Ustale medicinske sestre, ali i radnici železnice: Britanija će biti paralisana štrajkovima nezadovoljnih građana

20.12.2022

12:26

0

Železničari su najavili štrajk za 5. januar

Ustale medicinske sestre, ali i radnici železnice: Britanija će biti paralisana štrajkovima nezadovoljnih građana
Ilustracija - Copyright AP Photo/Kin Cheung

U Velikoj Britaniji se najavljuje sve veći broj štrajkova kojima građani traže veće plate u uslovima rastuće inflacije i povećanih životnih troškova. 

Osim medicinskih sestara, prekid rada planiraju i radnici britanske železnice.

Oko 10.000 medicinskih sestara zaposlenih u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) Velike Britanije najavilo je da će stupiti u štrajk u sredu, drugi put za manje od nedelju dana, u znak protesta zbog malih plata. 

Osoblje hitne pomoći u Engleskoj i Velsu najavilo je takođe obustavu rada, osim ako se na sastanku zakazanom za danas ne postigne dogovor sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Stivom Barklijem, koji je pozvao predstavnike tri sindikata koji predstavljaju bolničare na razgovore.

Medicinske sestre su prošle nedelje organizovale svoj najveći štrajk u istoriji NHS-a. Skoro 10.000 zaposlenih u NHS- je obustavom rada pokazalo svoje nezadovoljstvo, a samo u Engleskoj je 16.000 termina i operacija moralo biti pomereno.

Štrajkovale su medicinske sestre zaposlene u nešto više od četvrtine bolnica u Engleskoj, svim zdravstvenim odborima u Severnoj Irskoj i svim zdravstvenim odborima osim jednog u Velsu. 

Medicinske sestre u Škotskoj nisu štrajkovale.

Radnici na britanskim železnicama stupaju u štrajk počekom sledeće godine

Mašinovođe i drugi železnički radnici u 15 britanskih železničkih kompanija štrajkovaće 5. januara u znak protesta zbog niskih plata, saopštio je sindikat Udruženja inženjera mašinovođa i vatrogasaca (ASLEF).

AP Photo/Kin Cheung
 

U saopštenju sindikata se navodi da će štrajkom biti "zaustavljene usluge na pogođenim linijama", kao i da je jedini način da se štrajk zaustavi da "kompanije daju ozbiljnu i razumnu ponudu i da vlada ne gura klipove u točkove".

Rojters prenosi da su kompanije koje su pogođene štrajkom, između ostalih, Avanti Vest Koust, Vest Midlend Trejns, i Kros Kauntri.

Sindikati zaposlenih u drugim sektorima najavili su intenziviranje štrajkova kojima traže veće plate u uslovima rastuće inflacije i povećanih životnih troškova.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike