Palestinci pozdravili Netanjahuov odlazak, ali... "Ovo je početak nove mračne ere"

04.06.2021

11:29 >> 12:53

0

Autor: A.S.

Nakon 12 godina, Benjamin Netanjahu više nije na vlasti u Izraelu, ali pitanje je kako će to uticati na ljude u Pojasu Gaze

Palestinci pozdravili Netanjahuov odlazak, ali... "Ovo je početak nove mračne ere"
Printscreen / Youtube / TIME

Vlast Benjamina Netanjahua u Izraelu je doživela kraj nakon 12 godina. Njega će sada zameniti Jair Lapid, koji je, nakon dugih pregovora, uspeo da se dogovori sa Naftalijem Benetom i formira koalicionu vladu.

Ali kako ova promena utiče na Pojas Gaze, s obzirom na poslednje nemire između Palestine i Izraela?

Palestinski psiholog Karim Hasanian, koji godinama živi u Pojasu Gaze, kaže da je ovo kraj mračne vladavine Benjamina Netanjahua, međutim, navodi da ipak nema previše razloga za radovanje.

– Plašim se da je ovo samo još jedan početak mračne ere. Mislim da nova koalicija neće biti mnogo drugačija od prethodne. Teško da će se u narednim godinama završiti ovaj užasan sukob – rekao je Karim.

Palestinci u Pojasu Gaze još uvek nisu uspeli da proračunaju visinu štete koja je nastala kao posledica bombardovanja koje je odnelo više stotina života i oštetilo mnoge stambene objekte.

Način na koji Palestinci vide promenu vlasti u Izraelu uvek je komplikovan, a ista situacija je i sa odlaskom Netanjahua s vlasti.

Bez prava glasa na izborima u Izraelu, Palestinci žive na okupiranim teritorijama bez mogućnosti da učestvuju u kreiranju javnih politika, uprkos činjenici da Izraelci imaju veliku ulogu u oblikovanju načina života Palestinaca.

– Videli smo do sada mnogo promena vlasti u Izraelu, naš pesimističan stav je posledica činjenice da se podređen položaj Palestinaca nikada nije promenio – kaže Karim za “Gardijan”.

Ono po čemu se nova koaliciona vlada razlikuje u odnosu na prethodnu jeste to što se koaliciji priključila i stranka koja okuplja Palestince – Ujedinjena lista Mansura Abasa.

– Čudno mi je što je Abas deo ove koalicije – nastavlja Karim.

I Basem abu Šanab, učitelj iz Gaze, sličnih je shvatanja kao i Karim.

Pročitajte još:

– Drago mi je što kriminalac Netanjahu više nema moć. Ovo je kraj jedne kriminalne ere. Ali iskreno sumnjam da će Benet i Lapid uspeti da donesu istinske promene u odnosu Izraelaca i Palestinaca – rekao je učitelj.

On dodaje da će Palestinci ostati u istom, podređenom položaju, bez obzira na to ko će da bude na čelu Izraela, jer ne postoji stvarna razlika u izraelskim politikama prema Palestini.

Sa druge strane, za neke stanovnike u Gazi promena vlasti u Izraelu nije u sferi interesovanja.

– Ne pratim izraelske vesti, ne zanima me ko je na vlasti, ne znam ko su Benet i Lapid. Jedino o čemu brinem je moj život ovde – kaže Latifa al Nafar, 36- godišnja domaćica.

Ona kaže da godinama živi pod opsadom i da joj je veoma teško.

– Želimo da živimo u boljim uslovima, ne znam čija je obaveza da nam to omogući. Jedino što želim je da živim u miru i normalnim uslovima – kaže Latifa.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi