Netanjahu privodi kraju koalicione sporazume sa savezničkim partijama

28.12.2022

10:01

0

Autor: 24sedam

Očekuje se da će Netanjahu, čiji je blok nacionalističkih i verskih partija prošlog meseca odneo pobedu na izborima, u četvrtak položiti zakletvu kao novi premijer

Netanjahu privodi kraju koalicione sporazume sa savezničkim partijama
Copyright Profimedia

Mandatar za sastav nove vlade Izraela Benjamin Netanjahu privodi kraju koalicione sporazume sa savezničkim partijama, saopštila je danas njegova pres služba. 

Očekuje se da će Netanjahu, čiji je blok nacionalističkih i verskih partija prošlog meseca odneo pobedu na izborima, u četvrtak položiti zakletvu kao novi premijer, preneo je Rojters.

Pre početka rekordnog šestog mandata, piše britanska agencija, Netanjahu nastoji da smiri strahove u zemlji i inostranstvu da će njegova vlada ugroziti prava manjina, naneti štetu pravosuđu i pogoršati sukob sa Palestincima.

Obećanja budućih članova koalicije da će ograničiti ovlašćenja Vrhovnog suda, izjave protiv homoseksualaca i pozivi da se dozvoli preduzećima da odbijaju usluge ljudima na osnovu verske osnove, uznemirili su liberalne Izraelce, kao i zapadne saveznike, navodi Rojters.

U izjavama i intervjuima koje je Netanjahu davao u inostranstvu, više puta je rekao da će čuvati građanska prava, kao i da neće dozvoliti da se nanese bilo kakva šteta arapskoj manjini u zemlji ili LGBTQ zajednici i da će težiti miru.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike