EU u strahu zbog poteza Kine: Ukidanje ograničenja putovanja uznemirilo Brisel, oglasila se i SZO

30.12.2022

14:12

0

Autor: 24sedam

Italija je prva zemlja koja je ponovo uvela obavezno testiranje na kovid za putnike iz Kine

EU u strahu zbog poteza Kine: Ukidanje ograničenja putovanja uznemirilo Brisel, oglasila se i SZO
Lekari u borbi protiv korone - Copyright Profimedia

Evropska komisija je pozvala države članice na koordinaciju nacionalnih mera zbog širenja kovida 19 u Kini. Poziv je upućen na sastanku Komiteta za zdravstvenu bezbednost EU, na kom se razgovaralo o situaciji u državama članicama.

Pre sastanka Komisije portparol Danijel Feri istakao je da su 7. decembra ažurirane preporuke o slobodnom kretanju unutar EU i putovanju u EU.

Ograničenja su ukinuta, ali postoji mehanizam koji može da se aktivira ako to bude potrebno. 

- Ukoliko bi epidemiološka situacija to zahtevala, mere vezane za kovid 19 mogle bi ponovo da se uvedu na koordinisan način - dodao je on.

Komisija je takođe istakla da je B.F7 varijanta koronavirusa, koja preovladava u Kini, već prisutna u Evropi i da broj infekcija "nije značajno porastao".

Portal "Politiko" piše da je evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides poslala pismo državama članicama sa apelom da procene svoje nacionalne prakse u vezi sa genomskim nadzorom virusa, da povećaju kapacitete i da sprovedu nadzor otpadnih voda, uključujući otpadne vode sa aerodroma.

Profimedia
 

- Ako se pojavi nova varijanta virusa SARS-CoV2, bilo u Kini ili u EU, moramo je rano otkriti kako bismo bili spremni da brzo reagujemo - napisala je Kirijakides u pismu.

Ona je najavila i da Komisija priprema preporuke za zemlje članice i da ih poziva da budu oprezne zbog ukidanja ograničenja za putovanje u Kini koje stupa na snagu 8. januara. Ona smatra da kineski epidemiološki podaci nisu pouzdani, da je broj vakciniranih nizak i da nema ekvivalentnost između kineskih i evropskih sertifikata za vakcine protiv kovica 19 ili oporavak.

Italija je prva zemlja koja je ponovo uvela obavezno testiranje na kovid za putnike iz Kine, ali su zdravstvene vlasti saopštile da nije otkrivena nova varijanta koronavirusa kod putnika iz Kine i da je genomsko sekvenciranje pozitivnih slučajeva pokazalo samo varijantu omikrona.

SZO: Potrebno više informacija da se proceni porast zaraženih od korone u Kini

Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) potrebno je više informacija da bi procenila najnoviji porast broja zaraženih koronom u Kini, izjavio je generalni direktor te organizacije Tedros Adhanom Gebrejsus, preneo je u petak Rojters. 

Profimedia
 

- Da bi se napravila sveobuhvatna procena rizika od situacije na terenu u Kini u vezi sa koronom, SZO je potrebno više detaljnih informacija - napisao je Gebrejesus na Tviteru kasno u četvrtak.

Broj obolelih od korone povećao se širom Kine ovog meseca nakon što je Peking ukinuo sprovođenje strategije nulte tolerancije prema koronavirusu, uključujući redovno testiranje na kovid.

SAD, Južna Koreja, Indija, Italija, Japan i Tajvan kao odgovor uveli su kovid testove za putnike koji dolaze iz Kine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike