Oslobođen novinar koji je bio pritvoren u Turskoj zbog "širenja dezinformacija"

24.12.2022

22:20

0

Pušten je na slobodu posle 10 dana pritvora

Oslobođen novinar koji je bio pritvoren u Turskoj zbog "širenja dezinformacija"
Copyright Pixabay

Turski sud doneo je odluku da se novinar Sinan Ajgul, prva osoba pritvorena na osnovu novog zakona o dezinformacijama, pusti na slobodu.

Ajgul, novinar iz turske provincije Bitlis sa pretežno kurdskom populacijom, objavio je prošle nedelje na Tviteru da je četrnaestogodišnja devojčica seksualno zlostavljana, u čemu su navodno učestvovali i turski policajci i vojnici, prenosi Rojters.

Ajgul je kasnije obrisao tvitove i izvinio se što je objavio ove neproverene informacije, ali turska policija ga je ipak uhapsila.

Pušten je na slobodu posle 10 dana pritvora.

- Nadam se da nijedan od mojih kolega novinara neće naći u ovakvoj situaciji," izjavio je Ajgul odmah nakon izlaska iz pritvora. Novi zakon o dezinformacijama, koji je izglasan u turskom parlamentu pre dva meseca, predvidja maksimalnu kaznu od tri godine zatvora zbog "širenja lažnih i iskrivljenih činjenica -  prenosi Tanjug.

Vlada tvrdi da je ovaj zakon donet da bi se javnost zaštitila od lažnih informacija, ali kritičari smatraju da ga je lako moguće zloupotrebiti protiv opozicije i političkih neistomišljenika, dodaje Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike