"Uspeo sam": Netanjahu izjavio da je obezbedio dogovor oko formiranja nove vlade

22.12.2022

07:51

0

Portparol Hercoga je potvrdio da je primljeno Netanjahuovo obaveštenje

"Uspeo sam": Netanjahu izjavio da je obezbedio dogovor oko formiranja nove vlade
Benjamin Netanjahu - Copyright AP Photo/Maya Alleruzzo

Izraelski premijer sa najdužim stažom na toj funkciji Benjamin Netanjahu izjavio je da je obezbedio dogovor o formiranju nove vlade posle sedmica neočekivano teških pregovora sa verskim i krajnje desničarskim koalicionim partnerima.

- Uspeo sam - napisao je Netanjahu sinoć na Tviteru, nekoliko minuta pre roka u ponoć koji je odredio predsednik Izraela Isak Hercog.

Portparol Hercoga je potvrdio da je primljeno Netanjahuovo obaveštenje, preneo je Rojters.

AP Photo/Ariel Schalit
Benjamin Netanjahu

Netanjahu, lider partije Likud i bivši premijer, i njegov desničarski blok na izborima su osvojili 64 mesta u parlamentu, većinu od ukupno 120 mesta, a on je dobio mandat da sastavi novu vladu Izraela. 

Podsetimo, izraelska konzervativna partija Likud mandatara Benjamina Netanijahua je krajem prošlog meseca potpisala svoj prvi koalicioni sporazum sa krajnje desnom partijom Jevrejska moć Itamara Ben-Gvira.

Ben-Gvirova Jevrejska moć otvoreno poziva na oštre akcije protiv palestinskih militanata i ima izražen anti-LGBT stav. 

Početkom novembra, kada još nije bilo podataka o izlaznosti, navodilo se da se čini da su na ovim izborima i arapski Izraelci i pripadnici ultrapravoslavne zajednice bili posebno motivisani da glasaju.

Benjamin Netanjahu je bio premijer Izraela u dva navrata, od 18. juna 1996. do 6. jula 1999. godine, a potom punih 12 godina, od 31. marta 2009. do 13. juna 2021. godine. 

U Izraelu su održani peti izbori za četiri godine.

Glasači su tokom duge političke krize bili podeljeni u pogledu podobnosti Netanjahua da obavlja funkciju premijera dok mu se sudi za korupciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike