Šest godina zatvora za potpredsednicu Argentine! Osuđena Kristina Fernandes de Krišner: "Ovo je sudska mafija"

06.12.2022

22:46

0

Autor: M. Vu.

Kristina, koja je važila za političara koji je titan u Argentini, proglašena je krivom u utorak i osuđena je na šest godina zatvora

Šest godina zatvora za potpredsednicu Argentine! Osuđena Kristina Fernandes de Krišner: "Ovo je sudska mafija"
Kristina Fernandes de Krišner - Copyright Foto: Profimedia

Potpredsednica Argentine, Kristina Fernandes de Krišner, osuđena je na šest godina zatvora jer je proneverila oko milijardu dolara jer je ugovore za obavljanje javnih radova nameštala porodičnom prijatelju.

Kristina, koja je važila za političara koji je titan u Argentini, proglašena je krivom u utorak i osuđena je na šest godina zatvora i zabranjeno joj je da obavljan javne funkcije zbog šeme prevara koja je ugovore o radovima na javnim putevima usmerila prijatelju porodice dok je bila prva dama i predsednica.

Presuda je bila veliki udarac za gospođu Fernandes de Krišner, sadašnju potpredsednicu i duboko polarizovanu figuru koja je pomogla da se Argentina podeli između onih koji su za nju i njenog levičarskog pokreta, zvanog Kiršnerismo, i onih koji kažu da je pomogla da se uništi zemlja koja se borila sa visokom inflacijom, siromaštvom i neuspešnom ekonomskom politikom.

 

 

Šestogodišnja kazna bila je manja od 12 godina koliko su tražili tužioci. Međutim, ni kazna ni zabrana nisu čvrste dok se ne potroše sve njene žalbe. Najverovatnije će slučaj na kraju saslušati argentinski Vrhovni sud.

Do tada, gospođa Fernandes može da nastavi da bude na funkciji i da se ponovo kandiduje za predsednika 2023. godine, iako nije objavila svoje planove.

Veće je proglasilo da nije kriva po drugoj optužbi za rukovođenje „nedozvoljenim udruženjem“ koje je nadgledalo tu šemu mita.

Fernandes de Krišner, je gledala presudu iz svog kabineta u Nacionalnom kongresu, gde je i senator.

- Ova osuda, sunarodnici, nije presuda po ustavnim zakonima ili zakonima uprave ili krivičnom zakonu - rekla je ona na video-snimku uživo ubrzo nakon toga. - Ovo je paralelna država i mafija. Sudska mafija.

Njene pristalice obećale su da će paralisati zemlju ako bude osuđena. Oni su izašli u velikom broju na ulice Buenos Ajresa i krenule ka zgradi saveznog suda, udarajući o bubnjeve i uzvikujući slogane dok su se pritiskali uz policijske barijere.

Fernandes de Krišner je provela 30 godina u javnosti, uključujući kao prva dama, predsednica i trenutno kao senator i potpredsednik. Za to vreme, ona je ranije bila pod istragom po desetak optužbi, uglavnom u vezi sa korupcijom, iako su četiri slučaja odbačena, a u dva je oslobođena. Ovo je bila prva istraga koja je dospela do suđenja.

Kristina Fernandes je bila na čelu države od 2007. do 2015. godine.

Pokušaj atentata: "Muka mi je od njenih krađa"

Sabag Montijel uperio je pištolj iz neposredne blizine u glavu argentinske potpredsednice u noći 1. septembra i povukao obarač, ali oružje koje je bilo napunjeno sa pet metaka nije opalilo.

Policija je brzo uhapsila 35-godišnjeg muškarca brazilskog porekla i zaplenila mu oružje.

U razmeni poruka sa prijateljicom, koja je takođe uhapšena, Uliarte je navodno opisala svoju motivaciju za ovaj napad.

- Muka mi je od njenih krađa i izvlačenja. Ako (napad) bude izveden, preseliću se u drugu zemlju i čak ću promeniti svoj identitet - pokazuju objavljene poruke.

Vlasti veruju da je Sabag Montijel, koji na laktu ima tetovažu "crnog sunca" simbol koji koriste neonacisti, povezan sa ekstremističkim desničarskim grupama, rekao je novinarima ministar odbrane Augustin Rosi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike