Može li kraljica Elizabeta II da odredi ko će biti kralj posle nje?

09.02.2021

08:30 >> 02:07

0

Britanski zakon o nasleđivanju krune je jasan, ali se godinama unazad postavlja pitanje može li trenutni monarh nešto da promeni

Može li kraljica Elizabeta II da odredi ko će biti kralj posle nje?
Profimedia

Najstariji britanski monarh u istoriji, kraljica Elizabeta II, na čelu Velike Britanije je 68 godina. Ona je voljena u svojoj zemlji i u zemljama Komonvelta, a poštovana je u celom svetu, ali se već nekoliko godina sa izvesnom dozom straha spekuliše o tome šta će biti posle nje. Ko će biti kralj, kako će vladati, da li će uspeti da očuva ugled porodice Vindzor i da li će uspeti da bude popularan kao ona?

Jedno od čestih pitanja je i da li kraljica Elizabeta (94) može da odredi ko će je naslediti na tronu. Prema anketama koje istražuju popularnost članova kraljevske porodice, a koje se sprovode iz godine u godinu, veći broj Britanaca i ljudi širom sveta pre bi voleo da vidi princa Vilijama (38) na tronu nego njegovog oca princa Čarlsa (72), ali je malo verovatno da će unuk naslediti kraljicu posle njene smrti.

Kako se određuje sledeći naslednik krune?

Postoje dva načina da član kraljevske porodice postane kralj ili kraljica. Prema dokumentima iz Bakingemske palate, naslednik trona određuje se prema poreklu i zakonu koji donosi britanska vlada.

Nasleđivanje trona uslovljeno je sledećim faktorima: poreklo, legitimitet, religija i pol (za sve rođene posle 28. oktobra 2011).

Prema originalnom zakonu, prvorođeni sin je imao prednost nad ostalom decom, što je izmenjeno novim zakonom o poretku nasleđivanja, pa su muško i žensko dete izjednačeni u pravima, što znači da se samo po starosti ređaju. To znači da devojčice, kao što je princeza Šarlot, imaju šansu da dođu do trona.

Profimedia

Pročitajte još

Kada kraljica Elizabeta II bude odlučila da odstupi sa trona ili kada bude umrla, moraće da je nasledi njen sin princ Čarls, jer je on kao njeno najstarije dete prvi u redu za krunu, a Vilijam dolazi tek posle njega. Ovo je stvar na koju kraljica Elizabeta ne može da utiče, iako bi, kako pišu britanski mediji, na tronu više volela da vidi Vilijama, čiji imidž nije narušen velikim skandalima, što se ne može reći za Čarlsa.

– Kada kraljica bude umrla, princ Čarls će automatski postati kralj. Vilijam će biti sledeći kralj samo u slučaju da Čarls umre pre kraljice Elizabete. Kada Vilijam postane kralj, Kejt će postati kraljica. Ne postoji ništa što bi moglo da ga spreči da dođe do trona osim njegove prevremene smrti – rekao je za “Insider” Robert Hejzel, profesor ustavnog prava na Londonskom univerzitetskom koledžu.

Sledeći u redu za tron nije princ Hari. Vojvoda od Saseksa ima veoma male šanse da postane kralj, jer, prema poretku nasleđivanja, deca princa Vilijama i Kejt Midlton, Džordž, Šarlot i Luis, imaju prednost u odnosu na njega. Samo ukoliko Vilijamova deca budu bila nepodobna, princ Hari bi mogao da postane kralj Engleske.

Poredak u nasleđivanju britanskog trona

1. Princ Čarls, princ od Velsa

2. Princ Vilijam, vojvoda od Kembridža

3. Princ Džordž od Kembridža

4. Princeza Šarlot od Kembridža

5. Princ Luis od Kembridža

6. Princ Henri (Hari), vojvoda od Saseksa

7. Arči Mountbaten-Vindzor (sin princa Harija i Megan Markl)

8. Princ Endru, vojvoda od Jorka (drugi sin kraljice Elizabete II)

9. Princeza Beatris od Jorka (prva ćerka princa Endrua)

10. Princeza Evgenija od Jorka (druga ćerka princa Endrua)

11. Princ Edvard, grof od Veseksa (treći sin kraljice Elizabete II)

12. Džejms, vikont Severn (sin princa Edvarda)

13. Ledi Luis Vindzor (ćerka princa Edvarda)

14. Princeza Ana (ćerka kraljice Elizabete II)

15. Piter Filips (sin princeze Ane)

16. Savana Filips (ćerka Pitera Filipsa)

17. Isla Fillips (ćerka Pitera Filipsa)

18. Zara Tindol (ćerka princeze Ane)

19. Mia Grejs Tindol (ćerka Zare Tindol)

20. Lena Elizabet Tindol (ćerka Zare Tindol)

21. Dejvid Armstrong Džons, drugi grof Snoudena (sin princeze Margarete, sestre kraljice Elizabete II)

22. Čarls Armstrong Džons (Dejvidov sin)

23. Ledi Margarita Armstrong Džons (Dejvidova ćerka)

24. Ledi Sara Čato (ćerka princeze Margarete, sestre kraljice Elizabete II)

25. Semjuel Čato (Sarin stariji sin)

26. Artur Čato (Sarin mlađi sin)

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi