Gradonačelnik Istanbula osuđen na više od dve godine zatvora: Vređao Izbornu komisiju

14.12.2022

23:55

0

Imamoglu ima pravo žalbe na tu presudu

Gradonačelnik Istanbula osuđen na više od dve godine zatvora: Vređao Izbornu komisiju
Ekrem Imamoglu - Copyright AP Photo/Burhan Ozbilici

Turski sud osudio je gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua, popularnog rivala turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, na više od dve godine zatvora i izrekao zabranu obavljanja političkih funkcija zbog navodnog vređanja članova državne izborne komisije.

Imamoglu ima pravo žalbe na tu presudu.

Imamogluu, koji je član glavne opozicione Republikanske narodne Partije (CHP), suđeno je zbog govora iz 2019, posle poništavanja rezultata lokalnih izbora u Istanbulu, u kojem je naveo da poništavanje legalnih izbora predstavlja "budalaštinu".

Optužbom je tražena maksimalna kazna zatvora od četiri godine, a u tužbi se navodi da je Imamoglu naneo tom izjavom uvredu članovima državne izborne komisije.

Imamoglu: Presuda politička i protivzakonita

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu izjavio je da je zatvorska kazna koju mu je izrekao turski sud politička i protivzakonita.

Pobeda Imamoglua u martu 2019. na izborima za gradonačelnika Istanbula poništena je nakon što je Partija pravde i razvoja turskog predsednika Erdogana prijavila nepravilnosti tokom održavanja tih izbora, a na ponovljenim izborima u junu ponovo je pobedio Imamoglu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike