Amerika je stvarno u "korona paklu": Samo u jednom danu 3.000 mrtvih, i tako već danima

23.12.2020

08:01 >> 11:46

0

Autor: J. S. J.

Vodeći epidemiolog Entoni Fauči je rekao da širenje mutiranog virusa iz Velike Britanije treba da se nadgleda

Amerika je stvarno u "korona paklu": Samo u jednom danu 3.000 mrtvih, i tako već danima
Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

U Sjedinjenim Državama prethodnog dana je prijavljeno više od 3.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa, pokazuju podaci Univerziteta “Džon Hopkins”.

To je peti put od početka pandemije da SAD imaju više od 3.000 smrtnih slučajeva od kovida 19 u jednom danu, prenosi CNN.

SAD su najviše pogođene pandemijom koronavirusa kada i kada je reč o broju inficiranih i o broju preminulih.

Ukupan broj zaraženih u SAD premašio je u utorak 18 miliona, dok zdravstveni zvaničnici pokušavaju da umanje zabrinutost zbog nove, izuzetno prenosive mutacije koronavirusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji.

Otkrivanje mutiranog koronavirusa u Engleskoj, koje je dovelo do uvođenja karantina u zemlji i zatvaranja granica na desetina država širom sveta za putnike iz Velike Britanije, podstaklo je razgovore među američkim zvaničnicima o uvođenju obaveznog testiranja za osobe koje dolaze iz te zemlje, kao i o mogućem obaveznom karantinu.

Tanjug/Zoran Žestić

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti danas je saopštio da u zemlji još nije zabeležen nijedan slučaj mutiranog virusa, dok su neki zdravstveni zvaničnici pokušali da umanje zabrinutost zbog ovih vesti, prenosi Rojters.

Ministar zdravlja SAD Aleks Azar je za Foks njuz rekao da bi vakcina koju su razvile kompanije “Fajzer” i “Biontek”, kao i “Modernina” vakcina, trebalo da bude efikasna i u sprečavanju zaražavanja novim oblikom virusa.

Izvršni direktor “Bionteka” Ugur Šahin navodi da sa naučne tačke gledišta postoji velika verovatnoća da imuni odgovor podstaknut vakcinom može da štiti i od ove varijante virusa.

Vodeći epidemiolog Entoni Fauči je rekao da širenje mutiranog virusa iz Velike Britanije treba da se nadgleda, ali da zvaničnici ne bi trebalo preterano da reaguju.

Pročitajte još

Uvođenje zabrana na putovanja bi bila drakonska mera, smatra Fauči.

Krizni štab Bele kuće je u ponedeljak razgovarao o mogućnosti uvođenja obaveznog negativnog testa ne starijeg od 72 sata za putnike iz Velike Britanije.

Izvori upoznati sa situacijom tvrde da Vašington ne planira da ovu meru usvoji odmah.

Vesti o mutiranom koronavirusu saopštene su u trenutku kada se SAD suočavaju sa porastom broja novih slučajeva zaraze, što je dovelo do preopterećenja zdravstvenog sistema u pojedinim državama.

Prema Rojtersovoj statistici, poslednjih milion novih slučajeva kovida 19 zabeleženo je u samo šest dana, dok se broj preminulih bliži 320.000, najviše od svih zemalja na svetu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI: