Obratite pažnju, možda ih imate i vi! EU hitno zabranila sirupe protiv kašlja koji sadrže folkodin

02.12.2022

19:15

0

Autor: M. Vu.

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin biće zabranjeni u Evropskoj uniji, javila je danas Evropska agencija za lekove (EMA)

Obratite pažnju, možda ih imate i vi! EU hitno zabranila sirupe protiv kašlja koji sadrže folkodin
Copyright Foto: Profimedia
Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin biće zabranjeni u Evropskoj uniji, javila je danas Evropska agencija za lekove (EMA).
 
Agencija je utvrdila da ovi sirupi mogu izazvati veoma opasnu alergijsku reakciju tokom opšte anestezije, dok u nekim slučajevima iznenadna i teška alergijska reakcija može izazvati smrt, navela je EMA. 
 
Komitet za bezbednost agencije EMA je analizirao sve dostupne dokaze i rezultate studije, podatke o bezbednosti nakon stavljanja na tržište i informacije koje su dostavili zdravstveni radnici, ali kako nije bilo moguće identifikovati efikasne mere za smanjenje  rizika, niti utvrditi da li su  koristi od folkodina veće od rizika, lekovi koji sadrže folkodin se povlače sa tržišta EU i neće biti dostupni ni na recept ni bez recepta. 
 
EMA savetuje zdravstvenim radnicima da razmotre odgovarajuće alternative lečenja, a pacijentima da prestanu da uzimaju lekove koji sadrže folkodin. 
 
 
Ovi lekovi se, inače,  koriste od pedesetih godina prošlog veka, u prodaji su u više država članica EU pod brendovima Dimetane, Biocaliptol i Broncalene.
 
Belgijska savezna agencija za lekove i zdravstvene proizvode, suspendovala je 1. oktobra distribuciju lekova koji sadrže folkodin. 
 
EMA sada radi na novoj analizi o odnosu rizika i koristi ovih proizvoda. 


Šta je folkodin?

Folkodin sadrži derivat morfina koji ima jako izraženo inhibitorno delovanje na refleks kašljanja.

Njegovo antitusično delovanje je 2-3 puta jače od delovanja morfina i kodeina. Kao i kod ovih lekova, ono verovatno nastupa usled depresivnog delovanja na centar za kašalj u produženoj moždini. Sprečavanje kašlja nastupa brzo i traje dugo. Za razliku od morfina, folkodin nema analgetski efekat, ne uzrokuje spazme niti povećanje tonusa u gastrointestinalnom traktu, ne deprimira disanje i na njega se ne stvara tolerancija niti se razvija toksikomanija.

Profimedia
 

Ovaj lek, međutim, ima blago i nespecifično depresivno delovanje na centralni nervni sistem, može delovati sedativno, antikonvulzivno i može potencirati hipnotičko delovanje barbiturata.

Indikacije: akutni i kronični kašalj koji se javlja kao popratni simptom u bolestima disajnih puteva (faringitis, laringitis, traheitis, bronhitis, bronhopneumonija, fibrinozna pneumonija, bronhiektazije, tuberkuloza, suvi pleuritis i neoplazme organa za disanje).

Njegovi mogući neželjeni efekti su slični kodeinskim (respiratorna depresija, pospanost, mučnina, kožni osip, edem lica, pruritus, hipotenzija).
 

 
Bonus video:
24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike