - Konašenkov: Uništena ukrajinska artiljerijska oruđa i vojna postrojenja

Ruske trupe uključene u specijalnu vojnu operaciju uništile su dve haubice poljske proizvodnje u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- U okviru artiljerisjkih kontraudara, uništene su dve samohodne haubice Krab poljske proizvodnje na vatrenim položajima u blizini naselja Ivanopolje i Zvanovka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), odakle su ukrajinske snage granatirale stambena naselja - rekao je Konašenkov.

9.54 - LNR: Najmanje šest civila povređeno u ukrajinskom granatiranju Pervomajska

Najmanje šest civila je povređeno u ukrajinskom granatiranju grada Pervomajska, a u napadu je srušena zgrada bolnice, saopštile su vlasti samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR).

Navodi se da su povređeni pacijenti i medicinsko osoblje Centralne gradske bolnice, a da je zgrada srušena.

Ukrajinske oružane snage ispalile su u subotu tri rakete HIMARS na Pervomajsk.

9.07 - Ukrajinci dočekali Novu godinu u senci rata, eksplozije u Kijevu

Stanovnici Ukrajine Novu godinu dočekali su u senci rata. U Kijevu i okolini neposredno posle ponoći odjeknule su eksplozije, a hitne službe u Ukrajini saopštile su da su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile širom zemlje.

AP Photo/Felipe Dana
Nova godina u Kijevu

9.01 - Oštećen infrastrukturni objekat u Kijevskoj oblasti u noćašnjem napadu dronova

Infrastrukturni objekat u Kijevskoj oblasti oštećen je u noćašnjem napadu ruskih snaga dronovima, saopštio je načelnik kijevske regionalne vojne uprave Oleksij Kuleba.

- Kijevska oblast noćas je odbila napad dronovima šahed - napisao je Kuleba na telegramu.

Naveo je da su na meti bili objekti energetske infrastrukture.

8.59 - Oborene rakete iznad Belgoroda

Iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti aktiviran je sistem za protivvazdušnu odbranu. Oborene su četiri rakete, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava. U selu Nova Nelidovka razbijeni su prozori na četiri privatne kuće.
 

8.00 - Zaporoška i Hersonska oblasti, DNR i LNR potpuno su prešle sa grivne na rublje.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike