Postojao unapred smišljeni plan da se ubije potpredsednica Argentine: Otkriveni novi detalji o neuspelom atentatu

16.09.2022

09:01

0

Sabag Montijel uperio je pištolj iz neposredne blizine u glavu argentinske potpredsednice u noći 1. septembra i povukao obarač, ali oružje koje je bilo napunjeno sa pet metaka nije opalilo

Postojao unapred smišljeni plan da se ubije potpredsednica Argentine: Otkriveni novi detalji o neuspelom atentatu
AP19336460830453 - Copyright AP Photo/Natacha Pisarenko, Pool

Prilikom iznošenja dokaza na sudu povodom neuspešnog atentata pročitane su poruke koje pokazuju da je postojao unapred smišljeni plan da se ubije potpredsednica Argentine Kristina Fernandes de Krišner u Buenos Ajresu, izvestili su lokalni mediji.

Brenda Uliarte, devojka osumnjičenog napadača Fernanda Sabaga Montijela, izjavila je da "da bi se očistila Argentina, potrebno je proliti krv", prema porukama koje su objavili argentinski listovi "La Nasion"i "Klarin", prenosi Rojters.

Sabag Montijel uperio je pištolj iz neposredne blizine u glavu argentinske potpredsednice u noći 1. septembra i povukao obarač, ali oružje koje je bilo napunjeno sa pet metaka nije opalilo, navodi britanska agencija.

Printscreen/Twitter/Mauro Szeta
Fernando Sabag Montijel

Policija je brzo uhapsila 35-godišnjeg muškarca brazilskog porekla i zaplenila mu oružje.

Uliarte, koja je sa Montijelom optužena za pokušaj ubistva, navodno mu je rekala da treba da pucaju u Fernandes de Kiršner.

Potpredsednica Argentine trenutno se suočava sa optužbama zbog korupcije, koje ona negira.

Krajem avgusta par je navodno počeo da traži stanove, nadajući se da će ga iznajmitiu blizini rezidencije potpredsednice Argentine u luksuznom naselju Rekoleta u Buenos Ajresu.

AP Photo/Natacha Pisarenko, Pool
Kristina Fernandes de Krišner

U razmeni poruka sa prijateljicom, koja je takođe uhapšena, Uliarte je navodno opisala svoju motivaciju za ovaj napad.

- Muka mi je od njenih krađa i izvlačenja. Ako (napad) bude izveden, preseliću se u drugu zemlju i čak ću promeniti svoj identitet - pokazuju objavljene poruke.

Vlasti veruju da je Sabag Montijel, koji na laktu ima tetovažu "crnog sunca" simbol koji koriste neonacisti, povezan sa ekstremističkim desničarskim grupama, rekao je novinarima ministar odbrane Augustin Rosi, navodi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike