Papa Franja "donira" Grčkoj skulpture ukradene sa Partenona

16.12.2022

20:02

0

Vatikan je saopštio da će Papa ukradene antičke grčke artefakte "donirati" poglavaru Grčke pravoslavne crkve Jeronimu Drugom

Papa Franja "donira" Grčkoj skulpture ukradene sa Partenona
Pogled na Partenon - Copyright Pixabay

Papa Francisko je odlučio da Grčkoj vrati tri dela Partenona stara 2.500 godina koja se još od 19. veka nalaze u papskim zbirkama Vatikanskih muzeja.

Vatikan je saopštio da će Papa ukradene antičke grčke artefakte "donirati" poglavaru Grčke pravoslavne crkve Jeronimu Drugom kao gest ekumenskog dijaloga sa Rimokatoličkom crkvom.

Grčkoj će sada biti vraćen jedan deo glave konja koji je vukao Atenina kola na zapadnoj strani čuvenog hrama, kao i skulpture glave dečaka i muškarca sa bradom, a i dalje nije poznato šta će arhiepiskop atinski Jeronim uraditi sa skulpturama, prenosi Rojters.

AP Photo Alessandra Tarantino
 

Papa Francisko se 2021. godine tokom posete Grčkoj izvinio pravoslavcima za postupke katolika. 

- Istorija ima svoju težinu i imam potrebu da zamolim Boga i braću i sestre za oprost za greške koje je počinilo tako mnogo katolika - rekao je tada papa na sastanku sa liderima Grčke pravoslavne crkve.

"Zapadnjačko kulturno nasilje"
 

Mermerne ukrasne skulpture sa Partenona, hrama antičke grčke boginje Atene iz petog veka pre nove ere koji se nalazi na Akropolju u Atini, nasilno je uklonio i odneo britanski Lord Elgin 1801. godine, te su oni danas poznate kao "Elginov mermer".

Skulpture su nakon toga preuzeli naveći zapadni muzeji, a sada su ih svi sa izuzetkom Britanskog muzeja vratili Grčkoj.   

Uprkos pritisku brojnih evropskih zvaničnika i javnih ličnosti, Britanski muzej i dalje odbija da Grčkoj vrati 17 figura i fragmenata starih 2.500 godina i insistira da su one dobijene legalno.

UNESKO je ove godine pozvao Grčku i Veliku Britaniju da postignu sporazum oko "Elginovog mermera".

- Držanje kamena u Britanskom muzeju simbol je zapadnjačkog kulturnog nasilja nad Egiptom - rekla je dekan Arapske akademije za nauku, tehnologiju i pomorski saobraćaj Monika Hana, koja je ujedno i inicijator jedne od dve peticije kojima se traži povratak kamena koji su snage Britanskog carstva uzele 1801. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike