U više regiona Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost; Lavrov: SAD diplomatskim kanalima prenele da ne žele direktan sukob s Rusijom

28.12.2022

20:16 >> 23:56

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

U više regiona Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost; Lavrov: SAD diplomatskim kanalima prenele da ne žele direktan sukob s Rusijom
Ilustracija - Copyright AP Photo/Andrew Kravchenko/Khalil Hamra/Sam Mednick/Efrem Lukatsky

U toku je 308. dan sukoba u Ukrajini.

Kijev tvrdi da je na udaru ruskih snaga bilo osam regiona.

Vladimir Putin kaže da je Moskva spremna za pregovore. Iz Kabineta Zelenskog uzvraćaju da ruski predsednik samo želi da izbegne odgovornost.

Ruske vlasti pripremaju zakon kojim će povećati porez za Ruse koji su napustili zemlju.

Kijev saopštio da su zapadni partneri obezbedili milijardu i po evra pomoći za za energetski sektor.

Najvažnije činjenice

U toku je 308. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Zelenski boravio u Vašingtonu

- Ukrajinu čeka zima bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

- Evropska unija uvela deveti paket sankcija Rusiji

- Posle serije vojne pomoći koja je stigla Kijevu, SAD su obećale da će snabdevati Ukrajinu oružjem koliko god je potrebno

23.25 - Lavrov: SAD diplomatskim kanalima prenele da ne žele direktan sukob s Rusijom

Sjedinjene Američke Države su diplomatskim kanalima prenele da ne žele i da se neće direktno sukobljavati sa Rusijom, kao i da neće slati vojne stručnjake u Ukrajinu u vezi sa isporukom PVO sistema ''Patriot'', rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Upitali smo Amerikance diplomatskim kanalima, koje naša ambasada u SAD još uvek održava, da li odluka da se sistemi Patriot pošalju u Ukrajinu znači da će tamo biti i američki stručnjaci, s obzirom na složenost rada ovih sistema. Opširno nam je objašnjeno da to nije planirano posebno zbog toga što Amerikanci ne žele i neće direktno da se sukobe sa Rusijom - rekao je Lavrov za TASS.

Profimedia
 


On je dodao da će sistemi ''Patriot'' biti raspoređeni u roku od nekoliko meseci, ali tek nakon što se ukrajinski vojnici upoznaju sa ovom tehnologijom.

22.24 - Vazdušna opasnost u više ukrajinskih regiona

U više regiona Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost - Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Podsetimo, ruska vojska počela je sa udarima na infrastrukturne objekte u Ukrajini 10. oktobra, dva dana nakon terorističkog napada na Krimski most iza kojeg, kako smatraju ruske vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe. Udari se izvode na energetske objekte, objekte odbrambene industrije, vojne uprave.
21.28 - Više eksplozija odjeknulo je u Dnjepropetrovsku

21.17 - Lavrov o obnavljanju dijaloga sa SAD: Nemamo nameru da molimo

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Rusija nema nameru da moli da se obnovi dijalog sa SAD, ali da je spremna da se uvek odazove na konstruktivne predloge.

Lavrov je napomenuo da je Vašington u poslednje vreme nekoliko puta neformalno predlagao Moskvi sastanke, da je Rusija uvek bila saglasna sa tim, ali da je do sada realizovan samo jedan susret – sastanka šefova specijalnih službi u Ankari.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

20.11 - Srušen pešački most u mestu Pologi

Ukrajinski diverzanti digli su u vazduh pešački most u mestu Pologi u Zaporoškoj oblasti, saopštio je predsednik pokreta „Zajedno za Rusijom“, član glavnog administrativnog odbora regiona Vladimir Rogov na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, teroristički akt se dogodio danas u toku dana, a za njega su odgovorni ukrajinski diverzanti. On je istakao da nema žrtava.

18.51 - Zelenski: Oslobodili smo do sada više od 1.450 ratnih zarobljenika

Od 24. februara Ukrajina je oslobodila više od 1.456 ratnih zarobljenika, izjavio je predsednik te zemlje Vladimir Zelenski tokom godišnjeg obraćanja ukrajinskom parlamentu.
Kijev i Moskva su tokom sukoba koji je ušao u jedanaesti mesec sproveli seriju razmena zatvorenika.

AP Photo/Bernat Armangue
Vladimir Zelenski

18.46 - Balaž Orban: Krajnje vreme da se u Briselu preispitaju sankcije protiv Rusije

Mađarska planira da pred čelnicima Evropske unije pokrene pitanje preispitivanja sankcija Rusiji zbog sukoba sa Ukrajinom, izjavio je Balaž Orban, politički savetnik mađarskog premijera.

- Sankcije su na snazi na ograničen period i ne produžavaju se automatski. One su već na snazi oko deset meseci, tako da je krajnje vreme da se u Briselu razgovara o tome koje sankcije imaju smisla, a koje ne. Svima je jasno da održavanjem sankcija jednostavno pucamo sami sebi u nogu - rekao je Balaž Orban.

16.15 - Ukrajina: Vlasti u Odesi počele demontažu spomenika Katarini Velikoj

Vlasti u Odesi, najvažnijoj ukrajinskoj luci na obali Crnog mora, započele su demontažu spomenika Katarini Velikoj, ruskoj carici koja je osnovala grad  krajem 18. veka.

Odluku o odstranjivanju statue Katarine Velike i carskog generala Aleksandra Suvorova izglasao je parlament Odese, a delovi statua će biti smešteni u jednom muzejau u tom gradu.

15.06 - Rusija proglasila litvanskog diplomatu personom non grata

Rusija je proglasila litvanskog diplomatu personom non grata, zbog proterivanja ruskog diplomate iz ambasade u Viljnusu, saopštilo je danas Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

U saopštenju se navodi da litvanski diplomata mora da napusti teritoriju Rusije u roku od pet dana.

12.12 - Kremlj odbacio mirovni plan Zelenskog, mora se uzeti u obzir trenutna realnost

Kremlj je danas odbacio mirovni plan ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog od 10 tačaka i saopštio da predlozi za okončanje sukoba u Ukrajini moraju da uzmu u obzir, kako je navedeno, trenutnu realnost, uključujući onu vezanu za pridruživanje četiri ukrajinska regiona Rusiji.

- Ne može biti mirovnog plana za Ukrajinu koji ne uzima u obzir današnju realnost u vezi sa ruskom teritorijom, sa ulaskom četiri regiona u sastav Rusije. Planovi koji ne uzimaju u obzir ovu realnost ne mogu biti prihvaćeni - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Interfaks.
Nakon referenduma koji se održali u septembru u četiri ukrajinske oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, Rusija ih je proglasila delom svoje teritorije, a održavanje ovih referenduma i pripajanje oblasti osudile su Ukrajina i zapadne zemlje.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
 

10.46 - FSB ubila dvojicu osumnjičenih za planiranje terorističkih napada u Rusiji

Oficiri ruske Federalna služba bezbednosti ubili su dvojicu muškaraca u Kabardino-Balkarijskoj oblasti, koji su pripremali teroristički napad u Čegemu prema instrukcijama ukrajinskih specijalnih službi, saopštila je pres služba FSB-a.

Kako se navodi u saopštenju, u pitanju su ranije osuđivani ruski državljani.

Dodaje se da su oni, nakon izvršenja zločina, planirali da odu u Ukrajinu kako bi učestvovali "u neprijateljstvima protiv oružanih snaga Rusije“.

- Ova lica su 26. decembra, dok su bila opkoljena, pružila oružani otpor i tom prilikom su neutralisani u vatrenom okršaju - navodi se u saopštenju FSB-a.

10.17 - Zelenski: Sledeća godina odlučujuća u sukobu s Rusijom

Predstojeća godina će biti odlučujuća u sukobu sa Rusijom, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u video-obraćanju, objavljenom na njegovom zvaničnom sajtu.

- Nastavljamo sa obukom odbrambenih i bezbednosnih snaga do sledeće godine. Ovo bi trebalo da bude odlučujuća godina. Znamo kakvi rizici postoje zimi, znamo šta moramo da uradimo na proleće, znači da znamo, razumemo, kakve rezultate treba da pokaže celokupna odbrana i sektor bezbednosti - naglasio je on.

Pored toga, ukrajinski lider je ukazao na napetu situaciju za Oružane snage Ukrajine u oblastima Artjomovsk i Kremena.

Profimedia
Vladimir Zelenski

10.12 - Ukrajinske vlasti u Odesi počele demontažu spomenika Katarini II

Gradske vlasti započele su demontažu spomenika ruskoj carici Katarini II u Odesi, prenosi lokalni list Dumskaja.

Dodaju da je trenutno nemoguće doći do trga, da su ulice zatvorene i da gradske vlasti ne puštaju ljude da priđu spomeniku, prenose RIA Novosti.

Poslanik Vrhovne rade Ukrajine Aleksij Gončarenko je na svom Telegram kanalu napisao da „počinju neki radovi u blizini spomenika“, a da ljudima nije dozvoljen pristup.

Gradsko veće Odese je 30. novembra odlučilo da demontira spomenik Katarini II.

9.26 - Više od 300.000 stanovnika Kijeva i dalje nema struje, negde nema ni vode i grejanja, pišu ukrajinski mediji.

9.03 - Eksplozije odjekuju u Slavjansku i Kramatorsku

8.41 - LNR: Ukrajinci izgubili 85 ljudi i brojnu opremu

Ukrajinski vojnici su tokom proteklog dana izgubili oko 85 ljudi, dva tenka, četiri oklopna transportera, artiljerijsku jedinicu, tri dronova i opremu, saopštila je Narodna milicija LNR.

- U toku proteklog dana, u toku aktivnih ofanzivnih dejstava jedinica Narodne milicije LNR, neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici. Likvidirano je oko 85 ljudi, uništena dva tenka, četiri oklopna transportera, jedna artiljerijska jedinica, tri bespilotne letelice, 17 jedinica specijalne automobilske tehnike - navodi se u saopštenju resora na Telegram kanalu.

8.32 - Nakon serije eksplozija, zaustavljen metro u Harkovu

8.17 - Vazdušna opasnost u više oblasti Ukrajine

AP Photo/Leo Correa, File
 

Eksplozije odjeknule u Harkovu, javljaju ukrajinski mediji.

7.10 - Donjeck: Ukrajinska artiljerija ispalila 29 granata na Makejevku u DNR

Ukrajinska artiljerija je večeras za samo 25 minuta ispalila 29 artiljerijskih granata kalibra 155 mm prema naselju Makejevka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštila je misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine u Ukrajini.

Napad se dogodio između 22.25 i 22.50 po moskovskom vremenu, a pod vatrom ukrajinske artiljerije su se našla i naselja Jasinovataja, Kaštanovoje i Mineralnoje, prenosi TASS.

U prvim izveštajima je navedeno da je u večerašnjim granatiranjima jedna osoba ranjena u Donjeck Petrovskom okrugu.

7.00 - Kijev će cele zime imati restrikcije

Kijev će celu zimu živeti u režimu ekstremnih restrikcija struje, izjavio je zamenik šefa gradske administracije Petar Pantelejev.

AP Photo/Evgeniy Maloletka, File
 

- Situacija ostaje teška. Nastavljaju se radovi na obnovi. Ali se nastavljaju i ograničenja, nestanci struje… a mi ćemo živeti u takvoj realnosti cele zime, to se mora shvatiti - rekao je Pantelejev za televiziju „Kijev“.

Ranije je ukrajinski energetski holding DTEK saopštio da su u Kijevu i dalje na snazi vanredna isključenja struje, a stabilizovanje napona u elektroenergetskim mrežama glavnog grada Ukrajine nije moguće više od nedelju dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike