Mračna zima: Francuzi bi u više navrata mogli da ostanu bez struje, isključenja već najavljena

02.12.2022

15:39

0

Rizik od nestašice struje posebno je veliki u januaru

Mračna zima: Francuzi bi u više navrata mogli da ostanu bez struje, isključenja već najavljena
Pariz u mraku - Copyright Profimedia

Francuska bi ove zime mogla da se suoči sa stalnim nestankom struje ako njena električna mreža bude pod velikim pritiskom zbog hladnog vremena i velike potražnje, izjavio je u četvrtak Gzavije Pjehačik, šef energetskog regulatora RTE.

U intervjuu za radio France Info on je istakao rizike od nestašice električne energije u januaru dok se zemlja bori da ponovo pokrene svoje nuklearne reaktore, koji su isključeni radi održavanja.

Francuska proizvodi otprilike 70 odsto sopstvene električne energije iz nuklearne flote od 56 reaktora, a 22 od njih su trenutno ugašeni, što je izazvalo nagli pad proizvodnje električne energije.

Prekidi su pogoršali energetske probleme, jer se EU bori sa naglim padom isporuke prirodnog gasa iz Rusije. Dok je Francuska manje zavisna od ruske energije nego druge zemlje EU, nedostatak domaće proizvodnje električne energije koju nuklearna industrija inače obezbeđuje primorava zemlju da kupuje struju od svojih suseda.

Francuska vlada je pripremila plan za vanredne situacije i dala instrukcije lokalnim vlastima kako da se izbore sa mogućim nestankom struje i kako da daju prioritet raspodeli električne energije.

Iako zvaničnici tvrde da do nestanka struje neće doći u celoj zemlji i da će obuhvatiti samo male segmente mreže, milioni ljudi su u opasnosti da ostanu bez struje kada potražnja za grejanjem domaćinstava dostigne vrhunac.

- Svi planirani prekidi ne bi trebalo da utiču na više od 4 miliona korisnika istovremeno - navodi se u uputstvima koje je objavila francuska vlada, a prenosi Rojters. Prema dokumentu, nestanak struje ne bi trebalo da traje duže od dva sata i dešavaće se u satima kada je potražnja najveća, od 8.00 do 13.00 i od 18.00 do 20.00 časova.

Vlasti zemlje upozorile su da bi to moglo da utiče na neke javne službe, rekavši da bi škole mogle biti zatvorene, a vozovi otkazani u danima kada nema dovoljno zaliha.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike