Neverovatno! Koronavirus prepoznaje se na osnovu kašlja i zvukova disanja

07.11.2020

06:22 >> 12:27

0

Autor: autor26

Naučnici su na osnovu zvukova disanja i kašlja otkrili prisustvo virusa SARS-CoV-2 kod 2.500 osoba u skoro 100 odsto slučajeva

Neverovatno! Koronavirus prepoznaje se na osnovu kašlja i zvukova disanja
Copyright

Američki naučnici sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu razvili su algoritam pomoću kojeg je osobe zaražene koronavirusom moguće prepoznati na osnovu zvuka njihovog kašlja, što je srpskim stručnjacima – nezamislivo!

Srpski stručnjaci ne razumeju kako kašalj zbog koronavirusa može drugačije da zvuči od kašlja koji je izazavao neki drugi virus.

Ali, krenimo redom…

Prema objavljenim informacijama, test se dosad pokazao prilično uspešnim jer je imao tačnost od 98,5 odsto kod onih koji su pozitivni na infekciju koronavirusom, a čak 100 odsto učinkovitosti kod obolelih od kovida-19, a kod kojih je kašalj jedini simptom.

Zvukovi kašlja se razlikuju

Brian Subirana, jedan od koautora ovog naučnog rada, a koji je objavljen u američkom časopisu za inženjering u medicini i biologiji, objasnio je za tamošnje medije kako se na osnovu kašlja prepoznaju osobe zaražene aktuelnim virusom:

– Zvukovi koje ljudi ispuštaju menjaju se kada imate kovid-19, čak i ako nema simptoma. Kašalj kod asimptomatskih nosilaca virusa nečujan je ljudskom uhu, odnosno nije dovoljno jasan kako bi se povezao sa koronavirusom – izjavio je on, a preneli su hrvatski mediji.

Kako se navodi, istraživači sa ovog američkog instituta su svoju analizu započeli još u julu, pa su u svoj sistem, koji nazivaju remek-delom veštačke inteligencije, dodavali zvukove kašlja obolelih od kovida-19, koji su naposletku pokazali neverovatne rezultate.

Pixabay

– U početku je efikasnost analize bila na 80 odsto, ali kasnije su rezultati bili sve bolji. Naučnici su u svojoj bazi imali zvukove od 459 kašalja osoba zaraženih koronavirusom, kao i zukova disanja 378 osoba. Nastavili su da skupljaju zvukove i sada njihova baza podataka broji više od 70.000 uzoraka, među kojima je bilo 2.500 zaraženih aktuelnim virusom, a tačnos je bila 100 odsto – prenose hrvatski mediji.

Sa druge strane, kod srpskih stručnjaka ova teorija probudila je zbunjenost. Epidemiolog Radmilo Petrović kaže za “24sedam” da prvi put čuje za ovakvo istraživanje i da ne može da zamisli kako su američki naučnici došli do ovih saznanja.

Printscreen/Youtube, RTS

Neshvatljiva teorija

– Čovek kašlje jer su mu nadraženi nervi u takozvanoj tusigenoj zoni, koja se nalazi u dušniku. Kad se skupi sekret, čovek kašlje da bi odbrambenim mehanizmom izbacio uljeza, koji je ušao u organizam. Ne razumem kako kašalj kod običnog virusa može da se razlikuje od koronavirusa ili bilo kog drugog virusa. Ne mogu da verujem da se po vrsti kašlja može utvrditi da li neko boluje od kovida-19. To je meni nerazumljivo i neshvatljivo. Prosto, nisam tako edukovan – navodi za naš portal epidemiolog Petrović.

Inače, ovo otkriće privuklo je pažnju i brojnih medija, pa je BBC naveo da bi ono olakšalo život u vreme pandemije i sprečilo ponovo zatvaranje pojedinih službi.

– Ovo je klasičan primer sistema koji nam može pomoći u svakodnevnom životu – navodi BBC.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike